CSR

Den här mardrömmen vill du inte ha

Share this post:

I mardrömmen springer och snubblar jag fram i en labyrint. ”Häng med, följ efter oss!” ropar några längre fram. Jag rusar men hänger inte med i deras tempo ”Vänta!” skriker jag men de rusar vidare. Jag skymtar de där framme men jag springer vilse. Bortkommen och omsprungen.

Kan det vara så här det känns när man inser att ens kompetens inte riktigt är lika het som den en gång var? När marknaden efterfrågar till exempel digitala kompetenser och ett agilt arbetssätt som man själv inte riktigt hunnit eller prioriterat att utveckla?

Kompetensutveckling och karriärväxling mitt i livet

Förutom att det här kan vara som en personlig mardröm för många riskerar det att bli en mardöm också för Sverige. För att vi ska hålla oss konkurrenskraftiga som nation behöver vi lösa problemet med ”omställning mitt i livet” och ”karriärväxling”. Precis som min kollega Christina skrev i sitt inlägg så spås dagens unga byta jobb i snitt 17 gånger under sin karriär. Då behövs system som hjälper till att stärka upp ens kompetensprofil, system som gör det praktiskt möjligt att satsa på utbildning och kompetensutveckling. Alltför få svenskar har möjlighet till det idag, det kan man läsa om på DN Debatt förra vecka.

Häromveckan diskuterades detta på IT & Telekomföretagen i rådet för Kompetensförsörjning där vi är ett antal representanter från företag i branschen. Professor Gunnar Karlsson från KTH deltog och berättade om deras arbete med att skissa på framtidens utbildningssystem, som de tror kommer förändras mycket. I stora drag tror de på en modell med en kortare grundutbildning på kanske två år, följt av utbildning som integreras med jobb. Arbetsgivaren kommer i en sån modell i stor grad påverka innehåll och kanske examinering. Frågan är vem som ska ta kostnaden för den här typen av kompetensbyggande – arbetsgivaren, individen eller samhället?

Samarbeten för lärande och utbildning

Att arbetsgivare får en ännu viktigare roll i utformandet av utbildning framöver är nog ganska klart. Redan idag ser man samarbeten på flera håll även i de yngre skolåldrarna. Vi på IBM samarbetar med flertalet skolor; från mellanstadiet och uppåt. #HackYourWorld som vi genomför med Ericsson och Drivhuset är ett bra exempel på hur vi som arbetsgivare gemensamt skapar en modell för lärande. Se vad elever och lärare tycker om den här formatet.

Hur är det med din egna digitala kompetens förresten? Har du också mardrömmar? Hoppas inte det! Men om du är mitt i livet och vill bättra på din kompetensprofil lite så har jag ett tips till dig. Ta del av de gratiskurser som finns på Cognitiveclass.ai. Här finns både enstaka kurser och lite längre program som leder till en ”examen”. Det är gratis och du kan ta kurserna när det passar dig. När du har gjort testet får du en digital medalj som du kan lägga till din LinkedIn profil till exempel. Så i väntan på att samhället bygger ett smart system för livslångt lärande så får vi ta saken i egna händer. Investera i dig själv och stärk din profil för ditt nästa steg i karriären.

/Susanna

CSR expert

More CSR stories

IBM på Almedalen 2019

Vi är övertygade om att möten och samtal under #Almedalen kommer att leda till nya sätt att ta tillvara på de möjligheter som digitaliseringen öppnar för oss – exempelvis att vi på nationell nivå kan använda och dela värdefulla resurser som patientrapporterade data, hälsodata i befolkningsregister, kvalitetsregister och biobanker. Det här skulle kunna hjälpa oss […]

Läs mer

Att få något gjort

Vad innebär det att få något gjort? Det finns väldigt många tänkbara svar på detta, oavsett om det är en privatperson, en förening, ett företag eller en offentlig organsation som ställer sig frågan. Svaret påverkas såklart också av om vederbörande har en stor och näraliggande utmaning att ta tag i eller inte. En bra början […]

Läs mer

De kapade min identitet, och jag vågade inte berätta för mamma och pappa

Det räcker nu. Hoten blir fler och knepigare. Vi behöver hjälpa våra ungdomar att förstå hur man kan skydda sig online. ”Leo, 13, fick sin identitet kapad när han spelade Fortnite. Mot att han skickade nakenbilder skulle han få tillbaka sitt konto”. ”Personers identitet kapas på Facebook och bedragaren använder sedan den kapade identiteten för […]

Läs mer