Analytics

Vasaloppet + IBM = stärkt varumärke, engagemang och upplevelse i och av loppen

Share this post:

Vasaloppet är idag världens äldsta, längsta och största skidtävling. Vad som började med ett skidlopp år 1922 har idag utvecklats till 16 olika lopp  – för längdskidåkare, cyklister och löpare. Totalt drar alla Vasaloppen närmare 100 000 deltagare per år. Alla tävlar längs samma historiska sträcka, de klassiska 90 kilometrarna mellan Sälen och Mora.

Expansionen av Vasaloppet, som idag också inkluderar sommartävlingar, bygger på loppets enorma popularitet. Men expansionen handlar inte enbart om attraktionskraft. Faktum är att den globala uppvärmningen också har bidragit till utvecklingen, då tillgången på snö inte längre är en självklarhet.

Organisatörerna Vasaloppsföreningen Sälen-Mora har uppdraget att säkerställa loppet fram till 100-års jubiléet 2022. Ett sätt att säkerställa att varumärket hålls levande är att utveckla och driva deltagare till sommarloppen – samtidigt som man självklart jobbar vidare med vinterloppen. Idag känner 85% av alla svenskar till Vasaloppet. De flesta förknippar det med vinterns klassiska tävlingar, medan sommararrangemangen är något mindre kända.

Med den ökade användningen av sociala medier och suget efter personliga upplevelser är det självklart att digitala medier, snarare än traditionell print, är en del av lösningen. För att utveckla och implementera en digital mediestrategi kontaktade Jon Svensson, från Vasaloppets marknadsteam, oss på IBM.

IBM har nu varit innovationspartner till Vasaloppet i drygt 50 år. Tillsammans har vi skapat strategier, ekosystem och tekniska lösningar som har förändrat och förbättrat Vasaloppsupplevelsen för deltagare, närstående och publik. Bland de senaste innovationerna finns en flexibel molnlösning som bland annat levererar kapacitet baserat på aktuell efterfrågan och en interaktiv app för vasalöparna själva.

Fastän Vasaloppet är ett av Sveriges äldsta och mest välkända varumärken är organisationen fortfarande förändringsvillig. Just förmågan att kombinera tradition och innovation är en av Vasaloppets styrkor. Tack vare en kontinuerlig översyn av såväl affärsmodell som teknik har Vasaloppets organisation etablerat en kultur som aldrig ”fastnat i samma skidspår”. Tvärtom är man alltid redo att kliva ut i det okända, med fokus på att leverera en upplevelse i världsklass.

I vårt senaste webbinarium diskuterar Jon Svensson och jag hur vi, tillsammans med Vasaloppets ledningsgrupp, har lagt upp strategin inför år 2022. Vi berättar också om hur vi utvecklat en digital strategi och lösningar för engagerande användarupplevelser – vissa av dem har redan väckt uppmärksamhet i ett flertal media.

Varmt välkommen att lyssna på webbinariet här.

/ John Gibe

Digital Strategy Consultant

More Analytics stories

Låt oss tillsammans sätta smart teknik i arbete!

Det är ett par veckor kvar till vårt stora event Think Summit Stockholm den 3 oktober. Det ger mig skäl att stanna upp och reflektera över var vi befinner oss – som yrkesmänniskor och privatpersoner här i Sverige, idag. Utan tvivel lever vi i en brytningstid. Aldrig tidigare har vi haft tillgång till så kraftfulla […]

Läs mer

Varför vill en läkare börja jobba på IBM?

Varför byta vit rock och stetoskop mot skjorta och kavaj? Varför byta en vardag där man varje dag hjälper sjuka människor mot en vardag fylld av resor och möten? Varför vill man byta dryga 20 års utbildning, forskning och kunskap inom medicin mot ett helt nytt område där man är helt grön? Redan som 20-åring […]

Läs mer

Från matsäkerhet till en bättre informerad konsument

5 in 5, andra delen. Klicka här om du missade del ett.  Så när nu maten, eller snarare dess råvaror, är odlad eller uppfödd, hur minskar vi slöseriet i den kedja som leder fram till våra kök? Vi vill också ha råvarorna färska, och med de egenskaper vi betalat för, till exempel att de odlats […]

Läs mer