Social business

Lätt att jobba rätt – med mer relevans och mindre brus

Share this post:

Sedan eposten kom för ett kvarts sekel sedan har arbetslivet för många förvandlats till en kamp mot inkorgen. Numera ägnar kunskapsarbetare mer än en fjärdedel av arbetstiden till att ”sköta mail”. Sedan ungefär ett decennium har vi hoppats på förbättring genom att använda samarbetsverktyg och verktyg för interna nätverk, men de har visat sig inte räcka till.
Ni som läst mina tidigare THINK-bloggposter vet vad vi går miste om på grund av brist på relevans och felaktigt användande av email som kanal.

Det är hög tid för mer relevans och mindre brus

ibm-connections-icons

Det är precis vad vi på IBM är i färd med att ta till marknaden; först med den kommande releasen av IBM Connections 6 och med strategin för utvecklingen därefter, under kodnamnet PINK. Båda presenteras i dagarna på Connect 2017.

Vilka är då nyheterna i IBM Connections 6? Utan att avslöja alltför mycket, kan jag berätta att relevans blir än viktigare. Hittills har uppdateringar normalt visats efter principen ”senast uppdaterat överst”. Det nya normala blir att ”det som är mest relevant för mig presenteras överst”. Detta är inte det samma som ”mest omtyckt eller kommenterat presenteras överst” som är principen i vissa publika nätverk. Relevansen baseras på hur mycket du interagerat med källan – inte på vad andra tyckt. Detta kommer att märkas på den nya startsidan, ”Orient Me” och genom att vi introducerar en ”Important to Me”-rad, som i IBM Verse, men med en viktig förbättring. I raden av människor du ofta kommunicerar med, kommer du att finna även gemenskaper som du visat extra stort intresse för. Klicka på en av ikonerna för att filtrera så att bara uppdateringar från eller med den personen eller gemenskapen visas.

Fildelning och synkronisering som vi är vana vid

IBM Connections har designats för stödja många olika sätt att samarbeta, inte bara för att dela och synkronisera filer, vilket är antingen kärnan i eller det enda möjliga i många andra verktyg. Med version 6 stöds synkronisering av hela mappar, inte bara enskilda filer som hittills. Därmed blir det ännu enklare att låta Connections hålla dina onlinefiler ajour och därifrån enkelt referera vidare i hela buketten av samarbetsmöjligheter i Connections, men från EN och samma källa, överallt.

Gemenskaper blir ännu enklare, flexiblare och attraktivt

Gemenskaper har utvecklats till en av de mest uppskattade och kraftfulla delarna av IBM Connections. Nu blir de både bättre och enklare. Tidigare har gemenskapsägare haft stora möjligheter att själva skapa och anpassa sina gemenskaper efter behov och preferenser, lägga till, flytta eller ta bort funktioner eller förändra layouten. Nu kommer de att kunna kopiera upplägg, design och struktur från en gemenskap när de startar en ny. De kommer också att ha betydligt större möjligheter att redigera presentationen av gemenskapen.

PINK – den stora revolutionen

Våra utvecklare arbetar hårt på en helt ny version av IBM Connections, ombyggd från grunden, som kommer att introduceras gradvis från och med version 6, med kodnamnet PINK. Utvecklingsarbetet drivs efter de grundläggande principerna:

  • Konsolidering – den enda skillnaden mellan Connections i molnet eller på er server kommer att vara just det – var den är installerad. Inte i koden.
  • Kontinuerliga uppdateringar – därför kommer nyheter att komma i ”portionsförpackningar”, i små odramatiska steg, enkla att installera, oavsett om man installerat programmet på egna servrar eller om man använder molnversionen.
  • Anpassning – tjänster och presentation kommer att separeras vilket dramatiskt förenklar anpassningar.
  • Valfrihet – även om vi fortfarande är övertygade om att IBM Connections inbyggda funktionalitet är fantastisk, kan det ju hända att inte alla håller med fullt ut. Ni kanske redan är vana vid en annan fildelningsfunktion, ett annat bloggverktyg eller har någon specialapplikation ni har hittat och som passar just er verksamhet som hand i handske, men som inte IBM Connections erbjuder. Inga bekymmer. Många funktioner utöver de centrala kommer att kunna bytas ut mot kompatibla funktioner från tredje part.

Om du inte är på plats i San Francisco för Connect 2017 kan du följa mycket live online på Connect on IBMGO

/Peter

 

More Social business stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer