CSR

Är Sveriges unga säkrare på nätet nu?

Share this post:

Precis innan sommarlovet skrev vi om de risker barn och ungdomar både utsätts för och medvetet eller omedvetet tar på nätet – och hur ödesdigra konsekvenserna kan bli.

Så kan vi inte ha det! IBM sedan har dess tillsammans med Unga Forskare och flera av våra partnerföretag gjort ett gediget arbete för att tillsammans med Sveriges skolor öka barns och ungdomars kunskaper om IT-säkerhet och vad de kan göra för att minimera risker på nätet. Vi kallar projektet #290CyberSecurity, eftersom vår ambition är att vi tillsammans med våra partnerföretag ska nå elever och lärare i Sveriges alla 290 kommuner.

Utbildningsmaterial på plats och viktiga samtal om säkerhet med unga pågår

Det har varit ett hårt arbete men också otroligt roligt och lärorikt. Vi har tagit fram fyra uppsättningar utbildningsmaterial, övningar och diskussionsfrågor som passar för barn och ungdomar i olika åldrar och med olika förkunskaper. Vi har engagerat volontärer både från IBM och från våra partnerföretag. Och vi har framförallt träffat elever! Elever som har frågat, berättat, lärt sig och lärt oss.  Visste du att bara tre av tio barn och ungdomar skulle vända sig till en vuxen om de kände sig osäkra på om de skulle lägga upp något på nätet ? Det här innebär att våra unga är väldigt ensamma i sina liv på nätet. Vi möts ofta om berättelser om vuxna som fått sina identiteter kapade eller råkat ut för andra obehagliga saker på nätet. Om vi som vuxna har svårt att värja oss mot dessa hot, hur måste det inte då vara för våra barn? Att få möjlighet att diskutera de här frågorna med unga är otroligt givande, vilket bland andra volontären Owe Wesslén från  Nixu instämmer i:

”Att få vara del av barnens värld för en stund och ta del av deras upplevelser av cybervärlden är lärorikt. Även att se hur de går från tysta till deltagande under lektionen. Denna möjlighet att vägleda och förstå att de har många tankar och en förståelse för cybersäkerhet är mycket givande. Att få vara en del detta initiativ är som jag ser det mycket viktigt – vi måste sprida kunskapen redan tidigt.”

Även volontären Mathias Persson Öhlander från IBM intygar:

”Jag är ju pappa till två barn och vi pratar om ämnet hemma redan. Men det är väldigt kul och inspirerande att få träffa barn och unga som man inte känner sen tidigare. Det handlar mer om vägledning än om utbildning i traditionell mening. Man inser att de har stor erfarenhet och tankar kring säkerhet och i deras värld gå det fysiska och det digitala ihop. Jag upplever att sessionerna har givit barnen en värdefull möjlighet till reflektion och det är också otroligt givande att ta del av deras vardag.”

Vi är på väg mot målet – att hjälpa elever i 290 kommuner bli säkrare på nätet

En skoltermin har snart gått sen projekt #290CyberSecurity utvecklats från skiss till verklighet. Vi är bara i början av vår resa. Vi har många fler skolor och många fler elever att nå och vi behöver även fler partners som vill vara med oss i det arbetet.

Men på frågan om fler barn och ungdomar i Sverige är säkrare på nätet nu så måste nog ändå svaret bli JA! Fler är säkrare. Fler har ökad kunskap. Och fler är intresserade av vad de själva kan göra för att ta ansvar för sin IT-säkerhet.

Vill du vara med oss på vår fortsatta CyberSecurity-resa genom Sveriges alla 290 kommuner? Du är varmt välkommen! Nu är det snart ett välförtjänt jullov för Sveriges alla elever och lärare men i januari 2020 drar vi igång igen. Häng med! Det här är både kul, viktigt och meningsfullt!

Läs mer om #290CyberSecurity och anmäl dig som volontär på vår site. Har du frågor, är du välkommen att kontakta mig på evelina.parnerud@se.ibm.com.

 

/Evelina

Expert inom samhällsansvar

More CSR stories

Endast tillsammans kan vi sätta hela Sverige i rörelse!

Vår partner Vasaloppet laddar upp inför sitt hundraårsfirande vintern 2022 och har satt sig ett stort och värdigt mål: att sätta hela Sverige i rörelse. Som mål är detta fantastiskt och viktigt, och som Vasaloppets partner vill vi självklart vara med och bidra. Motion och rörelse påverkar hur vi mår, som i sin tur påverkar […]

Läs mer

Hundra år av Vasaloppsdata: Vad skrevs om loppet 1922?

På ett möte tillsammans med Vasaloppets ledningsgrupp tog en idé form i huvudet på mig: Skulle man kunna använda AI för att vaska fram intressant kuriosa om hundraåringen Vasaloppet? Ur gamla källor, som varit glömda och gömda under många år? Kan det finnas fakta från dessa år som inte ens de mest pålästa känner till […]

Läs mer

Tillsammans skapar vi en framtid inom IT – och stärker branschen!

”Just Do It!”, ”You Can Do It!”,  “I Can Do It!”. Det finns gott om peppande tillrop som syftar till att skapa motivation och kraft. Behövs det verkligen ett till? Vi tycker det och har valt namnet ”We Can Do IT!” för vårt senaste CSR-projekt här på IBM. ”We” för att det är mycket roligare […]

Läs mer