Analytics

Utnyttja data – visa resultat på sista raden

Share this post:

I mitt förra blogginlägg berättade jag om vårt angreppssätt DataFirst. Med DataFirst hjälper vi våra kunder att använda data på ett smart sätt, för att effektivt kunna lösa affärsproblem.

Nyckeln till framgång i ett analysprojekt är ofta att ledningen ger sitt mandat och att de ser data som en strategisk tillgång. Eftersom vi på IBM med DataFirst fokuserar på affärsproblemet och inte tekniken kan vi snabbt visa på konkreta resultat. Tar tekniken för stor plats är det inte ovanligt att det tar månader att bara få upp en plattform eller att sätta upp en databas. Det är månader när projektet inte ger något affärsvärde. Det känns så nittonhundratal.

Vi har en rad exempel inom DataFirst, där vi tillsammans med kunder snabbt utvärderat var dataanalys kan göra störst nytta och på vilket sätt.

Utvärdering på bara 3 månader

Vi har jobbat med flera verksamheter, små som stora, och jag kan säga att det går att utvärdera vilket område som ger dig störst värde, uppskatta tillvägagångssättet och göra en praktisk eller affärsmässig prototyp för vad som ska göras på, i runda slängar, 3 månader. Och, då hinner du också få veta vad projektet skulle kunna ge dig i ROI.

Nyligen hjälpte vi ett stort internationellt företag att göra en snabb analys av sin försörjningskedja, som effektiviserats och effektiviserats år efter år. Vi kunde trots detta, med den kognitiva teknikens hjälp, hitta nya åtgärder som faktiskt bidrog till att minska kostnaderna inom försörjningskedjan med så mycket som 0,7 procent av omsättningen. Det är ganska mycket pengar, när vi pratar om en internationell verksamhet.

Besparing på 90 procent

Mathias Sognefors

Vi har också jobbat med Mueller, i USA, som har omkring 700 anställda i sin tillverknings- och leveransverksamhet i USA. De var relativt tidigt ute med att använda avancerad dataanalys. Deras analyschef uttrycker det bra, tycker jag: ”De nya analysmöjligheterna har visat på korrelationer vi aldrig tidigare skulle kommit på att titta efter.”

Ett av de områden som Mueller har jobbat med kognitiv analys inom är den ekonomiska rapporteringen. Bland annat lyckades de med kognitiv hjälp få ner tiden de spenderade på att skapa rapporter med över 90 procent. De kunde också implementera kognitiva metoder på delar av sin tillverkningsprocess, så att de kunde minska metallavfallet med nästan 30 procent. Effektiviseringen i den processen betalade sig med en ROI på 113 procent under de första 12 månaderna.

Egentligen är det ganska enkelt. Ju mer du sätter din data i arbete desto bättre blir resultatet. Men, du behöver mer än bara teknik för att kunna utvinna de fulla värdet ur din data.

Vågar du vänta?

/Mathias Sognefors, Sales Manager Analytics Sweden

Läs mer:

Data First-metoden och hur den fungerar

Gartner rankar leverantörer av data plattformar

”AI-investeringar är livsnödvändiga”

More Analytics stories

Nu kommer Nollzon 2.0

 – som underlättar övergången till eltaxibilar i Sverige De senaste åren har miljön varit ett aktuellt ämne och under förra årets värmebölja gick det inte längre att ignorera våra växande klimatproblem. Trots att många framstående individer såsom Al Gore och Greta Thunberg har uttalat sig om hur lagstiftare såväl som företag och konsumenter bör gå […]

Läs mer

Låt oss tillsammans sätta smart teknik i arbete!

Det är ett par veckor kvar till vårt stora event Think Summit Stockholm den 3 oktober. Det ger mig skäl att stanna upp och reflektera över var vi befinner oss – som yrkesmänniskor och privatpersoner här i Sverige, idag. Utan tvivel lever vi i en brytningstid. Aldrig tidigare har vi haft tillgång till så kraftfulla […]

Läs mer

Varför vill en läkare börja jobba på IBM?

Varför byta vit rock och stetoskop mot skjorta och kavaj? Varför byta en vardag där man varje dag hjälper sjuka människor mot en vardag fylld av resor och möten? Varför vill man byta dryga 20 års utbildning, forskning och kunskap inom medicin mot ett helt nytt område där man är helt grön? Redan som 20-åring […]

Läs mer