Innovation

Fokusera på innovation – hjulet behöver inte uppfinnas igen

Share this post:

I mitt jobb, som ansvarig för vår digitala innovationsplattform Bluemix i Norden,  träffar jag bolag inom i princip alla industrier: finans, offentlig sektor, hälsovård, handel m.fl. Var vi än startar diskussionen så tenderar den att handla om ämnen som innovation, ökad innovationstakt och innovations- eller designdriven utveckling . Men hur ska man jobba med innovation? Vi vet ju alla att det inte enbart handlar om teknik. Flera andra faktorer, interna och externa, spelar också stor roll.

Finns det ett innovationsrecept som passar alla? Personligen tror jag inte det. Men jag tror att det finns ett antal faktorer som bidrar till en innovationsdriven utveckling. Dem kan man tänka på för att förstå både var man står idag och vad man måste göra för att bli mer innovationsdriven.

Som jag ser det handlar innovation till en stor del om att så effektivt som möjligt testa så många nya idéer som möjligt, till så liten risk och kostnad som möjligt för att sedan skala upp det som lyckas och lägga ner det som misslyckas.  Vilka är då komponenterna att titta på för att bli mer innovationsdriven?

 

  • Fokus: Din organisations förmåga att förstå sin kund-, marknad- och sin målgruppsbehov och, baserat på den kunskapen, identifikation av fokusområden, affärsmodeller, produktstrategier som svarar mot behovet.
  • Expertis: Inom vilka områden har din organisation god respektive bristande expertis? Beakta även vilken kunskap och expertis som finns utanför det egna företaget, i ekosystemet av partners, entreprenörer, start-ups och andra aktörer du kan samarbeta med för att skapa innovativa produkter och tjänster för dina kunder.
  • Nya sätt att jobba på: Har du en operativ struktur som är flexibel och skalbar så att den kan hänga med i den höga innovationstakten som generas? Kan du skala upp snabbt när innovation lyckas – och dra tillbaka det som inte lyckas snabbt nog?

Det finns några verktyg som underlättar den här ansatsen. Analystjänster, mobila tjänster, Internet of Things-lösningar, molnlösningar och säkerhetsprodukter är några av dem. Notera att jag kallar dem verktyg. De är hjälpmedel för att snabbt kunna komma dit man ska, utan att behöva återuppfinna hjulet.

Så min uppmaning är; tänk på hur ni jobbar inom de tre områden jag nämner ovan: vad fokuserar ni på, hur säkerställer ni att ni har expertis och ett ekosystem som bidrar till innovation tillsammans med er och har ni en operativ struktur som stödjer er i hur snabbt ni vill introducera en ny tjänst eller ny produkt? Tänk sedan på vilka hjälpmedel ni redan har och vad som saknas för att komma dit ni vill.

Sedan kommer den stora frågan: ska jag bygga hjälpmedlet själv? Uppfinna hjulet igen? Eller ska jag använda det som redan uppfunnit för att istället fokusera på min affärsidé? Mitt förslag är att fokusera på affärsidé och inte lägga krut på att bygga hjälpmedlet själv… Dessutom är min rekommendation, i valet mellan att bygga själv eller använda det som redan uppfunnit, att tänka på den tid och de resurser som behövs  – inte bara i samband med byggandet  – men också  för att underhålla hjälpmedlet över tid, jämfört med ett ”as a services” hjälpmedel. Varför? Jo, för att kunna utvärdera så många idéer som möjligt med minst kostnad och minst risk och för att dessutom få en så skalbar struktur som möjligt som kan matcha din innovationstakt.

Men jag är väldigt nyfiken på att höra dina tankar om detta! Vad tycker du?

/Raghda

Följ mig gärna på LinkedIn – Ragdha Hussein och Twitter – @RghHuss

Läs mer om ämnet i rapporten IBM Institute for Business Value: Digital reinvention in action – What to do and how to make it happen.

 

Nordic Sales Leader, Bluemix

Lägg till kommentar
Inga kommentarer

Kommentera

Your email address will not be published.Obligatoriska fält är markerade med *

More Innovation stories

Förlora jobbet? Ja, tack.

Hur ofta har du inte ställt, eller fått, frågan “vad vill du bli när du blir stor?” Vi kan skrota den frågan nu. Framförallt med tanke på att dagens mest eftersökta jobb inte ens existerade för fem år sedan. Dessutom är det så att bara 6% av oss vuxna arbetar med det vi önskade som […]

Läs mer

Alltid titta framåt

I mitt senaste blogginlägg gick jag djupare in på en av tre egenskaper som tagit mig dit jag är idag: att inte tycka att något är för svårt. I detta inlägg kommer jag att gå in på ytterligare en sådan egenskap, nämligen förmågan att, och betydelsen av, att alltid titta framåt. Jag kommer att ge […]

Läs mer

Att inte tycka att något är ”för svårt”

Innan sommaren skrev jag en artikel om min resa som har gjort mig till den jag är idag – de tre egenskaper som har präglat mig de senaste 17 åren. Jag undrar ibland om dessa egenskaper är ett resultat av de situationer jag varit igenom eller om det tvärtom är egenskaperna som avgjort hur jag […]

Läs mer