Blockchain

Blockkedjan arbetar hårt nu

Share this post:

Visst har blockchain varit hajpad av många, men 2018 är också året då blockchain-baserade lösningar tas i bruk på riktigt. Ett område gäller spårbarhet av mat, där Walmart varit en föregångare. Ett antal farliga fall av kontaminerad mat har tvingat Walmart att öka pressen på sina leverantörer att ansluta sig till Food Trust-plattformen.

Även nordiska företag börjar ansluta sig till plattformen. S-Group i Finland har till exempel satt upp Pike Perch radar (“Gösradarn”), baserat på IBM Food Trust-plattformen, för att göra det möjligt att spåra ursprunget på fisk i de finska butikerna.

Det andra viktiga exemplet på att blockkedjan är mogen för riktigt arbete kommer jag att prata om på Tulldagen nu i oktober, som går av stapeln i Göteborg, Stockholm och Malmö. TradeLens är namnet på den lösning för ordning och reda för containertrafik som Maersk och IBM lanserade i början av året, och som går i produktion under fjärde kvartalet 2018.

En förundersökning av behovet visade bland annat att en skeppning av avokado från Mombasa till Rotterdam involverade 30 aktörer, fler än 100 människor och 200 informationsutbyten. Det var en svåröverskådlig, klumpig, dyr, känslig och manuell process, som dessutom var exponerad för mutor och bedrägerier.

Med TradeLens, som involverar ett helt ekosystem av spelare längs transportkorridorer, kommer digitaliseringen och blockkedjan att leda till ökad kontroll och transparens samt dessutom lägre kostnader. Vill ni komma och lyssna under tulldagarna finns mer detaljer nedan. Hoppas vi ses där!

/Mikael

Möt Mikael på Tulldagen
Om eventet
https://www.tullverket.se/sv/omoss/samradochsamverkan/tulldagen.4.792224361590183a4d3ba3.html

Tulldagen i Göteborg
https://www.vastsvenskahandelskammaren.se/kalender/event-tulldagen-3-oktober-2018/

Tulldagen i Stockholm
https://www.chamber.se/evenemang/tulldagen.htm

Tulldagen i Malmö
https://handelskammaren.com/internationell-handel/tulldagen-sveriges-storsta-motesplats-for-tullfragor/

Chief Technologist & Watson expert

More Blockchain stories

IBM på Almedalen 2019

Vi är övertygade om att möten och samtal under #Almedalen kommer att leda till nya sätt att ta tillvara på de möjligheter som digitaliseringen öppnar för oss – exempelvis att vi på nationell nivå kan använda och dela värdefulla resurser som patientrapporterade data, hälsodata i befolkningsregister, kvalitetsregister och biobanker. Det här skulle kunna hjälpa oss […]

Läs mer

Att få något gjort

Vad innebär det att få något gjort? Det finns väldigt många tänkbara svar på detta, oavsett om det är en privatperson, en förening, ett företag eller en offentlig organsation som ställer sig frågan. Svaret påverkas såklart också av om vederbörande har en stor och näraliggande utmaning att ta tag i eller inte. En bra början […]

Läs mer

De kapade min identitet, och jag vågade inte berätta för mamma och pappa

Det räcker nu. Hoten blir fler och knepigare. Vi behöver hjälpa våra ungdomar att förstå hur man kan skydda sig online. ”Leo, 13, fick sin identitet kapad när han spelade Fortnite. Mot att han skickade nakenbilder skulle han få tillbaka sitt konto”. ”Personers identitet kapas på Facebook och bedragaren använder sedan den kapade identiteten för […]

Läs mer