Innovation

Att inte tycka att något är ”för svårt”

Share this post:

Innan sommaren skrev jag en artikel om min resa som har gjort mig till den jag är idag – de tre egenskaper som har präglat mig de senaste 17 åren. Jag undrar ibland om dessa egenskaper är ett resultat av de situationer jag varit igenom eller om det tvärtom är egenskaperna som avgjort hur jag hanterat situationerna. Egentligen spelar det ingen roll. Jag tror att den ena leder till den andra och vice versa. Att skriva ett personligt blogginlägg var lite skrämmande måste jag erkänna, men feedbacken jag fick av er läsare fick mig att vilja gå djupare. Därför reflekterar jag i detta inlägg kring ”Att inte tycka att något är för svårt” – och på hur den egenskapen hjälper mig i mitt dagliga arbete med mina kunder.

Med ett litet steg i taget kommer du snabbare till start – och mål

Att inte tycka att något är för svårt är den egenskap som bland annat fick mig (utan någon erfarenhet alls av att stå på skidor) att anmäla mig till Vasaloppet-Öppet spår 2015. Jag kom inte i mål 2015 – men jag kom i mål båda åren efter.

Hur tänkte jag då? Jo, ett steg i taget. Steg 1 stå på skidor, steg 2 inte ramla, steg 3 klättra uppförsbacke, steg 4 åka utför och så vidare. Hade jag då tänkt att jag ska åka 90 kilometer hade resan känts för svår och kanske omöjlig. Det hade kanske tagit mig flera år innan jag hade vågat stå på startlinjen i Vasaloppet.

Så jag tänker i steg, inför varje utmaning och varje problemställning jag står inför. Ett steg i taget. Jag bryter ned mitt mål i mindre delmål som tar mig åtminstone ett steg framåt för att kunna se om jag är på rätt väg eller om jag behöver byta riktning. Att ha en långsiktig plan och att planera är grunden men lika viktigt är att kunna ta små steg framåt för att testa vägen. Annars riskerar man att aldrig komma igång eller ännu värre, att aldrig komma till startlinjen.

Testning i små steg – för att både lyckas och misslyckas fortare

Vad har detta med mitt dagliga jobb att göra? Jag möter organisationer som har kommit olika långt i sitt digitaliseringsarbete. Det finns organisationer som spenderar alldeles för mycket tid, pengar och resurser på ta fram strategier, planer och kravspecifikationer för sin digitalisering. Det handlar om allt från en ny affärsidé till att sjösätta en ny försäljningskanal. Visserligen är det viktigt med långsiktiga planer och förstudier, men lika viktigt är det ha en motor i organisationen som har förmåga att snabbt – och med så liten risk som möjligt – kunna testa idéer för att se om det rätt väg. Risken är annars att någon annan hinner före. Därför är att det viktigt att kunna ta små steg framåt, snabbt. Det är också viktigt att bygga rätt, från början, för att snabbt kunna skala upp försöket om det lyckas.

Hur bygger man då snabbt med låg risk men rätt från början? Genom att ha slutanvändarens behov i centrum från början och längs hela vägen. Ett sätt att börja, som jag av naturliga skäl har god erfarenhet av, är att låta mina kollegor hjälpa till med ett ”IBM Bluemix Garage”- uppdrag. Första steget är en workshop med målsättningen att definiera din ”minimum viable product” , alltså den minsta produkten du kan bygga för att testa din idé. Nästa steg blir att ta fram en produkt som användaren kan testa och ge feedback på. Eter 8-10 veckor har du ett underlag som hjälper dig att bestämma om idén är värd att investera vidare i, eller om ändringar behöver göras.

Vilket är det minsta steget jag kan ta för att få veta om jag är på rätt väg?

Känns digitalisering, innovation och framtagandet av nya digitala produkter svårt och överväldigande? Tar det för lång tid att komma från idé till en testbar produkt? Jag föreslår att du i tillägg till de långsiktiga planerna, förstudierna och strategiarbetet du gör, frågar dig: vilket är det minsta steget framåt jag kan ta för att få veta om jag är på rätt väg? Ta sedan det lilla steget. Det värsta som kan hända är att du får reda på att idén inte är värd att satsa på. Det bästa som kan hända är att du genomför den, lyckas och hinner före konkurrenterna.

Kontakta gärna mig om du har frågor eller funderingar på hur jag kan hjälpa till i din digitaliseringsresa!

/Raghda

Jag har bloggat om innovation tidigare här på THINK-bloggen:

 

Nordic Sales Executive, IBM Cloud Private

More Innovation stories

Är Sveriges unga säkrare på nätet nu?

Precis innan sommarlovet skrev vi om de risker barn och ungdomar både utsätts för och medvetet eller omedvetet tar på nätet – och hur ödesdigra konsekvenserna kan bli. Så kan vi inte ha det! IBM sedan har dess tillsammans med Unga Forskare och flera av våra partnerföretag gjort ett gediget arbete för att tillsammans med […]

Läs mer

Angående den svenska konsumentbanksektorn

Tre observationer angående den svenska konsumentbanksektorn Efter nästan 20 år utomlands har jag återvänt till en banksektor som ser väldigt annorlunda än den jag lämnade bakom mig, med en massa spännande innovationer (hej Bank ID) men förvånansvärt få nya operatörer (here’s looking at you Avanza). Som jag diskuterade i mitt förra blogginlägg här på THINK-bloggen […]

Läs mer

När är din AI-modell bra nog?

Hur hög precision behöver en modell ha för att vi ska vara nöjda med den? Frågan kom upp under en introkurs till Data Mining jag höll hos en kund för några år sedan. De som satt i publiken var kundens framtida data scientists som kom från olika delar av organisationen och förväntades sadla om och […]

Läs mer