Molntjänster

Rätta vägen till molnet

Share this post:

Björn Käcke, IBM Cloud

Nästan dagligen påminns vi om hur snabbt allt rör sig mot molnet. Det är inget att förvåna sig över, eftersom molnet utgör grunden för den digitala transformation som alla företag måste omfamna för att hänga med i konkurrensen.

De nordiska länderna är kända för att ligga i den digitala frontlinjen och många skandinaviska företag har redan inlett resan mot molnet. Det är en utmanande resa! Vi vet inte ens vad som är slutmålet: Kommer all IT till sist hamna i ett offentligt moln? Kommer det att byggas privata moln? Eller både och? Hur länge kommer de äldre systemen att klara sig? Därför är de vägval ni gör viktiga för att inte låsa sig eller begränsa framtida möjligheter.

Frågorna är många

Utöver de strategiska IT-frågorna måste någon ta tag i alla de nya förordningarna som till exempel GDPR och det ökade hotet från cyberbrottsligheten. Många företag kommer också se ett behov för att förändra sin IT-struktur till de nya verksamhetsmodeller som utvecklas.

Till dig som är CIO

Som CIO har du en utsatt men också viktig uppgift. Det är du som ska se till att resan till molnet blir en lyckad resa för hela organisationen. Oavsett hur många okända och yttre faktorer som finns så kommer den som är CIO att ha det yttersta ansvaret. I slutänden handlar det bara om att skapa rätt plattform. En plattform som gör det möjligt för dig att utnyttja molnets nya element, API-ekonomi och mikrotjänster. Den ska kunna erbjuda skalbarhet, räckvidd och den säkerhet som krävs för att stödja företagets tillväxtstrategi. En plattform där integration blir en av nycklarna till framgång.

Vi på IBM har gjort en omfattande molnresa. Därefter har vi hjälpt många kunder skapa sin molnstrategi och utveckla den. Vi har en distinkt syn på molnet, baserad på konsekventa val och öppna teknologier. Detta gör det möjligt för alla kunder att välja den implementeringsmodell som är rätt för just dem, utan att binda sig till en specifik leverantör. Eftersom slutdestinationen kan förändras under resans gång anser vi att det är det bästa sättet att säkra en framgångsrik resa.

Häng med vår expert på moln och AI/kognitiv IT, min kollega Johan Westman, se videon nedan där han delar med sig av sina ingående erfarenheter från olika klientprojekt på molnet och hybrid-IT. Exempelvis när det  kommer till att:

  • Skapa rätt team
  • Skydda de investeringar som redan har gjorts
  • Börja smått och skapa förebilder
  • Välja rätt implementeringsmodell

Vi är rätt säkra på att du kommer tycka att det är sex väl investerade minuter.

Hur många moln behöver din verksamhet?

Visste du att företag använder just nu i genomsnitt 1,472 molntjänster? Läs mer om IBM Hybrid Cloud Infrastructure –  den optimala moln- och dataplattformen som kommer att skapa ett hållbart och säkert fundament för just din verksamhet.

/Björn Käcke
Country Manager, IBM Cloud, Sverige
Kontakta mig gärna på Linkedin

 

More Molntjänster stories

Digitalisering med stöd av SAP S/4HANA

Digitalisering står högt på dagordningen för merparten av alla företag, organisationer och regioner i Norden. Att införa ett modernt affärssystem kan vara en väg till genomgripande verksamhetsförändringar och effektiv digitalisering. Men det finns många saker att ta ställning till före man drar igång projektet. Här beskriver vi några av de viktigaste lärdomarna vi gjort – […]

Läs mer

IBM på Almedalen 2019

Vi är övertygade om att möten och samtal under #Almedalen kommer att leda till nya sätt att ta tillvara på de möjligheter som digitaliseringen öppnar för oss – exempelvis att vi på nationell nivå kan använda och dela värdefulla resurser som patientrapporterade data, hälsodata i befolkningsregister, kvalitetsregister och biobanker. Det här skulle kunna hjälpa oss […]

Läs mer

Att få något gjort

Vad innebär det att få något gjort? Det finns väldigt många tänkbara svar på detta, oavsett om det är en privatperson, en förening, ett företag eller en offentlig organsation som ställer sig frågan. Svaret påverkas såklart också av om vederbörande har en stor och näraliggande utmaning att ta tag i eller inte. En bra början […]

Läs mer