IBM Systems

Vad betyder egentligen IT-branschens snackisar?

Share this post:

IT-branschen är som vi alla vet en snabb och föränderlig bransch. Nya produkter lanseras nästan varje månad från försäljare inom programvara, hårdvara, tjänster, moln, med mera. Alla försäljare älskar att slänga ur sig trendord för att bygga upp nästa stora hype. Men vad handlar allt detta om egentligen? När jag började skriva den här bloggposten planerade jag först att göra som alla andra och bygga på spänningen kring trendord eller ”snackisar”, men jag tänkte sedan att jag istället borde försöka reda ut vad de här orden egentligen handlar om. Det går naturligtvis inte att beskriva alla i en enda artikel, men jag vill försöka reda ut en del av de vanligaste nya begreppen och också förklara fördelen med dem.

Software Defined Storage

Vi börjar med snackisen ”Software Defined Storage” (SDS). Den har florerat i några år nu och innebär egentligen att eliminera beroendet av lagringshårdvara som har varit en utmaning för IT-sektorn redan från början. Vi vill ha programvara som inte behöver olika hårdvarukomponenter för att tillhandahålla de lagringstjänster vi är vana vid från de avancerade lagringsprodukter som finns på marknaden. IBM Spectrum Storage är en välkänd lösning för programvarudefinierad lagring som har funnits i några år. Med hjälp av SDS har kunderna friheten att välja vilken hårdvara de vill. Det ökar flexibiliteten avsevärt. När Software Defined Storage implementeras får kunderna också flexibilitet att introducera ny teknik mycket snabbare än vad som var möjligt för tio år sedan. Idag är flashlagring det snabbaste lagringsmediet på marknaden, och nya produkter lanseras i hög takt. IBM presenterade nyligen en ny flashsystem-box med bättre kapacitet och densitet samt lägre kostnad som kan implementeras till vilken programvara som helst på bara några minuter, någonting som helt enkelt inte är möjligt utan Software Defined Storage.

Hybridmoln

Nästa snackis som bör förenklas är ”hybridmoln”, eller som det ofta kallas ”någon annans dator för vissa saker”. Användning av hybridmoln går helt enkelt ut på att utnyttja någon annans IT-resurser för specifika användningsområden. Det är nära förbundet med Software Defined Storage och Software Defined Environments (SDE) genom att det helt enkelt utökar till exempel SDS-programmet till ett datacenter som inte ägs av slutkunden. Ett stort användningsområde för hybridmoln är ”cold data” och ”cold applications”. Vilket innebär att data och program som inte kan tas bort istället körs och lagras på billigast möjliga ställe. Varför inte sätta dem i molnet någonstans? Detta kan göras genom inbyggda funktioner i Software Defined Storage från IBM till exempel. Då blir det skiktet för lagringen som integreras med ett moln, som exempelvis Amazon, och hanterar dataöverföring och andra funktioner som till exempel kryptering.

Nästa generations arbetsflöde

Den sista snackisen jag vill förklara är ”Nästa generations arbetsflöde”. Detta är inte en ny typ av lagringsgränssnitt eller infrastrukturenhet. Mycket förenklat kan det beskrivas som en ny typ av tillämpning med nya krav. Big Data är troligtvis det vanligaste arbetsflödet för nästa generation, vilket innebär att datainnehavare vill analysera data och skapa värde från dessa. Data från Big Data är vanligtvis ostrukturerade som t.ex. filmer, ljud, bilder eller sensordata. Analysen innebär nya krav, till exempel bättre skalbarhet, högre prestanda och mer intelligent programvara.

Många av trenderna inom IT-branschen handlar om nya sätt att hantera infrastruktur och data på. Nya produkter lanseras naturligtvis med tiden, men nyckeln är att förstår vad vi verkligen behöver uppnå för att tillföra värde till företaget och från data som de har.

IBM kan bidra med både förståelse och lösningar. Se mer information om:

Hör gärna av dig via LinkedIn om du har frågor eller synpunkter!

/Christofer Jensen,
Storage Technical Specialist & Solution Architect, IBM

More IBM Systems stories

Mångfald och legobitar

“Pappa, upplevde du bronsåldern som en stor förändring?” frågade min yngsta dotter. Jag är inte riktigt så gammal, men jag har upplevt flera intressanta skiften i IT-världen, och den gryende kvantdator-eran tycker jag skiljer sig på ett spännande sätt. Kvinnor hade viktiga roller i tidig databehandling, men någonstans på vägen skaffade sig IT-branschen som helhet […]

Läs mer

Artificiell intelligens kan lyfta massa- och pappersindustrin

Detta inlägg bygger vidare på ett tidigare inlägg där Patrick Couch presenterade hur Artificiell Intelligens (AI) kan användas inom skogsindustrin. Under våren har vi skrivit vårt examensarbete på KTH i samarbete med IBM och har där tittat närmare på användningen av AI i tillverkningsprocessen i den svenska massa- och pappersindustrin. Några av de frågor som […]

Läs mer

Ansiktsigenkänning – pest eller covid-19 eller något alldeles, alldeles…underbart?

Har du någonsin funderat över i hur många fotoalbum runt om i världen det finns en bild på dig? Det har jag. För tio år sedan studerade jag i Florens och passerande varje morgon Piazza Santa Croce. För er som varit i Florens behöver jag inte beskriva det myller av turister man möter där under […]

Läs mer