Blockchain

Blockkedjan arbetar hårt nu

Share this post:

Visst har blockchain varit hajpad av många, men 2018 är också året då blockchain-baserade lösningar tas i bruk på riktigt. Ett område gäller spårbarhet av mat, där Walmart varit en föregångare. Ett antal farliga fall av kontaminerad mat har tvingat Walmart att öka pressen på sina leverantörer att ansluta sig till Food Trust-plattformen.

Även nordiska företag börjar ansluta sig till plattformen. S-Group i Finland har till exempel satt upp Pike Perch radar (“Gösradarn”), baserat på IBM Food Trust-plattformen, för att göra det möjligt att spåra ursprunget på fisk i de finska butikerna.

Det andra viktiga exemplet på att blockkedjan är mogen för riktigt arbete kommer jag att prata om på Tulldagen nu i oktober, som går av stapeln i Göteborg, Stockholm och Malmö. TradeLens är namnet på den lösning för ordning och reda för containertrafik som Maersk och IBM lanserade i början av året, och som går i produktion under fjärde kvartalet 2018.

En förundersökning av behovet visade bland annat att en skeppning av avokado från Mombasa till Rotterdam involverade 30 aktörer, fler än 100 människor och 200 informationsutbyten. Det var en svåröverskådlig, klumpig, dyr, känslig och manuell process, som dessutom var exponerad för mutor och bedrägerier.

Med TradeLens, som involverar ett helt ekosystem av spelare längs transportkorridorer, kommer digitaliseringen och blockkedjan att leda till ökad kontroll och transparens samt dessutom lägre kostnader. Vill ni komma och lyssna under tulldagarna finns mer detaljer nedan. Hoppas vi ses där!

/Mikael

Möt Mikael på Tulldagen
Om eventet
https://www.tullverket.se/sv/omoss/samradochsamverkan/tulldagen.4.792224361590183a4d3ba3.html

Tulldagen i Göteborg
https://www.vastsvenskahandelskammaren.se/kalender/event-tulldagen-3-oktober-2018/

Tulldagen i Stockholm
https://www.chamber.se/evenemang/tulldagen.htm

Tulldagen i Malmö
https://handelskammaren.com/internationell-handel/tulldagen-sveriges-storsta-motesplats-for-tullfragor/

Chief Technologist & Watson expert

More Blockchain stories

Hur planerar du för den värsta arbetsdagen i ditt liv?

Många av oss har nog hört det nu berömda uttrycket ”If you fail to plan, you plan to fail”, alltså att utan rätt förberedelser så kommer man inte klara sig den dagen något inträffar. På IBM har vi tagit fram ett flertal sätt att förbereda och träna både oss själva och våra kunder i att […]

Läs mer

Tack för en fin dag – IBM Partner Ecosystem Day

Det har gått knappt ett år sen vi sågs på Färgfabriken i strålande sol för IBM  BP Summit 2018. I en tid med snabba förändringar, nya aktörer, nya ekosystem och nya typer partnerskap tyckte vi att det passade att byta namn på årets event till IBM Partner Ecosystem Day. För att kunna sticka ut i […]

Läs mer

Tjejer + teknik = sant!

Andelen kvinnor som antas till ingenjörsprogrammen ligger mellan 25 och 30 procent. Som jämförelse är andelen kvinnor 51 procent på utbildningarna till civilekonom, 54 procent till läkare och 57 till jurist. Hur kommer det sig egentligen att färre tjejer än killar väljer tekniska program både på gymnasiet och högskolan? Den här frågan diskuterade jag med […]

Läs mer