IBM Systems

Vad betyder egentligen IT-branschens snackisar?

Share this post:

IT-branschen är som vi alla vet en snabb och föränderlig bransch. Nya produkter lanseras nästan varje månad från försäljare inom programvara, hårdvara, tjänster, moln, med mera. Alla försäljare älskar att slänga ur sig trendord för att bygga upp nästa stora hype. Men vad handlar allt detta om egentligen? När jag började skriva den här bloggposten planerade jag först att göra som alla andra och bygga på spänningen kring trendord eller ”snackisar”, men jag tänkte sedan att jag istället borde försöka reda ut vad de här orden egentligen handlar om. Det går naturligtvis inte att beskriva alla i en enda artikel, men jag vill försöka reda ut en del av de vanligaste nya begreppen och också förklara fördelen med dem.

Software Defined Storage

Vi börjar med snackisen ”Software Defined Storage” (SDS). Den har florerat i några år nu och innebär egentligen att eliminera beroendet av lagringshårdvara som har varit en utmaning för IT-sektorn redan från början. Vi vill ha programvara som inte behöver olika hårdvarukomponenter för att tillhandahålla de lagringstjänster vi är vana vid från de avancerade lagringsprodukter som finns på marknaden. IBM Spectrum Storage är en välkänd lösning för programvarudefinierad lagring som har funnits i några år. Med hjälp av SDS har kunderna friheten att välja vilken hårdvara de vill. Det ökar flexibiliteten avsevärt. När Software Defined Storage implementeras får kunderna också flexibilitet att introducera ny teknik mycket snabbare än vad som var möjligt för tio år sedan. Idag är flashlagring det snabbaste lagringsmediet på marknaden, och nya produkter lanseras i hög takt. IBM presenterade nyligen en ny flashsystem-box med bättre kapacitet och densitet samt lägre kostnad som kan implementeras till vilken programvara som helst på bara några minuter, någonting som helt enkelt inte är möjligt utan Software Defined Storage.

Hybridmoln

Nästa snackis som bör förenklas är ”hybridmoln”, eller som det ofta kallas ”någon annans dator för vissa saker”. Användning av hybridmoln går helt enkelt ut på att utnyttja någon annans IT-resurser för specifika användningsområden. Det är nära förbundet med Software Defined Storage och Software Defined Environments (SDE) genom att det helt enkelt utökar till exempel SDS-programmet till ett datacenter som inte ägs av slutkunden. Ett stort användningsområde för hybridmoln är ”cold data” och ”cold applications”. Vilket innebär att data och program som inte kan tas bort istället körs och lagras på billigast möjliga ställe. Varför inte sätta dem i molnet någonstans? Detta kan göras genom inbyggda funktioner i Software Defined Storage från IBM till exempel. Då blir det skiktet för lagringen som integreras med ett moln, som exempelvis Amazon, och hanterar dataöverföring och andra funktioner som till exempel kryptering.

Nästa generations arbetsflöde

Den sista snackisen jag vill förklara är ”Nästa generations arbetsflöde”. Detta är inte en ny typ av lagringsgränssnitt eller infrastrukturenhet. Mycket förenklat kan det beskrivas som en ny typ av tillämpning med nya krav. Big Data är troligtvis det vanligaste arbetsflödet för nästa generation, vilket innebär att datainnehavare vill analysera data och skapa värde från dessa. Data från Big Data är vanligtvis ostrukturerade som t.ex. filmer, ljud, bilder eller sensordata. Analysen innebär nya krav, till exempel bättre skalbarhet, högre prestanda och mer intelligent programvara.

Många av trenderna inom IT-branschen handlar om nya sätt att hantera infrastruktur och data på. Nya produkter lanseras naturligtvis med tiden, men nyckeln är att förstår vad vi verkligen behöver uppnå för att tillföra värde till företaget och från data som de har.

IBM kan bidra med både förståelse och lösningar. Se mer information om:

Hör gärna av dig via LinkedIn om du har frågor eller synpunkter!

/Christofer Jensen,
Storage Technical Specialist & Solution Architect, IBM

More IBM Systems stories

Tack för en fin dag – IBM Partner Ecosystem Day

Det har gått knappt ett år sen vi sågs på Färgfabriken i strålande sol för IBM  BP Summit 2018. I en tid med snabba förändringar, nya aktörer, nya ekosystem och nya typer partnerskap tyckte vi att det passade att byta namn på årets event till IBM Partner Ecosystem Day. För att kunna sticka ut i […]

Läs mer

Tjejer + teknik = sant!

Andelen kvinnor som antas till ingenjörsprogrammen ligger mellan 25 och 30 procent. Som jämförelse är andelen kvinnor 51 procent på utbildningarna till civilekonom, 54 procent till läkare och 57 till jurist. Hur kommer det sig egentligen att färre tjejer än killar väljer tekniska program både på gymnasiet och högskolan? Den här frågan diskuterade jag med […]

Läs mer

Dina digitala superkrafter behövs – för att hjälpa medmänniskor efter katastrofer

Vaknar upp kall och stel. Bädden är inte mycket mer än en filt på marken och den svala morgonluften kyler. Kroppen är stel och huvudet snurrar. Strupen svider av torrhet och magen knyter sig av hunger. Vart är jag? Vad gör jag nu? Allt som en gång fanns är nu förlorat och kvar finns inget […]

Läs mer