IBM Sverige

Dina digitala superkrafter behövs – för att hjälpa medmänniskor efter katastrofer

Share this post:

Vaknar upp kall och stel. Bädden är inte mycket mer än en filt på marken och den svala morgonluften kyler. Kroppen är stel och huvudet snurrar. Strupen svider av torrhet och magen knyter sig av hunger. Vart är jag? Vad gör jag nu? Allt som en gång fanns är nu förlorat och kvar finns inget utom en svart tomhet och djup saknad.

Alla människor som tvingas fly av någon anledning gör det av absolut nödvändighet. Alternativet att stanna finns inte och flykten är det enda som är möjligt. Att tvingas lämna hus, hem och ägodelar eller, i vissa fall, familjemedlemmar bakom sig för att ge sig av mot något okänt är en av de mest traumatiserande upplevelserna en människa kan genomgå, oavsett om det beror på krig, naturkatastrofer eller andra orsaker.

Vi överöses med nyheter om katastrofer och krig som driver tusentals människor på flykten. Här i Sverige kan vi ha svårt att relatera till dramatiken och smärtan i detta. Ibland väljer vi att inte förstå eller att inte vilja se. Ibland vill vi bidra med något, men det kan vara svårt att veta exakt vad man kan göra eller hur.

IBM har ett ansvar, men vi kan alla bidra

Vi har alla en möjlighet att bistå. En sak vi kan göra är att investera det mest värdefulla vi i västvärlden har idag: tid och kunskap. Att lägga tid på att förstå utmaningarna och investera kunskap för att söka lösningar på problem är bland det mest kraftfulla vi kan göra.

På IBM drivs vi av ett stort samhällsengagemang. Vi har i mer än 100 år arbetat för att förtjäna och bibehålla förtroendet från kunder, medarbetare och samhället i stort. Med en så pass stor verksamhet behöver man också ta ansvar. IBM är ett av världens största forskningsföretag med en enorm potential att skapa innovationer som inte bara gynnar våra kunder utan även resten av planeten. Det är inte bara en källa till stor tillfredställelse att kunna göra detta – vi ser det även som vår plikt och det har format hur vi arbetar.

Vi som arbetar med digital teknik har dessutom en unik möjlighet att bidra genom att via relativt abstrakta medel nå konkreta mål – som att genom kod och design förvandla en god idé till en lösning som kan få en annan människa att överleva och fortsätta leva när flykten är över och livet ska börja på nytt igen. Att ta utgångspunkt i behoven hos den som ska använda våra lösningar är något vi länge arbetat med.

IBM bidrar även till att försöka göra vår värld till en lite bättre plats, både genom globala program och projekt och genom det stora antalet IBMare som också är volontärer världen över. Lokalt i Sverige är vårt kanske viktigaste fokusområde att minska utanförskapet och öka integrationen. Under tiden i Sverige 2015–2016 när behoven var som störst från nyanlända skapade vi med frivillig insatser en applikation tillsammans med Röda Korset för att göra situationen för de anlända lite bättre.

Call for Code, en möjlighet för dig att göra skillnad

– inte genom bidrag och pengar, utan med din värdefullaste tillgång; din tid och kunskap.

2019 års Call for Code är just detta; en utmaning för alla utvecklare, designers och medmänniskor som vill skapa digitala lösningar som kan göra världen lite bättre lokalt och globalt. För att underlätta för individer, familjer och samhällen genom att mildra effekterna av naturkatastrofer. Förra året realiserades mängder av goda idéer. Som exempelvis mesh-nätverket avsett att användas när kommunikationen fallerar under katastrofer, som den i Puerto Rico efter orkanen Maria 2017. Och systemet som med hjälp av IBM Watsons bildigenkänning kan se om en byggnad kan räddas eller är farlig efter jordbävningar. Och ett IoT-system för att hålla koll på skogsbränder, för att bara nämna några exempel. Alla dessa projekt tas vidare och blir faktiska lösningar som idag räddar liv och besparar människolidande. Här kan du läsa mer om projekten som vann Call for Code 2018.

Anta utmaningen!

Gå med i den internationella Call for Code communityn och välj ett lösningsområde som är angeläget för dig. Gör dig redo att förverkliga din idé under tiden fram till 29 juli när vi tar emot förslagen. Det vinnande teamet och fyra semifinalister annonseras sedan i oktober. I potten ligger möjlighet att se er lösning komma i användning tillsammans med IBM CSR Corps, fortlevnad av er applikation hos Linux Foundation samt 200 000 USD i prispengar för er insats.

100 000 utvecklare och designers från 156 länders bidrog till att skapa en lite bättre värld under Call for Code 2018, är du en av dem i år?

 

Hälsningar,

Magnus Dahlhjelm, Creative Director, Studio Lead, IBM iX & Urban Roth, ansvarig utvecklarrelationer

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

IBM globala Corporate Social Responsibility initiative https://www.ibm.com/ibm/responsibility/initiatives.html

IBM Sverige, aktuella CSR projekt

https://www.ibm.com/ibm/responsibility/se-sv/initiatives.html

More IBM Sverige stories

Att få något gjort

Vad innebär det att få något gjort? Det finns väldigt många tänkbara svar på detta, oavsett om det är en privatperson, en förening, ett företag eller en offentlig organsation som ställer sig frågan. Svaret påverkas såklart också av om vederbörande har en stor och näraliggande utmaning att ta tag i eller inte. En bra början […]

Läs mer