CSR

Tjejer + teknik = sant!

Share this post:

Andelen kvinnor som antas till ingenjörsprogrammen ligger mellan 25 och 30 procent. Som jämförelse är andelen kvinnor 51 procent på utbildningarna till civilekonom, 54 procent till läkare och 57 till jurist. Hur kommer det sig egentligen att färre tjejer än killar väljer tekniska program både på gymnasiet och högskolan? Den här frågan diskuterade jag med några av de flickor i åldrarna 13 till 18 som kom till IBM på IGE Day i förra veckan. IGE står för ”introduce-a-girl-to-engineering”, och är ett initiativ som Womengineer driver för att råda bot på den kvinnliga underrepresentationen på landets tekniska högskolor och universitet.

Tes 1: det beror på vår uppfostran

En tes som fördes fram runt lunchbordet, efter lära-känna-varandra-övningen, VR-glasögontesten, Design Thinking-workshopen och före det var dags att bygga och programmera TJbots – var att vuxenvärlden  – fortfarande – ger flickor och pojkar bekräftelse och beröm för olika beteenden, vilket i sin tur styr vad vi intresserar oss för och vilka yrken vi till slut hamnar i. Traditionellt har flickor fått mest bekräftelse när de intresserar sig för omvårdande, stödjande och sociala aktivieter, medan pojkar uppmuntrats när de byggt och plockat isär saker för att förstå hur de funkar. Och så här är det i stor uträckning fortfarande, menade tjejerna. Fortfarande. År 2019. Ett tungt ansvar för att ändra detta vilar på oss vuxna – vilket man också påminns om i denna korta video från Teknikföretagen:

Tes 2: oklar uppfattning om vad man jobbar med som ingenjör

Ingenjörer har många olika yrken inom vitt skilda branscher och roller, vilket gör det svårt att få en tydlig bild av vad yrket är. Detta är ett problem som inte bara gäller flickor och som uppmärksammats av flera aktörer i samhället. En av dem som gått från ord till handling är Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) som står bakom Tekniksprånget, ett program som erbjuder ungdomar att prova på ingenjörsyrket under fyra betalda månader efter gymnasiet.

Här kommer vi också in på vikten av förebilder. Vi vet av erfarenhet att detta behövs. När jag ser någon annan som är ”som jag”, blir det som hen gör också en möjlighet för mig själv. För tjejerna som kom till oss på IGE Day, var just detta – att träffa andra tjejer som också gillar teknik – en av sakerna de både längtade efter och var speciellt nöjda med när dagen var över. Ett annat bevis på behovet av förebilder och gemenskap är det svenska eventet Women in Tech 2019 – vars biljetter  sålde slut på 45 sekunder.

Tes 3: bilden av att man måste vara superbra på matematik för att jobba med teknik

Måste man vara superbra på matte i högstadiet för att bli ingenjör? Jag pratade med en kollega som nyligen gått ut en ingenjörsutbildning i Uppsala som bekräftar att matematik förvisso är en stor del av ingenjörsutbildningarna, men att man inte måste ha högsta betyg för att komma in på utbildningen. Däremot menar hon att man måste vara villig att kämpa och lägga ned tid på att förstå och lära sig. ”Ge matematikämnet en ny chans när du kommer till universitetet”, är hennes råd.

Här kommer även frågan om självförtroende in. ”Tittar man på grundutbildningen så har flickor oftare än pojkar svagt självförtroende i matematik, men ser man på betygsresultaten så har flickorna högre betyg i ämnet än pojkarna, både på högstadiet och i gymnasiet,” säger Maja Neiman, projektledare på IVA som utöver Tekniksprånget är aktiva i flera andra initiativ för bota obalansen i ingenjörsyrket. Min egna reflektion: Kan man också lägga till den ocoola ”pluggisstämpel” som man som tjej riskerar att få om man är bra på matematik (killar verkar inte drabbas lika hårt av den), som en hämmande faktor?

Förändring genom att visa i handling

IGE Day är ett exempel på handlingens kraft – den 29 mars fick nästan 2000 flickor i Sverige en inblick i hur livet som ingenjör kan se ut på en arbetsplats idag – och de fick möta både varandra och yrkeskvinnor i olika åldrar och roller. Det som de här flickorna fick uppleva den här dagen kommer att finnas kvar och hjälpa dem att fatta ett mer informerat beslut om sina studier när det är dags. Och oavsett vad de väljer, har de med egna ögon fått se att tjejer + teknik = sant!

//Anna

 

Kommunikationsexpert

More CSR stories

Hur planerar du för den värsta arbetsdagen i ditt liv?

Många av oss har nog hört det nu berömda uttrycket ”If you fail to plan, you plan to fail”, alltså att utan rätt förberedelser så kommer man inte klara sig den dagen något inträffar. På IBM har vi tagit fram ett flertal sätt att förbereda och träna både oss själva och våra kunder i att […]

Läs mer

Tack för en fin dag – IBM Partner Ecosystem Day

Det har gått knappt ett år sen vi sågs på Färgfabriken i strålande sol för IBM  BP Summit 2018. I en tid med snabba förändringar, nya aktörer, nya ekosystem och nya typer partnerskap tyckte vi att det passade att byta namn på årets event till IBM Partner Ecosystem Day. För att kunna sticka ut i […]

Läs mer

Dina digitala superkrafter behövs – för att hjälpa medmänniskor efter katastrofer

Vaknar upp kall och stel. Bädden är inte mycket mer än en filt på marken och den svala morgonluften kyler. Kroppen är stel och huvudet snurrar. Strupen svider av torrhet och magen knyter sig av hunger. Vart är jag? Vad gör jag nu? Allt som en gång fanns är nu förlorat och kvar finns inget […]

Läs mer