AI

Artificiell Intelligens – mellan himmel och jord

Share this post:

Jag har tidigare här på THINK-bloggen skrivit om att Gartner satte AI högst upp på sin hype-cycle redan 2016. Visst kan detta kännas berättigat, det är ett otroligt intresse för AI – i alla dess former.

Känner ni förresten till att vi förra året fick vår första AI-kyrka? Givetvis grundad i Silicon Valley av en av alla dessa Silicon Valley-entreprenörer… Aja… de lite mer världsliga områden där vi ser att AI blir allt mer etablerat är exempelvis:

Interaktionen mellan människor och maskiner

Chatbotar, samtalstjänster och digitala assistenter tycks vara på väg att bli det nya normala. Det allra senaste inom detta område är realtids-översättningstjänsterna som nu bubblar upp till synes överallt. Microsoft , Amazon och givetvis även vi på IBM fokuserar stenhårt på detta otroligt intressanta område. Ta gärna en titt på denna youtube-video som visar hur Watsons översättningstjänster används i en armbandsklocka.

Bearbetning och användning av ostrukturerad och extern data

Även om behovet av välstrukturerad intern data (dvs data som lagras innanför den egna brandväggen i en traditionell strukturerad databas) kommer att bestå framöver, så har AI gjort det möjligt för oss att även börja ta hänsyn till all den information som tidigare gömts i olika ohanterbara ostrukturerade miljöer. Två exempel:

Demokratisering av expertis

En av de riktigt stora fördelarna med AI är att det kan hjälpa oss att genomlysa enorma mängder data. Mängder som vi helt enkelt inte kan överblicka själva. Detta ger oss inte bara förståelse vi annars gått miste om, det gör det även möjligt för oss att distribuera förståelsen till alla som kan ha nytta av dem. Detta har potentialen att göra varje medarbetare till den skickligaste av medarbetare och varje kund till den mest väl bemötta. Woodside Energy i Australien jobbar med Watson för att säkerställa att varje medarbetare kan dra nytta av de 30 år av expertis som finns i bolaget, Korean Air tar hjälp av Watson för att göra det möjligt för sina servicetekniker att utföra sitt jobb så bra som möjligt och tillsammans med Watson gör Quest Diagnostics det möjligt för läkare att erbjuda patienter personanpassad cancervård oavsett var de befinner sig. Detta är bara några exempel på hur Watson kan hjälpa till att demokratisera expertis och öka nyttan av all den erfarenhet och kunnande som så många besitter inom så skilda områden.

Vill du höra mer om vad Watson sysslar med idag hoppas jag att vi ses på Data Innovation Summit på Kista Mässan på torsdag den 22 mars. Det brukar vara ett väldigt populärt och välbesökt event och i år är det större än någonsin! Kan du inte hålla dig till dess, så kan du ta en titt på denna intervju som Goran Cvetanovski på Hyperight gjorde med mig inför eventet.

Hoppas vi ses snart!

//Patrick Couch, IBM

 

 

 

 

P.S

På Data Innovation Summit kommer jag tala under spåret ”Machine Learning & AI”. Behöver du få grepp om de grundläggande delarna och lära dig hur man bäst tillämpar maskininlärning, då vill jag tipsa om att du kan ladda ner vår populära ”Machine Learning for Dummies”.

More AI stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer