Detaljhandel

Den uppkopplade butiken – så tar vi detaljhandeln till nästa nivå

Share this post:

I takt med e-handelns framfart får många fysiska butiker utstå prispress, urholkade marginaler och en minskad kundtillströmning när allt fler väljer att handla online. De fysiska butikerna kommer att överleva även denna utveckling, men behöver anpassa sig och bli ”uppkopplade”. Endast då kan det fysiska och personliga mötet även bli digitalt och erbjuda en ny och förbättrad kundupplevelse.

”Skapa butiker som kunder vill gå till”

Under 90-talet blev butikslokalerna allt större och expansionstakten var god. Till en början gick det bra, men med tiden såg allt fler butiksägare att intäkterna avstannade i stället för att öka i proportion med butiksytorna. Det är en utveckling som fortfarande pågår och som är en utmaning för detaljhandeln. Samtidigt har kundernas förväntningar och behov förändrats. 56% föredrar att spendera sina pengar på en matupplevelse istället för att köpa den i en butik. Idag vill vi få en shoppingupplevelse, där vi bestämmer hur och var vi interagerar med varumärken och butiker. ”Konsumenterna behöver inte gå till butiken, så handlarna måste skapa butiker som kunder vill gå till”, menar HUI. Att skapa den där shoppingupplevelsen är inte lätt. Man behöver ett bra analysunderlag, engagerade ägare, ett hängivet och erfaret team, tydliga användarfall (så kallade use cases) och den smartaste tekniken.

Använd data för att personanpassa bemötande och erbjudanden

När vi nu pratar om att skapa en upplevelsebutik, blir Internet of Things (IoT) och prediktiv analys viktiga komponenter. Med data från exempelvis betalenheter, sensorer och övervakningskameror, kan handlaren få en ökad förståelse, både för sin butik och för kundernas beteende och behov i realtid. Handlaren får en chans att utifrån realtiddata arbeta med exempelvis sortimentoptimering, anpassade kundbemötande, personliga erbjudanden och utforskning av nya affärsmöjligheter.

IBM ligger ofta i innovationens framkant och så är även fallet gällande framtidens butik. Redan för 11 år sedan introducerade vi tanken på den kassafria butiken. Idag har vi byggt en förstklassig (IDC IoT Plattformledaren 2017) och enhetlig IoT-plattform som kan koppla samman butikens (och kundernas) enheter. Det gör det möjligt att leverera intelligenta rekommendationer, visuellt kopplat till ett mobilt användargränssnitt. Tänk dig att butikschefen, genom att konsultera sin mobiltelefon, kan fatta ett avvägt och smart beslut (baserat på analys från flera enheter och källor) om vilken kampanj som hennes butik bör lansera nu, för att attrahera sin lokala kundkrets. Eller se vilka inventarier som behöver underhåll för att snabbt skicka en arbetsorder till en auktoriserad tekniker. Eller varför inte öppna den kassafria butiken, som automatiskt drar betalning via kundens smartphone (med hjälp av så kallad ”near field communication”) när de lämnar butiken. Med innovation och rätt teknik är möjligheterna många.

Även om e-handeln växer snabbt sker fortfarande majoriteten av alla transaktioner i butik. Förpassa inte den fysiska butiken till den analoga världen. Se till att den blir uppkopplad och digital för att möta kundernas krav och dina intäktsmål.

Kontakta mig gärna om du är intresserad av att veta mer om IBMs Connected Store- lösning.

/Christina

 

Kundansvarig retail

More Detaljhandel stories

IBM på Almedalen 2019

Vi är övertygade om att möten och samtal under #Almedalen kommer att leda till nya sätt att ta tillvara på de möjligheter som digitaliseringen öppnar för oss – exempelvis att vi på nationell nivå kan använda och dela värdefulla resurser som patientrapporterade data, hälsodata i befolkningsregister, kvalitetsregister och biobanker. Det här skulle kunna hjälpa oss […]

Läs mer

Att få något gjort

Vad innebär det att få något gjort? Det finns väldigt många tänkbara svar på detta, oavsett om det är en privatperson, en förening, ett företag eller en offentlig organsation som ställer sig frågan. Svaret påverkas såklart också av om vederbörande har en stor och näraliggande utmaning att ta tag i eller inte. En bra början […]

Läs mer

De kapade min identitet, och jag vågade inte berätta för mamma och pappa

Det räcker nu. Hoten blir fler och knepigare. Vi behöver hjälpa våra ungdomar att förstå hur man kan skydda sig online. ”Leo, 13, fick sin identitet kapad när han spelade Fortnite. Mot att han skickade nakenbilder skulle han få tillbaka sitt konto”. ”Personers identitet kapas på Facebook och bedragaren använder sedan den kapade identiteten för […]

Läs mer