IBM Sverige

Partnerskap för lyckad digitalisering: Vasaloppet och IBM Svenska tillsammans på THINK

Share this post:

IBMs globala konferens THINK 2019 genomfördes i år i San Francisco, Kalifornien. Från Sverige deltog bland andra Vasaloppets CMO Jon Svensson i en paneldiskussion tillsammans med Alex Willis som är Wimbledons kommunikationschef. Temat för samtalet var den unika upplevelse som både Vasaloppet och Wimbledon skapar för sin publik, särskilt online. Vad skulle hända om företag i andra branscher lyckas göra sina kunder till ”fans” på samma sätt?

Jon talade bland annat om:

  • utvecklingen av Vasaloppet TV, en viktig plattform för att stärka publik- och deltagarupplevelsen i Vasaloppets många lopp – sommar som vinter.
  • kraften i personifierade digitala tjänster som Volvospåret och vår senaste proof of concept som gör det möjligt att följa enskilda deltagare live i Vasaloppsarenan. Samtidigt med konferensen arbetade IBMare hemma i Stockholm med nästa version av denna tjänst.
  • betydelsen av tydliga mål, strategi och struktur i kombination med ett agilt arbetssätt och ”learning by doing”. Gärna i partnerskap med företag som har starka förmågor inom sitt område, som exempelvis IBM.

Det har såklart varit en upplevelse i sig att delta på THINK 2019. Vi har fått en bild av vad som händer runtom i världen genom både seminarier och samtal med representanter för andra verksamheter. Ett framträdande tema på konferensen var hur analys och användning av data kan stärka kunduppelvelsen. Några exempel:

 

  • försäkringsbolaget GEICO utvecklar skalbara kundupplevelser genom att använda artificiell intelligens i sin kundtjänst.
  • vårdföretaget Kaiser Permanente ökar kunskapen om den egna kroppens status i syfte att förebygga sjukdomar och maximera antalet levnadsår med god hälsa.
  • Wimbledon förstärker upplevelsen för TV-publiken med statistik om varje spelares spelmönster så att publiken stannar kvar under hela sändningen.

Under THINK har vi även lärt oss om IBM Researchs arbete med att förbättra den globala livsmedelsvärdekedjan och hört Joe Montana reflektera över parallellerna mellan amerikansk fotboll och hans nya roll som riskkapitalist och affärsängel. Flera talare på THINK konstaterade att vi lever i en tid av partnerskap och ”co-creation”. Ingen klarar av digitaliseringen på egen hand.

Vasaloppets vintervecka inleds med Kortvasan som går av stapeln fredag den 22 februari.
Välkommen att följa med oss på Vasaloppet TV då!

John Gibe, IBM                                   Jon Svensson, Vasaloppet

 

 

 

 

 

 

Mer information:

Se paneldebatten med Vasaloppet och Wimbledon här

Startsida IBM THINK 2019 med massor av intressant material

Se filmklippet om Jon från Volvospåret 2017 här

Se Vasaloppet TV gratis i vinter här (sändningen börjar 22 februari)

Digital Strategy Consultant

More IBM Sverige stories

Att få något gjort

Vad innebär det att få något gjort? Det finns väldigt många tänkbara svar på detta, oavsett om det är en privatperson, en förening, ett företag eller en offentlig organsation som ställer sig frågan. Svaret påverkas såklart också av om vederbörande har en stor och näraliggande utmaning att ta tag i eller inte. En bra början […]

Läs mer

Barnens metod vinner

Kopplingen mellan ditt ego, marshmallows, förändring och innovation För några veckor sedan var jag på en utbildning om bransch- och affärstrender. Vi studerade, diskuterade och analyserade stora sociala, politiska och teknikdrivna trender de senaste 10 till 20 åren och som påverkat många företags existens. Vi pratade om vinnarna och förlorarna i relation till trenderna. De […]

Läs mer