IT-säkerhet

Hur planerar du för den värsta arbetsdagen i ditt liv?

Share this post:

Många av oss har nog hört det nu berömda uttrycket ”If you fail to plan, you plan to fail”, alltså att utan rätt förberedelser så kommer man inte klara sig den dagen något inträffar. På IBM har vi tagit fram ett flertal sätt att förbereda och träna både oss själva och våra kunder i att förbereda sig för den värsta arbetsdagen i sitt yrkesliv: en fullskalig IT-attack.

Varför behöver vi träna?

Alla behöver vi träna för att förbereda oss på de situationer vi ställs inför. Idrottaren övar för att förbereda sig inför tävling, oftast med långa perioder av olika förberedelser för att till sluta vara i toppform inför tävlingen. Personal inom vården får öva sina kunskaper både i simulerade miljöer och på riktiga personer under uppsikt inför sitt framtida arbete. Många myndigheter samverkar även i övningar för att iscensätta tänkbara katastrofscenarier för att på så sätt vara redo för situationen. Detta har fått nytt fokus efter förra sommarens stora skogsbränder och terrordådet på Drottninggatan. Intressant att notera är att polisen, dagarna före attacken på Drottninggatan, hade genomfört en övning på just terrordåd.

Men att träna kan vara svårt. Inom IT-säkerhetsområdet ser vi att det är vanligt att träningen inte genomförs på det sätt den skulle behövas. Orsakerna till det är många: det kan vara svårt att hitta tiden, det är svårt att simulera storskaliga eller komplexa IT-attacker i en testmiljö och det kan vara svårt att få med rätt personer från alla delar av verksamheten som berörs.

Hur tränar vi på IBM?

På IBM har det länge funnits olika initiativ för träning av vår egen och andras personal. Alla har vi olika bakgrunder och erfarenheter som kommer till rätta för att illustrera olika situationer som kan ske. De av oss med militär bakgrund är vana vid snabbt förändrade situationer medan de med juridisk bas är extremt kunniga i vilka lagar och regler som måste följas.

År 2016 byggde vi det första av flera träningscenter i Boston där vi satte samman de erfarenheter vi fått genom att arbeta med träning hos oss själva och våra kunder. X-Force Command Center i Boston blev det första testskottet där vi kunde låta personer träna på olika situationer i en fullskalig IT-miljö. Alltifrån regelrätta IT-attacker till phishing och utpressning kunde nu övas i en simulerad miljö utan risk för de inblandade, men med samma känsla av kris som vid en riktig nödsituation. Att få öva och se hur man reagerar när man helt plötsligt inte har tillgång till sina databaser eller när någon ringer och berättar att ditt företags patent ligger ute på Darknet,  är en ovärderlig träning som förbereder en för vad som mycket väl skulle kunna bli ens livs värsta arbetsdag.

 

Men alla kan inte avvara en veckas resa till Boston för att träna. Därför byggde vi under 2018 en mobil version av vårt träningscenter, för att kunna åka ut i Europa och dela upplevelsen av träningen. Resultatet blev den 23 ton tunga lastbilen C-TOC som den 23 maj kommer att besöka IBMs kontor i Kista för att några av våra kunder och svenska studenter ska kunna träna.

Undrar du hur du kan förbereda dig för din värsta arbetsdag?

Kom förbi 23-28 maj och fråga mig och mina kollegor !

//Marcus

Security expert

More IT-säkerhet stories

Barnens metod vinner

Kopplingen mellan ditt ego, marshmallows, förändring och innovation För några veckor sedan var jag på en utbildning om bransch- och affärstrender. Vi studerade, diskuterade och analyserade stora sociala, politiska och teknikdrivna trender de senaste 10 till 20 åren och som påverkat många företags existens. Vi pratade om vinnarna och förlorarna i relation till trenderna. De […]

Läs mer

Tack för en fin dag – IBM Partner Ecosystem Day

Det har gått knappt ett år sen vi sågs på Färgfabriken i strålande sol för IBM  BP Summit 2018. I en tid med snabba förändringar, nya aktörer, nya ekosystem och nya typer partnerskap tyckte vi att det passade att byta namn på årets event till IBM Partner Ecosystem Day. För att kunna sticka ut i […]

Läs mer

Tjejer + teknik = sant!

Andelen kvinnor som antas till ingenjörsprogrammen ligger mellan 25 och 30 procent. Som jämförelse är andelen kvinnor 51 procent på utbildningarna till civilekonom, 54 procent till läkare och 57 till jurist. Hur kommer det sig egentligen att färre tjejer än killar väljer tekniska program både på gymnasiet och högskolan? Den här frågan diskuterade jag med […]

Läs mer