Kognitiva lösningar

2016 – året då artificiell intelligens slog igenom på riktigt

Share this post:

Början på ett nytt år bjuder in både till reflektion över året som gått och året som vi nu har framför oss. När det kommer till teknologiutveckling är ett år en mycket lång tidsperiod och oerhört mycket hinner hända på 365 dagar. När jag nu blickar tillbaka på året som gått så är det bara att konstatera: 2016 var ett genombrottsår för artificiell intelligens (AI)!

2016 var året då AI för första gången levererade öl, började jobba som advokat, lärarassistent och concierge, framgångsrikt spelade brädspelet Go och med lite blandat resultat gav sig ut på Twitter.

I denna bloggpost tänkte jag lyfta fram sex konkreta exempel på hur AI i rask takt är på väg att bli en naturlig del av vår vardag – och vilka möjligheter och  utmaningar detta innebär.

50 000 st burkar öl

Förra sommaren köpte Uber det amerikanska start-up-bolaget Otto som utvecklar lösningar inom självkörande fordon och gav sig därmed in i kampen om framtidens transportmarknad. I oktober avklarades den första förarlösa leveransen: 50 000 st burkar öl!

Innan året var slut hade Uber även köpt up ett annat företag (Geometric Intelligence) och med detta uppköp etablerat sitt eget Uber AI Labs som helt och hållet fokuserar på artificiell intelligens och maskinlärning.

I receptionen på Hilton

connie-watson artificiell intelligens

Connie – artificiell intelligens som concierge

Som vi skrivit om tidigare här på bloggen annonserade IBM och Hilton i mars 2016 att Hiltons McLean hotell i Virginia hade fått en ny medarbetare – Connie. Connie är en IBM Watson-baserad AI inhyst i en liten NAO-robot och placerad i receptionen. Här jobbar Connie som en kognitiv concierge och hjälper gäster med restaurangtips, turistinformation och allmän information om hotellet.

Som lärarassistent på Georgia Tech

Förra året började Jill Watson hjälpa Professor Ashok Goel vid College of Computing vid Georgia Tech med att besvara studenters frågor. Varje termin undervisar Professor Goel en online kurs i Knowledge Based Artificial Intelligence. För att på ett effektivt sätt hantera alla frågor som studenterna ställer online (ca 10 000 frågor per termin) tränade Professor Goel och hans team IBMs AIWatson med hjälp av alla tidigare frågor som ställts i forumet. Resultatet? Efter initiala justeringar kunde Jill besvara frågor med 97% säkerhet utan inblandning från Professor Goels team! Och studenterna? De visste inte att en av deras professors lärarassistenter var en AI!

ROSS, den första advokaten med artificiell intelligens

2016 var också året då en AI började jobba som advokat. I maj annonserade en av USAs större advokatbyråer, Baker & Hostetler, att de anställt ROSS för att hjälpa till med sin konkursverksamhet. ROSS är ” är en AI byggd på IBMs Watson-teknik. ROSS huvudsakliga uppdrag är att hjälpa till med det förberedande och mycket tidskrävande arbetet med att läsa igenom en stor mängd potentiellt avgörande dokumentation och hjälpa advokater att identifiera nyckelpassager och paragrafer som kan ha bäring på de fall de jobbar med.

AI på Twitter

2016 var också året som visade att ett av de områden som artificiell intelligens fortsätter att ha utmaningar är interaktionen med människor. Interaktionen mellan människa och maskin är en ytterst central aspekt av artificiell intelligens. Det är också det område där artificiell intelligens slagit igenom allra mest. Chatbots och digitala eller virtuella assistenter tycks poppa upp överallt. Apple har Siri, Amazon har Alexa, Microsoft har Cortana och Google har Google Assistant, osv.

Microsoft’s Twitter-bot Tai skapade rubriker mindre än 24 timmar efter ”hon” gick live på Twitter. The Verge basunerade ut ”Twitter taught Microsoft’s AI chatbot to be a racist asshole in less than a day” och The Telegraph lät meddela att ”Microsoft deletes ‘teen girl’ AI after it became a Hitler-loving sex robot within 24 hours”.

Trots dessa uppseendeväckande rubriker visade Microsofts Twitter-experiment att det faktiskt går att lära en AI att återspegla det språkbruk (både ämnesmässigt och tonlägesmässigt) som används av de personer som interagerar med den – på gott och ont…

Schack, Jeopardy, Go!

Spel har alltid varit lite av en test för var gränserna går för vad som är möjligt för en dator. 1996 slog IBM världen med häpnad när Deep Blue besegrade regerande världsmästaren Kasparov i schack. 2011 var det dags igen. Då besegrade Watson stormästarna i Jeopardy!. 2016 var det Googles tur att visa för världen att det där med att sätta gränser för vad som är möjligt för en AI ska man vara försiktig med. Förra året besegrade Googles DeepMind-baserade AI AlphaGo stormästaren i det uråldriga kinesiska brädspelet Go. Detta genombrott överraskade världen. Inte för att det skedde, utan för att det skedde redan nu. Givet den enorma komplexitet som brädspelet Go innebär var det få som trodde att AlphaGo skulle klara av detta redan 2016. Två saker utmärker denna bedrift. (1) AlphaGo tränades både genom att spela Go med andra spelare och även med sig själv, vilket i sig kräver nya teknologiska genombrott. (2) Ett av AlphaGos drag var så överraskande att de andra Go-spelarna ansåg att det till och med var ett genidrag. Det väcker frågor om kreativitet; något som vanligtvis brukar vara begränsat till oss människor…

Så, givet alla dessa genombrott som skett 2016, vad kan vi förvänta oss av framtiden? Well, ett som är säkert är attden antagligen kommer te sig mer överraskande än vi förväntar oss! Och får vi tro Googles Ray Kurzweil, så kommer vi inom 20 år uppleva en sorts AI-driven medborgarrättsrörelse!

/Patrick

YouTube-videos som visar AI i tjänst hittar du här:

AI & Business Development expert

More Kognitiva lösningar stories

Framtiden är nu – inspiration leder till framgång

Vi lever i en tid med snabba förändringar, nya aktörer, och teknik som möjliggör saker vi förr bara kunde drömma om. När allt är möjligt är det vårt ansvar att välja vad vi använder tekniken till och hur vi möter nya behov. Att sticka ut i konkurrensen kräver innovation, acceleration och rätt partnerskap. Tillsammans med […]

Läs mer

Amys presentation – en solskenshistoria

Amys kund hade utmanat henne. ”Gör en presentation som enkelt och tydligt förklarar de viktiga skillnaderna mellan IBM Connections (IBM:s marknadsledande plattform för samarbete inom organisationer) och Microsoft SharePoint, för användarna och för oss som företag”, hade han sagt. Amy, som arbetat länge med samarbetslösningar på IBM i Nederländerna, lever som hon lär. Hon arbetar […]

Läs mer

Att bli den bästa versionen av sig själv

Då och då har jag funderat på att avge ett nyårslöfte, men hittills aldrig kommit mig för. Men så i december i fjol när jag åkte skidor en kväll, tänkte jag på min personliga utveckling och min vilja att alltid bli bättre. Jag funderade över hur vi egentligen väljer förbättringsområden. Väljer vi det som vi […]

Läs mer