IBM Sverige

Partnerskap för lyckad digitalisering: Vasaloppet och IBM Svenska tillsammans på THINK

Share this post:

IBMs globala konferens THINK 2019 genomfördes i år i San Francisco, Kalifornien. Från Sverige deltog bland andra Vasaloppets CMO Jon Svensson i en paneldiskussion tillsammans med Alex Willis som är Wimbledons kommunikationschef. Temat för samtalet var den unika upplevelse som både Vasaloppet och Wimbledon skapar för sin publik, särskilt online. Vad skulle hända om företag i andra branscher lyckas göra sina kunder till ”fans” på samma sätt?

Jon talade bland annat om:

  • utvecklingen av Vasaloppet TV, en viktig plattform för att stärka publik- och deltagarupplevelsen i Vasaloppets många lopp – sommar som vinter.
  • kraften i personifierade digitala tjänster som Volvospåret och vår senaste proof of concept som gör det möjligt att följa enskilda deltagare live i Vasaloppsarenan. Samtidigt med konferensen arbetade IBMare hemma i Stockholm med nästa version av denna tjänst.
  • betydelsen av tydliga mål, strategi och struktur i kombination med ett agilt arbetssätt och ”learning by doing”. Gärna i partnerskap med företag som har starka förmågor inom sitt område, som exempelvis IBM.

Det har såklart varit en upplevelse i sig att delta på THINK 2019. Vi har fått en bild av vad som händer runtom i världen genom både seminarier och samtal med representanter för andra verksamheter. Ett framträdande tema på konferensen var hur analys och användning av data kan stärka kunduppelvelsen. Några exempel:

 

  • försäkringsbolaget GEICO utvecklar skalbara kundupplevelser genom att använda artificiell intelligens i sin kundtjänst.
  • vårdföretaget Kaiser Permanente ökar kunskapen om den egna kroppens status i syfte att förebygga sjukdomar och maximera antalet levnadsår med god hälsa.
  • Wimbledon förstärker upplevelsen för TV-publiken med statistik om varje spelares spelmönster så att publiken stannar kvar under hela sändningen.

Under THINK har vi även lärt oss om IBM Researchs arbete med att förbättra den globala livsmedelsvärdekedjan och hört Joe Montana reflektera över parallellerna mellan amerikansk fotboll och hans nya roll som riskkapitalist och affärsängel. Flera talare på THINK konstaterade att vi lever i en tid av partnerskap och ”co-creation”. Ingen klarar av digitaliseringen på egen hand.

Vasaloppets vintervecka inleds med Kortvasan som går av stapeln fredag den 22 februari.
Välkommen att följa med oss på Vasaloppet TV då!

John Gibe, IBM                                   Jon Svensson, Vasaloppet

 

 

 

 

 

 

Mer information:

Se paneldebatten med Vasaloppet och Wimbledon här

Startsida IBM THINK 2019 med massor av intressant material

Se filmklippet om Jon från Volvospåret 2017 här

Se Vasaloppet TV gratis i vinter här (sändningen börjar 22 februari)

Digital Strategy Consultant

More IBM Sverige stories

Tack för en fin dag – IBM Partner Ecosystem Day

Det har gått knappt ett år sen vi sågs på Färgfabriken i strålande sol för IBM  BP Summit 2018. I en tid med snabba förändringar, nya aktörer, nya ekosystem och nya typer partnerskap tyckte vi att det passade att byta namn på årets event till IBM Partner Ecosystem Day. För att kunna sticka ut i […]

Läs mer

Dina digitala superkrafter behövs – för att hjälpa medmänniskor efter katastrofer

Vaknar upp kall och stel. Bädden är inte mycket mer än en filt på marken och den svala morgonluften kyler. Kroppen är stel och huvudet snurrar. Strupen svider av torrhet och magen knyter sig av hunger. Vart är jag? Vad gör jag nu? Allt som en gång fanns är nu förlorat och kvar finns inget […]

Läs mer

Klimatet, transporterna och det mänskliga mötet

Så gott som alla funderar vi just nu på hur vi bäst kan leva våra liv, såväl privat som i jobbet, för att dels göra våra individuella klimatavtryck så små som möjligt, dels få ut mesta möjliga resultat av våra mellanmänskliga interaktioner. Alltså; hur ska vi hitta ett optimum när det gäller transporter för att […]

Läs mer