AI & Watson

McLuhan, är mediet fortfarande meddelandet?

Share this post:

I början av 60-talet myntade den kanadensiska filosofen och kommunikationsteoretikern Marshall McLuhan det numer klassiska uttrycket ”the medium is the message”.

Med detta uttryck ville McLuhan flytta fokus från innehållet som mediet förmedlar till själva mediet som sådant – mediet är meddelandet. Anledningen till att McLuhan betonade vikten av detta fokusskifte var att han ansåg att mediet i sig påverkar fundamentala aspekter av samhället i större utsträckning än dess innehåll. Uttryckt annorlunda: valet av kanal (medium) är mer avgörande än valet av budskap (innehåll). Ett tydligt exempel på detta är t.ex. hur ett medium som Twitter (med sin begränsning av antal tecken och sättet hashtags används), idag fundamentalt påverkar den politiska diskursen i USA. Se artikeln ”The American Idea in 140 Characters”.

I en mening går det att hålla med McLuhan. När vi hoppar mellan privata mejl, snapchat, papperstidningar, privata poddar och det stora utbudet av kanaler vi har tillgång till och nyttjar spelar mediet roll och påverkar hur vi uppfattar budskapen. Vi har exempelvis lärt oss tolka och bedöma den glassiga livsstilslycka som många ger uttryck för på Facebook och Instagram (som att de kanske inte ger hela bilden). Vi värderar också nyheter utifrån i vilken kanal de presenteras, där förtroendet är högt för exempelvis public service-medier (SOM-Institutets rapport 2016:24 ). Men, hur står sig McLuhans tes i ett alltmer digitalt medialt landskap som i sin tur är under transformering av artificiell intelligens?

Med hjälp av artificiell intelligens kommer vi att kunna tillgodogöra oss analyser av innehåll istället för innehållet själv. Det blir allt mer relevant i takt med att informationsmängderna ökar dramatiskt. Om du till exempel vill köpa en ny kamera till semester, kan det vara tidskrävande att söka och läsa mängder av recensioner och tester för att komma fram till den bästa produkten för just mig. Om jag istället använder mig av en dataanalys- eller AI-lösning, så kan den istället gå igenom och analysera all tillgänglig information i världen för att presentera det bästa tänkbara valet för just dig. I och med att tekniken avancerar och nu även kan analysera allt mer ostrukturerad data, som filmer, bilder, tal och ljud, får mediet en mer sekundär betydelse. Det är innebörden eller budskapet som kommer att bli det viktiga i en allt mer AI-tät värld.

Så, hur kan vi revidera McLuhans tes?
Möt mig gärna på MEG – Mediedagarna i Göteborg den 27-28 September , där kommer jag att diskutera AI:s påverkan på samhället och medier – och kanske även McLuhans tes.

/Patrick

 

Lägg till kommentar
Inga kommentarer

Kommentera

Your email address will not be published.Obligatoriska fält är markerade med *

Mer Kognitiva lösningar Berättelser

Gott nytt år! Vill du också fira jul på jobbet 2018?

Julen 2017 var fylld av förväntan för mig, på ett sätt som jag inte upplevt på många år. Faktum är att jag tror jag såg fram emot denna jul mer än vad mina tre barn gjorde, och det vill inte säga lite! Religiös förväntan? Nej, det rörde en ny treenighet i mitt hems trygga vrå. […]

Läs mer

Den retrospektiva byken, anno 2017

Jag sitter här framför min tvättmaskin och funderar över 2017. Och nej, det är inte (bara) för att programmet på den är bättre än på TVn. Nej, att diskutera ämnen i en årskrönika känns lite som att tömma en maskin med skjorttvätt. Vilken ärm man än drar i så följer det med tre andra skjortor. […]

Läs mer

När blir AI ett biltillbehör?

Teknik för förarlöst körande utvecklas i rasande fart. I förra veckan kunde vi läsa om Waymo, ett systerbolag till Google, som har bygt in sensorer och teknologi i en keps som kan eftermonteras på vanliga bilar. Waymo avser erbjuda resetjänster med förarlös taxi inom en snar framtid. Men detta är bara ett delmål. Det är […]

Läs mer