Blockchain

Blockkedjan arbetar hårt nu

Share this post:

Visst har blockchain varit hajpad av många, men 2018 är också året då blockchain-baserade lösningar tas i bruk på riktigt. Ett område gäller spårbarhet av mat, där Walmart varit en föregångare. Ett antal farliga fall av kontaminerad mat har tvingat Walmart att öka pressen på sina leverantörer att ansluta sig till Food Trust-plattformen.

Även nordiska företag börjar ansluta sig till plattformen. S-Group i Finland har till exempel satt upp Pike Perch radar (“Gösradarn”), baserat på IBM Food Trust-plattformen, för att göra det möjligt att spåra ursprunget på fisk i de finska butikerna.

Det andra viktiga exemplet på att blockkedjan är mogen för riktigt arbete kommer jag att prata om på Tulldagen nu i oktober, som går av stapeln i Göteborg, Stockholm och Malmö. TradeLens är namnet på den lösning för ordning och reda för containertrafik som Maersk och IBM lanserade i början av året, och som går i produktion under fjärde kvartalet 2018.

En förundersökning av behovet visade bland annat att en skeppning av avokado från Mombasa till Rotterdam involverade 30 aktörer, fler än 100 människor och 200 informationsutbyten. Det var en svåröverskådlig, klumpig, dyr, känslig och manuell process, som dessutom var exponerad för mutor och bedrägerier.

Med TradeLens, som involverar ett helt ekosystem av spelare längs transportkorridorer, kommer digitaliseringen och blockkedjan att leda till ökad kontroll och transparens samt dessutom lägre kostnader. Vill ni komma och lyssna under tulldagarna finns mer detaljer nedan. Hoppas vi ses där!

/Mikael

Möt Mikael på Tulldagen
Om eventet
https://www.tullverket.se/sv/omoss/samradochsamverkan/tulldagen.4.792224361590183a4d3ba3.html

Tulldagen i Göteborg
https://www.vastsvenskahandelskammaren.se/kalender/event-tulldagen-3-oktober-2018/

Tulldagen i Stockholm
https://www.chamber.se/evenemang/tulldagen.htm

Tulldagen i Malmö
https://handelskammaren.com/internationell-handel/tulldagen-sveriges-storsta-motesplats-for-tullfragor/

Chief Technologist & Watson expert

More Blockchain stories

Är Sveriges unga säkrare på nätet nu?

Precis innan sommarlovet skrev vi om de risker barn och ungdomar både utsätts för och medvetet eller omedvetet tar på nätet – och hur ödesdigra konsekvenserna kan bli. Så kan vi inte ha det! IBM sedan har dess tillsammans med Unga Forskare och flera av våra partnerföretag gjort ett gediget arbete för att tillsammans med […]

Läs mer

Angående den svenska konsumentbanksektorn

Tre observationer angående den svenska konsumentbanksektorn Efter nästan 20 år utomlands har jag återvänt till en banksektor som ser väldigt annorlunda än den jag lämnade bakom mig, med en massa spännande innovationer (hej Bank ID) men förvånansvärt få nya operatörer (here’s looking at you Avanza). Som jag diskuterade i mitt förra blogginlägg här på THINK-bloggen […]

Läs mer

När är din AI-modell bra nog?

Hur hög precision behöver en modell ha för att vi ska vara nöjda med den? Frågan kom upp under en introkurs till Data Mining jag höll hos en kund för några år sedan. De som satt i publiken var kundens framtida data scientists som kom från olika delar av organisationen och förväntades sadla om och […]

Läs mer