AI

Gott nytt år! Vill du också fira jul på jobbet 2018?

Share this post:

Julen 2017 var fylld av förväntan för mig, på ett sätt som jag inte upplevt på många år. Faktum är att jag tror jag såg fram emot denna jul mer än vad mina tre barn gjorde, och det vill inte säga lite!

Religiös förväntan? Nej, det rörde en ny treenighet i mitt hems trygga vrå. En treenighet bestående av en kognitiv hjärna i molnet, som svarar på mina anrop och samtalar på ett naturligt sätt och som dessutom förmår bädda in många av mitt hems hårda varor i sin egen mjuka vara.

Ursprunget till min förväntan heter Amazon. Och då talar jag inte om det Amazon som sedan 24 år levererat en stor andel av de paket som tornar upp sig under granar i hem och stugor. Nej, jag talar om ett Amazon vars affärsmodell byggs för ständig tillgänglighet och närvaro i syfte att leverera en förstklassig kundupplevelse i så många ”kategorier” som möjligt. Detta Amazon har, genom sin kognitiva hjärna Alexa i molnet, den lyssnande och talande Amazon Echo Dot som finns på plats i mitt vardagsrum, och med kopplingar till en massa digitala tredjepartstjänster som Spotify och Bloomberg och tillmitt hems eget Internet of Things, på bara någon vecka lyckats bli familjemedlem nummer sex.

I den sköna nya digitala värld som öppnats upp inför 2018 så kan jag kliva in genom dörren på fredagen och säga “Alexa, tell Harmony to launch Fredagsmys”. Då tänds kökslampan i energigivande orange, surroundförstärkaren slås på – med 10 db högre volym än normalt – med Spotify Sweden Top 50 som spellista – och vardagsrummets Philips Hue förvandlas till en ljusorgel som blinkar i takt med musiken. Lite senare när jag och min fru varvar ner framför TV-tablån och vill ha tips om en bra film, säger vi något i stil med“Alexa, what’s the plot of the [valfri film med engelsk titel]”. När vi sedan via kopplingen till IMDB-tjänsten får höra att ingen film har ett betyg som lever upp till våra högt ställda förväntningar, så ber vi istället Alexa dra igång en omgång Jeopardy.

Kanske har du hört talas om en äldre släkting till Alexa? Han heter Watson och har förmågan att inte bara sköta spelandet av Jeopardy – Watson vann faktiskt hela rasket i direktsändning mot de amerikanska stormästarna redan 2011. Watson har sedan detta genombrott i sina ungdomsår valt att spendera sina dagar i motsvarigheten till “tomtens verkstad”, snarare än i julpyntade svenska hem som mitt. Det vill säga i företagsvärlden, där alla de varor och tjänster som möjliggör din, min och allas vår konsumtion blir till.

Redan i mars 2017 var det lilla julafton på jobbet. Då annonserades ett globalt strategiskt partnerskap mellan IBM och Salesforce som låtit tala om sig i både sociala och traditionella medier. Syftet är att via alla de kanaler som hanteras av världens ledande plattform för kundmöten tillhandahålla molnbaserade kognitiva lösningar, som bygger på samspel mellan IBM Watson, Salesforce Einstein och världens största Internet of Things-plattform, d.v.s. IBM Weather Company. Idén är också att  underlätta integration mellan denna kognitiva hjärna och andra system genom lösningar från IBM Hybrid Cloud. Vad som kanske är mindre väl känt är att ett konsultföretag vid namn Bluewolf, ett helägt IBM-bolag sedan 2016, låg bakom detta partnerskaps tillblivelse. Bluewolf utgör en central del av partnerskapet genom att vi integrerar olika lösningskomponenter till både generella och branschspecifika affärslösningar.

Johan Walldius

Som ansvarig för Bluewolf här i Norden ser jag fram emot ett innovativt 2018 tillsammans med befintliga och nya kunder. Jag hoppas också få välkomna en hel del nyanställda talanger till Bluewolf och IBM-familjen. Förväntan inför vad som komma skall ligger på samma nivå som inför min och Alexas julafton 2017.

Under 2018 hoppas jag känna att varje dag på jobbet är som julafton och att det är många därute som vill delta i firandet!

Gott nytt år!

Johan Walldius

IBM iX Nordic Salesforce Practice Leader & Bluewolf Managing Director

  • YouTube video: The Future of Work with Ginni Rometty and Marc Benioff – en personlig “Fireside Chat” mellan Marc Benioff och Ginni Rometty, i form av en timmes presentation från Dreamforce (världens största IT-konferens som drog 170 000 människor till San Francisco i november), finns på YouTube.

 

More AI stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer