Digitalisering

Digitalisering med stöd av SAP S/4HANA

Share this post:

Digitalisering står högt på dagordningen för merparten av alla företag, organisationer och regioner i Norden. Att införa ett modernt affärssystem kan vara en väg till genomgripande verksamhetsförändringar och effektiv digitalisering. Men det finns många saker att ta ställning till före man drar igång projektet. Här beskriver vi några av de viktigaste lärdomarna vi gjort – efter fler än hundra SAP S4-införanden runt om i världen. 

Många större organisationer över hela världen har redan valt, eller överväger att, använda SAP ERP som sin ryggrad i den digitala eran. Med den senaste versionen, SAP S/4HANA, blir det ännu enklare att stödja den digitala resan som många organisationer står inför. SAP S/4HANA finns som färdig tjänst i molnet som alternativ till egen implementation av systemet.

Viktigt att göra saker på rätt sätt

Alltsedan SAP:s etablering 1972 har IBM varit en partner som har bidragit med både teknisk och branschspecifik kompetens till många större införandeprojekt. IBM har stor erfarenhet av den nya SAP-versionen S/4HANA och var den första SAP-partnern att driftsätta fler än 100 S/4HANA projekt, något som gör IBM till en av SAP:s största samarbetspartner.

Att införa SAP S/4HANA innebär genomgripande förändringar som kräver noggranna förbered­elser. IBM har utvecklat en modell och ett hjälpmedel, HANA Impact Assessment, för att metodiskt kartlägga och analysera befintliga verksamhets- och systemportföljer med hjälp av avancerade verktyg och metoder. Utöver en analys av kundens befintliga lösningar kan IBM:s utvärderingsrapport också ge en övergripande plan för införandet samt organisatoriskt och ekonomiskt besluts­underlag för hur kundens verksamhet kan utvecklas med hjälp av lösningen.

”Det finns ett stort intresse för S/4HANA på marknaden, och goda möjligheter för våra kunder att uppnå stora affärs- och verksamhetsvinster med systemet. Enligt vår erfarenhet är det viktigt att göra saker på rätt sätt för att det ska bli riktigt lyckosamt. Baserat på de erfarenheterna har vi sammanställt en lista med fem områden att ta i beaktande vid val av implementationspartner och planering av projektet,” säger Helena Fallberg , som är Partner och Practice Leader Enterprise Applications på IBM, och listar dem:

  1. Ha en bra verktygslåda. För att säkerställa att projektet löper enligt plan och tilldelad budget är det viktigt att välja en partner som har rätt verktygslåda. Bra stödverktyg och dokumenterad erfarenhet under lång tid är förutsättningar för att säkerställa att projektet levereras enligt plan.
  2. Förstå verksamheten. Som ERP-system levererar SAP nytta till de flesta områden i en modern organisation. Att förstå verksamheten är en nödvändig premiss för att kunna ta tillvara hela potentialen och kunna förmedla lösningens värde till de olika användar­grupperna och samtidigt kunna ge dem en bra och situationsanpassad utbildning.
  3. Ha bra överblick över IT-miljön, integrationer och IT-infrastrukturen. SAP S/4HANA har stöd för lokal implementering, rena molnlösningar samt hybridmiljöer. Välj driftsform utifrån en modell för framtida möjligheter, inte enbart utifrån de nuvarande behoven. Inom ramen för denna modell är balansen mellan säkerhet, lagar och kostnader särskilt viktiga faktorer att utvärdera.
  4. Efterfråga kundreferenser. Organisationer som har bestämt sig för att komma igång med ett S/4HANA-projekt eller att övergå från en befintlig SAP-lösning till SAP S/4HANA är fortfarande tidigt ute. Många systemintegratörer har lång erfarenhet av SAP, men få har konkret erfarenhet av den senaste versionen, dvs. S/4HANA. Om det är möjligt, använd en samarbetspartner som också har erfarenhet av att driva projekt hos liknande organisationer.
  5. Brett utbud av tjänster. Vid migreringar kan det uppstå behov av att få hjälp med annat än det rent IT-relaterade. Ett exempel är att analysera konsekvenser och risker förenade med att migrera verksamhetsprocesser. Där kan IBM erbjuda de mest avancerade lösningarna, med bland annat automatisering, kognitivt beslutsstöd och artificiell intelligens.

Organisationer runt om i världen förlitar sig på IBM:s bransch- och teknikkompetens, och SAP är inget undantag. Utöver djupgående kunskaper om plattformen, har IBM under åren också förvärvat bred kompetens om tillämpningen inom de flesta branscher, inklusive vård & omsorg, tillverkningsindustri, handel, tjänster och finans.

I Norge vann IBM upphandlingen för införandet av SAP S/4HANA hos Helse Vest, ett statligt ägt sjukvårdsföretag i Norge som tillhandahåller sjukvård till Västnorges invånare. Det var ett av de största europeiska SAP-projekten under 2017, där IBM kunde nyttja stora delar av sin breda kompetens och globala erfarenhet från såväl SAP-införanden som från hälso- och sjukvårdsverksamhet.

”Projektet är ett exempel på SAP:s och IBM:s goda förhållande till norsk hälso- och sjukvårdssektor. Såväl i Norge som internationellt kan vi hänvisa till liknande referenser även i många andra sektorer,” säger Helena Fallberg.

Christian Elmehagen, ansvarig för Hälso- och sjukvårdsområdet på IBM i Sverige, menar att ERP-lösningar kommer att vara centrala i nästa digitaliseringsfas på den svenska hälso- och sjukvårdsmarknaden:

”Idag är många av Sveriges regioner helt fokuserade på att implementera sina nya vårdmiljöer. Jag är dock övertygad om att behovet av ”få ihop” helheten blir nästa stora utmaning – där ekonomi, logistik, fastighet, HR och de nya vårdmiljöerna behöver hänga ihop för att man ska kunna få ut de stora vinsterna med digitaliseringen,” säger han.

Går du i funderingar om S/4HANA och vad som behövs för ett lyckat implementationsprojekt? Välkommen att kontakta mig eller mina kollegor. Du når oss via email  – anna.johansson@se.ibm.com, helena.fallberg@se.ibm.com, christian.elmehagen@ibm.com – eller telefon 08-7931000.

 

Anna Johansson,
Executive Partner & Nordic Enterprise Applications Leader på IBM

More Digitalisering stories

Pandemin gör nätsäkerhet viktigare än någonsin

Det var inte många veckor sedan jag skrev ett inlägg på Think-bloggen om det fantastiska arbete våra volontärer gör ute på skolorna genom initiativet ”Är du säker?” #290CyberSecurity. Ändå känns det som väldigt, väldigt länge sedan. Sedan dess har vi tvingat lära oss massor av nya ord. Ord som hemarbete, social distansering, självisolering och frivillig […]

Läs mer

Skogsnäringen i täten för bioekonomi – med hjälp av AI

I det här inlägget tänkte jag titta närmre på hur artificiell intelligens (AI) kan användas – och i viss mån redan används – inom skogsindustrin. I ett senare inlägg kommer två magisterstudenter från KTH (Marcus Nystad och Lukas Lindblom) som skriver en gemensam magisteruppsats hos oss på IBM att presentera fördjupande insikter i hur artificiell […]

Läs mer

Människohandel – ett av de vidrigaste brott som finns

Tänk dig att du vaknar upp på morgonen och vet med dig att du tjänar ditt levebröd på människohandel, en form av modernt slaveri. Det måste ju vara det lägsta av det lägsta. Det finns många orättvisor och hemskheter att förfasas över i vår värld, men att använda människor som en handelsvara, att köpa, sälja […]

Läs mer