Handel

Sverige år 2030: världsledande inom effektiv och hållbar livsmedelsproduktion

Share this post:

Regering med övriga partier har enats i en blocköverskridande överenskommelse för livsmedelskedjans mål 2030. Några uttalade mål är att verka för ökad innovation, effektivitet, produktion, export, sysselsättning, halvera matsvinnet samt öka den nationella försörjningsförmågan inom livsmedelsindustrin. Det är så klart väldigt positivt att Sveriges största industri prioriteras på nationell nivå genom uttalade och gemensamma mål, men strategin lämnar en hel del att önska, framförallt inom handlingsplaner och åtgärder för marknadens aktörer. Däremot finns det gott om pionjärer som driver dessa frågor med hjälp av banbrytande teknik; som driver branschen framåt och bidrar till hållbarhet och effektivitet.

Food tech – ökar den hållbara produktionen

Vad är mer innovativt än att odla grödor i en lagerlokal med LED Grow ”lights”? Inte bara smakar skörden bättre och plantorna får längre hållbarhet utan tekniken leder även till energibesparing. Inga konstigheter, enligt Heliospectra AB som möjliggör produktion på andra ställen än fält och växthus. Det högre syftet påminner om det urbana och vertikala jordbruket som Invest Stockholm satsar på, allt för att hitta nya ekologiska och kommersiellt gångbara modeller för ökad produktion.

Danmarks ledande jordbruksråd SEGESs primära mål är att hjälpa sina medlemmar att hitta konkurrensfördelar och metoder för ökad lönsamhet. De samlar kontinuerligt in information om böndernas skördar, djurhållning, kostnader samt data om väder och miljö. SEGES kopplade in AI (artificiell intelligens, eller ”augmented intelligence” som vi på IBM jobbar med) för att skapa förståelse baserad på denna enorma mängd data. Med teknikens hjälp upptäcktes en tidigare okänd koppling mellan högre temperaturer och somatiska celler i komjölken, vilket försämrar dess kvalitet. Den här kopplingen, som inte bara hjälper enskilda jordbrukare utan hela landets mjölkproduktion och export, var näst intill omöjlig att upptäcka utan AI.

Smart kamera minskar matsvinn

Genom en hyperspektral bildsensor har ImpactVision lyckats läsa av kvaliteten på färska matvaror (exempelvis pH-värden och sockernivåer). De har sedan kopplat denna information till rekommendationer för producenter, grossister och handeln genom att hjälpa dem optimera distribution av olika varor. Exempelvis kan rekommendationen vara att distribuera de mognare avokadona lokalt medan omognare grönsaker kan fraktas längre. Allt för att minska matsvinnet.

Det finns många idéer och initativ att inspireras av. Ett är Axfoods Matkassen 2030 som konkretiserar hållbara förslag för näringslivet, samtidigt som kunden förblir i fokus.  En annan inspirationskälla är Food Tech Week London som verkligen lyckats samla framåtlutande idéer. Detta årliga evenemang lockar tusentals etablerade aktörer, nischade startups och ledande tech profiler till en veckas workshops och samtal om framtidens matfrågor. Söker du inspiration och idéer för att bemöta den nya nationella livsmedelsstrategin har jag goda nyheter: snart kommer Stockholm Food Tech Week! Det ska också bli spännande att se om och hur pionjärernas idéer blir en del av den handlingsplan som ska hjälpa Sverige nå det ambitiösa 2030-målet!

Kontakta mig gärna via LinkedIn om du vill prata vidare om tech i matbranschen.

/Christina Claughton-Wallin

 

Läs gärna min tidigare bloggpost:

Kundansvarig retail

More Handel stories

Digital förnyelse: Har detaljhandelns aktörer vad som krävs för att utveckla och försvara sina roller i ekosystemet?

Den svenska detaljhandeln: Ett ekosystem under förändring För drygt två år sedan föreslog vi att det är hög tid för detaljhandelns aktörer att välja roll i ekosystemet. Vi liknade ekosystemet vid en hage med fyra djur: Kor: De traditionella butiksaktörerna som servar hemmamarknaden. Myggor: Små e-handelsentreprenörer som är specialiserade inom ett visst område. Hajar: Globala […]

Läs mer