IBM Sverige

Januarikrönika – som blickar både framåt och bakåt

Share this post:

Här går jag och städar ut julen. Under julgransmattan hittar jag en sista rest ifrån 2018: en halvfärdig årskrönika! Få se vad jag tänkte ta upp…

Kvantdatorer, naturligtvis. Det bloggade jag om i april, och utvecklingen har inte stått stilla. Vad som inte var klart före jul var att vi redan nu börjar diskutera hur sådana system skulle kunna göras tillgängliga utanför molnet.

Nästa självklara ämne var blockkedjor som börjat gå från test och prototyper till produktion. De dök upp i bloggen flera gånger under 2018, och precis efter jul kom nyheten om en TradeLens-integration med Saudiarabiens tull.

AI fortsatte sitt intåg under 2018

Nu börjar vi möta chatbottar i svenska kommuner och myndigheter. Vad som inte är lika uppenbart är AIs roll bakom kulissen, som delar av processen hos t ex försäkringsbolag.

2018 var också året då diskussionen tog fart om vad förutfattade meningar, fördomar, bias, i vårt data kan ställa till med, och hur viktigt det är att vi har verktyg för att upptäcka och motarbeta detta. Min kollega Therése Svensson bloggade om detta i augusti, och under hösten kom flera verktyg som kan hjälpa att hantera problematiken.

På konsumentfronten exploderade bruket av hemasssistenterna Alexa, Google home, och (nåja) Apple Homepod. Jag är dock osedvanligt ludditisk här, och äger ingen av dessa. Jag bygger gärna mina egna TJBot:ar på teknik jag kan lita på och kontrollera, men undviker helst sådant här.

Project Debater ger oss en föraning om framtidens beslutsstöd

Verklig leading edge inom AI från IBM är lite mer sofistikerad. IBM Project Debater är ett system som kan föra en debatt med människor, där det måste förstå och lägga fram argument, och lyssna på, förstå och bemöta motargument. Det är en föraning om vilka system vi kommer att ha till vår hjälp när vi skall fatta svåra, komplexa beslut i framtiden. Nu under konsumentmässan CES visas nyheter på området och jag förutspår att vi kommer höra mycket mer om IBM Project Debater under 2019.

Bakom och under pågår många saker som kanske mest påverkar oss som är intresserade av infrastruktur och programutveckling, som Microservices,

Privata cloud och hybridmoln,  Kubernetes och Serverless Computing.

Det är viktiga och omvälvande trender, men kanske inte lika framträdande för alla.

Att infrastrukturer och lösningar baserade på öppen källkod blir allt vanligare, visar också den ökande vikten av open source generellt. Min kollega Johan Westman påpekar i sitt inlägg om open source att detta länge varit strategiskt för IBM.

Den ljusa framtiden tillsammans med Red Hat ser jag fram emot att kunna kommentera när alla formella godkännanden av affären har gjorts.

Konst-samarbete och fortsatt innehav av patentledartröjan

Det är ett stort nöje att jobba på ett företag som har en stor forskningsavdelning – kanske den största företagsägda forskningsorganisationen över huvud taget – som kan skapa ledande tekniska lösningar som kvantdatorer och AI som kan debattera. Men det är också en framåtsträvande organisation på andra områden, med stort fokus på mångfald och inkludering, och det är roligt att se att det blir uppmärksammat även av andra.

Innovation kräver kreativitet, och många av mina kollegor har väldigt kreativa och konstnärliga sidor. Ibland visar sig detta i form av intressanta samarbetsprojekt, som är nästan färdigt för sin premiär.

För sex år sedan bloggade jag om IBMs patentledarskap. Det glädjer mig att kunna upprepa budskapet under 2019: IBM är fortfarande ledande.

Ett rum till städat! Men nu har jag hållit på och petat i det här inlägget så länge att jag nog får börja med första rummet igen. Det är som att måla den berömda bron över till San Francisco. Passa på att se den när du åker till Think 2019!

God fortsättning!

Chief Technologist & Watson expert

More IBM Sverige stories

Att få något gjort

Vad innebär det att få något gjort? Det finns väldigt många tänkbara svar på detta, oavsett om det är en privatperson, en förening, ett företag eller en offentlig organsation som ställer sig frågan. Svaret påverkas såklart också av om vederbörande har en stor och näraliggande utmaning att ta tag i eller inte. En bra början […]

Läs mer