CSR

Är Sveriges unga säkrare på nätet nu?

Share this post:

Precis innan sommarlovet skrev vi om de risker barn och ungdomar både utsätts för och medvetet eller omedvetet tar på nätet – och hur ödesdigra konsekvenserna kan bli.

Så kan vi inte ha det! IBM sedan har dess tillsammans med Unga Forskare och flera av våra partnerföretag gjort ett gediget arbete för att tillsammans med Sveriges skolor öka barns och ungdomars kunskaper om IT-säkerhet och vad de kan göra för att minimera risker på nätet. Vi kallar projektet #290CyberSecurity, eftersom vår ambition är att vi tillsammans med våra partnerföretag ska nå elever och lärare i Sveriges alla 290 kommuner.

Utbildningsmaterial på plats och viktiga samtal om säkerhet med unga pågår

Det har varit ett hårt arbete men också otroligt roligt och lärorikt. Vi har tagit fram fyra uppsättningar utbildningsmaterial, övningar och diskussionsfrågor som passar för barn och ungdomar i olika åldrar och med olika förkunskaper. Vi har engagerat volontärer både från IBM och från våra partnerföretag. Och vi har framförallt träffat elever! Elever som har frågat, berättat, lärt sig och lärt oss.  Visste du att bara tre av tio barn och ungdomar skulle vända sig till en vuxen om de kände sig osäkra på om de skulle lägga upp något på nätet ? Det här innebär att våra unga är väldigt ensamma i sina liv på nätet. Vi möts ofta om berättelser om vuxna som fått sina identiteter kapade eller råkat ut för andra obehagliga saker på nätet. Om vi som vuxna har svårt att värja oss mot dessa hot, hur måste det inte då vara för våra barn? Att få möjlighet att diskutera de här frågorna med unga är otroligt givande, vilket bland andra volontären Owe Wesslén från  Nixu instämmer i:

”Att få vara del av barnens värld för en stund och ta del av deras upplevelser av cybervärlden är lärorikt. Även att se hur de går från tysta till deltagande under lektionen. Denna möjlighet att vägleda och förstå att de har många tankar och en förståelse för cybersäkerhet är mycket givande. Att få vara en del detta initiativ är som jag ser det mycket viktigt – vi måste sprida kunskapen redan tidigt.”

Även volontären Mathias Persson Öhlander från IBM intygar:

”Jag är ju pappa till två barn och vi pratar om ämnet hemma redan. Men det är väldigt kul och inspirerande att få träffa barn och unga som man inte känner sen tidigare. Det handlar mer om vägledning än om utbildning i traditionell mening. Man inser att de har stor erfarenhet och tankar kring säkerhet och i deras värld gå det fysiska och det digitala ihop. Jag upplever att sessionerna har givit barnen en värdefull möjlighet till reflektion och det är också otroligt givande att ta del av deras vardag.”

Vi är på väg mot målet – att hjälpa elever i 290 kommuner bli säkrare på nätet

En skoltermin har snart gått sen projekt #290CyberSecurity utvecklats från skiss till verklighet. Vi är bara i början av vår resa. Vi har många fler skolor och många fler elever att nå och vi behöver även fler partners som vill vara med oss i det arbetet.

Men på frågan om fler barn och ungdomar i Sverige är säkrare på nätet nu så måste nog ändå svaret bli JA! Fler är säkrare. Fler har ökad kunskap. Och fler är intresserade av vad de själva kan göra för att ta ansvar för sin IT-säkerhet.

Vill du vara med oss på vår fortsatta CyberSecurity-resa genom Sveriges alla 290 kommuner? Du är varmt välkommen! Nu är det snart ett välförtjänt jullov för Sveriges alla elever och lärare men i januari 2020 drar vi igång igen. Häng med! Det här är både kul, viktigt och meningsfullt!

Läs mer om #290CyberSecurity och anmäl dig som volontär på vår site. Har du frågor, är du välkommen att kontakta mig på evelina.parnerud@se.ibm.com.

 

/Evelina

Expert inom samhällsansvar

More CSR stories

Häng med igen – IBM Think Digital Summit Nordic 2020

IBM Think-eventen brukar vara något alldeles extra. Jag har haft förmånen att ett flertal gånger fått besöka våra årliga globala Think-event med mina kunder. Det har varit neonglittrande drinkar i Vegas och charmiga vyer i San Fransisco. Gemensamt för alla Think-event är inspiration och närhet till världsledande expertis som resulterar i dagar som våra kunder […]

Läs mer

Jämna Plågor

Om jag minns rätt var det komikern Ronny Eriksson som funderade över det måhända specifikt svenska i svaret ”Jämna plågor”, på frågan ”Hur är det?”. Det är som att säga “Visst gör det ont, men det gör lika ont hela tiden!”. Och lite så har 2019 varit. Visst har där funnits diverse politiska kontroverser, långbänkar och tråkigheter, som […]

Läs mer

Angående den svenska konsumentbanksektorn

Tre observationer angående den svenska konsumentbanksektorn Efter nästan 20 år utomlands har jag återvänt till en banksektor som ser väldigt annorlunda än den jag lämnade bakom mig, med en massa spännande innovationer (hej Bank ID) men förvånansvärt få nya operatörer (here’s looking at you Avanza). Som jag diskuterade i mitt förra blogginlägg här på THINK-bloggen […]

Läs mer