Blockchain

Blockkedjan arbetar hårt nu

Share this post:

Visst har blockchain varit hajpad av många, men 2018 är också året då blockchain-baserade lösningar tas i bruk på riktigt. Ett område gäller spårbarhet av mat, där Walmart varit en föregångare. Ett antal farliga fall av kontaminerad mat har tvingat Walmart att öka pressen på sina leverantörer att ansluta sig till Food Trust-plattformen.

Även nordiska företag börjar ansluta sig till plattformen. S-Group i Finland har till exempel satt upp Pike Perch radar (“Gösradarn”), baserat på IBM Food Trust-plattformen, för att göra det möjligt att spåra ursprunget på fisk i de finska butikerna.

Det andra viktiga exemplet på att blockkedjan är mogen för riktigt arbete kommer jag att prata om på Tulldagen nu i oktober, som går av stapeln i Göteborg, Stockholm och Malmö. TradeLens är namnet på den lösning för ordning och reda för containertrafik som Maersk och IBM lanserade i början av året, och som går i produktion under fjärde kvartalet 2018.

En förundersökning av behovet visade bland annat att en skeppning av avokado från Mombasa till Rotterdam involverade 30 aktörer, fler än 100 människor och 200 informationsutbyten. Det var en svåröverskådlig, klumpig, dyr, känslig och manuell process, som dessutom var exponerad för mutor och bedrägerier.

Med TradeLens, som involverar ett helt ekosystem av spelare längs transportkorridorer, kommer digitaliseringen och blockkedjan att leda till ökad kontroll och transparens samt dessutom lägre kostnader. Vill ni komma och lyssna under tulldagarna finns mer detaljer nedan. Hoppas vi ses där!

/Mikael

Möt Mikael på Tulldagen
Om eventet
https://www.tullverket.se/sv/omoss/samradochsamverkan/tulldagen.4.792224361590183a4d3ba3.html

Tulldagen i Göteborg
https://www.vastsvenskahandelskammaren.se/kalender/event-tulldagen-3-oktober-2018/

Tulldagen i Stockholm
https://www.chamber.se/evenemang/tulldagen.htm

Tulldagen i Malmö
https://handelskammaren.com/internationell-handel/tulldagen-sveriges-storsta-motesplats-for-tullfragor/

Chief Technologist

More Blockchain stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer