Detaljhandel

Vad har VUCA med innovationströtthet, framtiden och handel att göra?

Share this post:

Ordet ”innovationströtthet” har dykt upp flera gånger under den gångna våren, i såväl skrift som under flera informella lunchsamtal jag deltagit i.

Behovsbilden verkar glasklar för majoriteten  – mer innovation behövs – men min observation är att många känner just en trötthet eller förlamning inför utmaningarna som samhället, branschen eller företaget just nu möter.

I saknad av bra svar på hur ledare och organisationer skall orka växa in i sin framtid har jag letat efter förklaringsmodeller. Jag fastnade för akronymen VUCA (som står för Volatility – Uncertainty – Complexity – Ambiguity). Detta begrepp har sitt ursprung i den militära världen och lanserades under 1990-talet med budskapet att världen från och med då övergick till en mer rörlig, global och osäker eller spännande fas.

I nyhetsflödesvärlden blir flexibilitet och scenarios viktigare

VUCA beskriver  i korta ordalag en värld där valutor, priser, teknologi, politiska utspel, konsumenters värderingar osv rör sig i en mer dramatiskt takt än tidigare. Lite som det ser ut idag när man slår upp dagstidningen eller ser på nyhetsflödet. Enligt många insatta är just förmågan att hantera VUCA den avgörande faktorn för många organisationers fortsatta överlevnad.

För att hantera och förbereda sig för denna nya och mer föränderliga värld föreslås bland annat ”scenario planning” där organisationen mentalt förbereder sig och svetsas samman genom att detaljerat uppdatera möjliga framtida scenarier. Mycket forskning har gjorts på hur man leder på bästa vis i denna typ av miljö och för dig som vill fördjupa dig inom ämnet är Eric G Kail ett namn att lägga på minnet.

För att hantera en värld som är VUCA är det bland annat viktigt att:

  1. Fokusera all kommunikation på rätt och användbar information, ej rådata som mottagaren behöver analysera själv
  2. Kommunicera klart och koncist och undvika så kallade ”buzz words”
  3. Löpande inkludera in nya perspektiv från externa källor
  4. Inkludera flexibilitet i alla lösningar
  5. Sluta söka permanenta lösningar eftersom de snart har behov av att uppdateras ändå

Under våren har jag haft förmånen att delta på flera branschmässor och events. Det är alltid givande att få marknadens feedback och en känsla för temperaturen hos kunder, partners och konkurrenter. Under E commerce Sthlm 2017 fanns jag på plats för att beskriva  hur IBM Watson och kognitiva lösningar driver innovation och starkare kundupplevelser genom nya typer av kundmöten – exempelvis i form av ”chat bots” och personliga virtuella assistenter.

Många är nyfikna på dessa nya möjligheter till smart kundinteraktion och här har vi bara så mått börjat se på var handeln tar vägen in i framtiden.

Nu kanske du undrar varför jag tar upp dessa två ämnen här på bloggen? Det är för att de hänger ihop!

Jag är övertygad om att världen och många marknader befinner sig i VUCA, och därmed är det extra viktigt att bygga in flexibilitet och öka manöverutrymmet i verksamheten. Den innovationströtthet jag noterat under våren verkar kunna härledas till lojalitet till gamla lösningar och partners.

Bota innovationströtthet med öppenhet och kreativitet

Leverantörer och partners av lösningar som bygger på föråldrad teknik eller omodern hantering verkar fortsatt ha mottagare i marknaden som attraheras av budskap som ”keep it simple” och ”back to basic”. Men jag undrar: är det verkligen 2017 när besökare på ett modernt e-handels-event möts av uppmaningen att konsumenter förväntas kommunicera med handeln på samma sätt som vi gjorde för 10 år sedan? Kom igen!

Plötsligt klarnar bilden och jag ser en enorm möjlighet i att skapa ett kollektivt förlösande av den innovationskraft som behövs för att möta ”the new era of retail”.

Genom öppna och tydliga gränssnitt eller APIer, öppna och säkra plattformar och kreativa kravställare som förstår sina kunders behov kommer vi att äntra motsatsen till en innovationstrött resa.

IBMs svar på mina funderingar om VUCA-världen kanske kan besvaras med de byggklossar som finns inom det vi samlat i vår IBM Bluemix-katalog. Här finns bland annat IBM Watson och kognitiva lösningar att testa och nyttja efter eget behov och dessutom har jag genom att öppna ett eget konto i Bluemix fått tillgång till en ny community som delar med sig på vägen.

Allt annat än ”back to basic” men fortsatt lojalt till filosofin ”keep it simple”.

Släpp kreativiteten loss – det är ju trots allt vår!

//Bengt Eliasson

Commerce expert

PS. Notera datum i kalendern: 9 – 11 oktober är det dags för Shoptalk och denna gång är det i Norden. Vi ses i Köpenhamn – eller så hörs vi före dess! DS.

Mer läsning:

More Detaljhandel stories

Artificiell Intelligens vs COVID-19

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att prata om artificiell intelligens (AI) i kontrast till mänsklig intelligens och artificiell intelligens som ett hot mot oss människor. Stephen Hawkins, Bill Gates och Elon Musk har alla hissat varningsflaggor. Alibabas grundare Jack Ma har betonat hur viktigt det är för oss människor att hitta […]

Läs mer

Pandemin gör nätsäkerhet viktigare än någonsin

Det var inte många veckor sedan jag skrev ett inlägg på Think-bloggen om det fantastiska arbete våra volontärer gör ute på skolorna genom initiativet ”Är du säker?” #290CyberSecurity. Ändå känns det som väldigt, väldigt länge sedan. Sedan dess har vi tvingat lära oss massor av nya ord. Ord som hemarbete, social distansering, självisolering och frivillig […]

Läs mer

Skogsnäringen i täten för bioekonomi – med hjälp av AI

I det här inlägget tänkte jag titta närmre på hur artificiell intelligens (AI) kan användas – och i viss mån redan används – inom skogsindustrin. I ett senare inlägg kommer två magisterstudenter från KTH (Marcus Nystad och Lukas Lindblom) som skriver en gemensam magisteruppsats hos oss på IBM att presentera fördjupande insikter i hur artificiell […]

Läs mer