Handel

Sverige år 2030: världsledande inom effektiv och hållbar livsmedelsproduktion

Regering med övriga partier har enats i en blocköverskridande överenskommelse för livsmedelskedjans mål 2030. Några uttalade mål är att verka för ökad innovation, effektivitet, produktion, export, sysselsättning, halvera matsvinnet samt öka den nationella försörjningsförmågan inom livsmedelsindustrin. Det är så klart väldigt positivt att Sveriges största industri prioriteras på nationell nivå genom uttalade och gemensamma mål, men strategin lämnar en hel del att önska, framförallt inom handlingsplaner och åtgärder för marknadens aktörer. Däremot finns det gott om pionjärer som driver dessa frågor med hjälp av banbrytande teknik; som driver branschen framåt och bidrar till hållbarhet och effektivitet.

Food tech – ökar den hållbara produktionen

Vad är mer innovativt än att odla grödor i en lagerlokal med LED Grow ”lights”? Inte bara smakar skörden bättre och plantorna får längre hållbarhet utan tekniken leder även till energibesparing. Inga konstigheter, enligt Heliospectra AB som möjliggör produktion på andra ställen än fält och växthus. Det högre syftet påminner om det urbana och vertikala jordbruket som Invest Stockholm satsar på, allt för att hitta nya ekologiska och kommersiellt gångbara modeller för ökad produktion.

Danmarks ledande jordbruksråd SEGESs primära mål är att hjälpa sina medlemmar att hitta konkurrensfördelar och metoder för ökad lönsamhet. De samlar kontinuerligt in information om böndernas skördar, djurhållning, kostnader samt data om väder och miljö. SEGES kopplade in AI (artificiell intelligens, eller ”augmented intelligence” som vi på IBM jobbar med) för att skapa förståelse baserad på denna enorma mängd data. Med teknikens hjälp upptäcktes en tidigare okänd koppling mellan högre temperaturer och somatiska celler i komjölken, vilket försämrar dess kvalitet. Den här kopplingen, som inte bara hjälper enskilda jordbrukare utan hela landets mjölkproduktion och export, var näst intill omöjlig att upptäcka utan AI.

Smart kamera minskar matsvinn

Genom en hyperspektral bildsensor har ImpactVision lyckats läsa av kvaliteten på färska matvaror (exempelvis pH-värden och sockernivåer). De har sedan kopplat denna information till rekommendationer för producenter, grossister och handeln genom att hjälpa dem optimera distribution av olika varor. Exempelvis kan rekommendationen vara att distribuera de mognare avokadona lokalt medan omognare grönsaker kan fraktas längre. Allt för att minska matsvinnet.

Det finns många idéer och initativ att inspireras av. Ett är Axfoods Matkassen 2030 som konkretiserar hållbara förslag för näringslivet, samtidigt som kunden förblir i fokus.  En annan inspirationskälla är Food Tech Week London som verkligen lyckats samla framåtlutande idéer. Detta årliga evenemang lockar tusentals etablerade aktörer, nischade startups och ledande tech profiler till en veckas workshops och samtal om framtidens matfrågor. Söker du inspiration och idéer för att bemöta den nya nationella livsmedelsstrategin har jag goda nyheter: snart kommer Stockholm Food Tech Week! Det ska också bli spännande att se om och hur pionjärernas idéer blir en del av den handlingsplan som ska hjälpa Sverige nå det ambitiösa 2030-målet!

Kontakta mig gärna via LinkedIn om du vill prata vidare om tech i matbranschen.

/Christina Claughton-Wallin

 

Läs gärna min tidigare bloggpost:

Share this post:

Lägg till kommentar
Inga kommentarer

Kommentera

Your email address will not be published.Obligatoriska fält är markerade med *

Mer Handel Berättelser

Från mystery shopping till online-detektiv

Det här är en berättelse från Norden som handlar om vikten av att förstå och förutspå dina kunders beteenden, något som naturligtvis gäller för alla kunder oavsett land. Mobil e-com har ökat med 163% från 2012 till 2015 men trots det är det fortfarande hela 38% av e-handelsbesökare som av olika skäl aldrig slutför sina […]

Läs mer

Bricks Hjärta Clicks = Sant

“You have to be very nimble and very open minded. Your success is going to be very dependent on how you adapt.” – Jeff Stoppelman (Founder of Yelp) Citatet från grundaren av den amerikanska söktjänsten “yelp” känns relevant i sammanhanget när jag summerar NRF 2015 i NYC. För dig som inte följer NRF Big Show […]

Läs mer

Det rätta svaret är troligen ”lärande handel” (Cognitive retail) – men vilken är den rätta frågan?

Nyligen hade jag förmånen att lyssna på vår tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt. Tänkvärt och med en hel del humor samt självdistans målade han upp en bild av Sverige och dess invånare, som tydligt visar behovet av att ställa om och tänka i nya banor. Detta är viktigt eftersom det eventuellt kan säkra, eller åtminstone bidra […]

Läs mer