IBM Systems

Vad betyder egentligen IT-branschens snackisar?

Share this post:

IT-branschen är som vi alla vet en snabb och föränderlig bransch. Nya produkter lanseras nästan varje månad från försäljare inom programvara, hårdvara, tjänster, moln, med mera. Alla försäljare älskar att slänga ur sig trendord för att bygga upp nästa stora hype. Men vad handlar allt detta om egentligen? När jag började skriva den här bloggposten planerade jag först att göra som alla andra och bygga på spänningen kring trendord eller ”snackisar”, men jag tänkte sedan att jag istället borde försöka reda ut vad de här orden egentligen handlar om. Det går naturligtvis inte att beskriva alla i en enda artikel, men jag vill försöka reda ut en del av de vanligaste nya begreppen och också förklara fördelen med dem.

Software Defined Storage

Vi börjar med snackisen ”Software Defined Storage” (SDS). Den har florerat i några år nu och innebär egentligen att eliminera beroendet av lagringshårdvara som har varit en utmaning för IT-sektorn redan från början. Vi vill ha programvara som inte behöver olika hårdvarukomponenter för att tillhandahålla de lagringstjänster vi är vana vid från de avancerade lagringsprodukter som finns på marknaden. IBM Spectrum Storage är en välkänd lösning för programvarudefinierad lagring som har funnits i några år. Med hjälp av SDS har kunderna friheten att välja vilken hårdvara de vill. Det ökar flexibiliteten avsevärt. När Software Defined Storage implementeras får kunderna också flexibilitet att introducera ny teknik mycket snabbare än vad som var möjligt för tio år sedan. Idag är flashlagring det snabbaste lagringsmediet på marknaden, och nya produkter lanseras i hög takt. IBM presenterade nyligen en ny flashsystem-box med bättre kapacitet och densitet samt lägre kostnad som kan implementeras till vilken programvara som helst på bara några minuter, någonting som helt enkelt inte är möjligt utan Software Defined Storage.

Hybridmoln

Nästa snackis som bör förenklas är ”hybridmoln”, eller som det ofta kallas ”någon annans dator för vissa saker”. Användning av hybridmoln går helt enkelt ut på att utnyttja någon annans IT-resurser för specifika användningsområden. Det är nära förbundet med Software Defined Storage och Software Defined Environments (SDE) genom att det helt enkelt utökar till exempel SDS-programmet till ett datacenter som inte ägs av slutkunden. Ett stort användningsområde för hybridmoln är ”cold data” och ”cold applications”. Vilket innebär att data och program som inte kan tas bort istället körs och lagras på billigast möjliga ställe. Varför inte sätta dem i molnet någonstans? Detta kan göras genom inbyggda funktioner i Software Defined Storage från IBM till exempel. Då blir det skiktet för lagringen som integreras med ett moln, som exempelvis Amazon, och hanterar dataöverföring och andra funktioner som till exempel kryptering.

Nästa generations arbetsflöde

Den sista snackisen jag vill förklara är ”Nästa generations arbetsflöde”. Detta är inte en ny typ av lagringsgränssnitt eller infrastrukturenhet. Mycket förenklat kan det beskrivas som en ny typ av tillämpning med nya krav. Big Data är troligtvis det vanligaste arbetsflödet för nästa generation, vilket innebär att datainnehavare vill analysera data och skapa värde från dessa. Data från Big Data är vanligtvis ostrukturerade som t.ex. filmer, ljud, bilder eller sensordata. Analysen innebär nya krav, till exempel bättre skalbarhet, högre prestanda och mer intelligent programvara.

Många av trenderna inom IT-branschen handlar om nya sätt att hantera infrastruktur och data på. Nya produkter lanseras naturligtvis med tiden, men nyckeln är att förstår vad vi verkligen behöver uppnå för att tillföra värde till företaget och från data som de har.

IBM kan bidra med både förståelse och lösningar. Se mer information om:

Hör gärna av dig via LinkedIn om du har frågor eller synpunkter!

/Christofer Jensen,
Storage Technical Specialist & Solution Architect, IBM

More IBM Systems stories

IBM på Almedalen 2019

Vi är övertygade om att möten och samtal under #Almedalen kommer att leda till nya sätt att ta tillvara på de möjligheter som digitaliseringen öppnar för oss – exempelvis att vi på nationell nivå kan använda och dela värdefulla resurser som patientrapporterade data, hälsodata i befolkningsregister, kvalitetsregister och biobanker. Det här skulle kunna hjälpa oss […]

Läs mer

Att få något gjort

Vad innebär det att få något gjort? Det finns väldigt många tänkbara svar på detta, oavsett om det är en privatperson, en förening, ett företag eller en offentlig organsation som ställer sig frågan. Svaret påverkas såklart också av om vederbörande har en stor och näraliggande utmaning att ta tag i eller inte. En bra början […]

Läs mer

De kapade min identitet, och jag vågade inte berätta för mamma och pappa

Det räcker nu. Hoten blir fler och knepigare. Vi behöver hjälpa våra ungdomar att förstå hur man kan skydda sig online. ”Leo, 13, fick sin identitet kapad när han spelade Fortnite. Mot att han skickade nakenbilder skulle han få tillbaka sitt konto”. ”Personers identitet kapas på Facebook och bedragaren använder sedan den kapade identiteten för […]

Läs mer