CSR

Är Sveriges unga säkrare på nätet nu?

Share this post:

Precis innan sommarlovet skrev vi om de risker barn och ungdomar både utsätts för och medvetet eller omedvetet tar på nätet – och hur ödesdigra konsekvenserna kan bli.

Så kan vi inte ha det! IBM sedan har dess tillsammans med Unga Forskare och flera av våra partnerföretag gjort ett gediget arbete för att tillsammans med Sveriges skolor öka barns och ungdomars kunskaper om IT-säkerhet och vad de kan göra för att minimera risker på nätet. Vi kallar projektet #290CyberSecurity, eftersom vår ambition är att vi tillsammans med våra partnerföretag ska nå elever och lärare i Sveriges alla 290 kommuner.

Utbildningsmaterial på plats och viktiga samtal om säkerhet med unga pågår

Det har varit ett hårt arbete men också otroligt roligt och lärorikt. Vi har tagit fram fyra uppsättningar utbildningsmaterial, övningar och diskussionsfrågor som passar för barn och ungdomar i olika åldrar och med olika förkunskaper. Vi har engagerat volontärer både från IBM och från våra partnerföretag. Och vi har framförallt träffat elever! Elever som har frågat, berättat, lärt sig och lärt oss.  Visste du att bara tre av tio barn och ungdomar skulle vända sig till en vuxen om de kände sig osäkra på om de skulle lägga upp något på nätet ? Det här innebär att våra unga är väldigt ensamma i sina liv på nätet. Vi möts ofta om berättelser om vuxna som fått sina identiteter kapade eller råkat ut för andra obehagliga saker på nätet. Om vi som vuxna har svårt att värja oss mot dessa hot, hur måste det inte då vara för våra barn? Att få möjlighet att diskutera de här frågorna med unga är otroligt givande, vilket bland andra volontären Owe Wesslén från  Nixu instämmer i:

”Att få vara del av barnens värld för en stund och ta del av deras upplevelser av cybervärlden är lärorikt. Även att se hur de går från tysta till deltagande under lektionen. Denna möjlighet att vägleda och förstå att de har många tankar och en förståelse för cybersäkerhet är mycket givande. Att få vara en del detta initiativ är som jag ser det mycket viktigt – vi måste sprida kunskapen redan tidigt.”

Även volontären Mathias Persson Öhlander från IBM intygar:

”Jag är ju pappa till två barn och vi pratar om ämnet hemma redan. Men det är väldigt kul och inspirerande att få träffa barn och unga som man inte känner sen tidigare. Det handlar mer om vägledning än om utbildning i traditionell mening. Man inser att de har stor erfarenhet och tankar kring säkerhet och i deras värld gå det fysiska och det digitala ihop. Jag upplever att sessionerna har givit barnen en värdefull möjlighet till reflektion och det är också otroligt givande att ta del av deras vardag.”

Vi är på väg mot målet – att hjälpa elever i 290 kommuner bli säkrare på nätet

En skoltermin har snart gått sen projekt #290CyberSecurity utvecklats från skiss till verklighet. Vi är bara i början av vår resa. Vi har många fler skolor och många fler elever att nå och vi behöver även fler partners som vill vara med oss i det arbetet.

Men på frågan om fler barn och ungdomar i Sverige är säkrare på nätet nu så måste nog ändå svaret bli JA! Fler är säkrare. Fler har ökad kunskap. Och fler är intresserade av vad de själva kan göra för att ta ansvar för sin IT-säkerhet.

Vill du vara med oss på vår fortsatta CyberSecurity-resa genom Sveriges alla 290 kommuner? Du är varmt välkommen! Nu är det snart ett välförtjänt jullov för Sveriges alla elever och lärare men i januari 2020 drar vi igång igen. Häng med! Det här är både kul, viktigt och meningsfullt!

Läs mer om #290CyberSecurity och anmäl dig som volontär på vår site. Har du frågor, är du välkommen att kontakta mig på evelina.parnerud@se.ibm.com.

 

/Evelina

Expert inom samhällsansvar

More CSR stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer