Detaljhandel

På NRF Big Show sprängs gränsen för det möjliga

Share this post:

Den årliga NRF Big Show i New York  – ett av de största eventen inom ”Retail Tech & Retail Transformation” – ligger återigen i startblocken. Mellan den 15 och 17 januari skall stora delar av en global bransch mötas för att förstå vilka strategiska och tekniska beslut som tagits, borde ha tagits eller behöver tas inom en inte alltför avlägsen framtid.

Under de fem år jag själv medverkat på NRF Big Show har jag på nära håll kunnat märka en gradvis förändring i budskap och publik. För varje år flyttas gränsen för ”det möjliga” allt längre fram och för varje år ökar avstånden mellan de aktörer som tenderar att navigera rätt och de som avvaktar för länge alternativt gör satsningar på fel områden.

Under december månad delade jag på LinkedIn en intressant bild som visar vilka förändringar som skett gällande värderingen av varumärket hos ett antal välkända amerikanska återförsäljare mellan 2006 och 2016 (se nedan). Bilden fick många ”views” – fler än något annat material jag delat tidigare – och merparten kan enligt min LinkedIn-analys härledas till personer med ledande befattningar i Norden och i Storbritannien. Den här bilden startade uppenbarligen en hel del funderingar och visar på en tydlig och till och med dramatisk utveckling under en relativt kort tid.

brick-mortar-2006-vs-today

Budskapet i den här bilden fick mig att vilja försöka illustrera hur situationen ser ut i Norden och Europa. Utmaningen är att flera europeiska återförsäljare inte har publika värderingar, eftersom inte alla är börsnoterade. En snabb titt på H&Ms eller ICA s utveckling på aktiemarknaden 2016 kan eventuellt ge en fingervisning (16% minus respektive 10 % minus).

big-nrf-show2017Innehållet på kommande NRF Big Show är som alltid högintressant och ambitiöst. Intressant är att årets ”dragplåster” inte är en känd politiker eller f.d. militär och inte heller en branschkändis. Sir Richard Branson är en absolut favorit på min önskelista för personer att någon gång få äta lunch eller ta en kopp te med. I väntan på denna önskan ska uppfyllas kommer jag nöja mig med att lyssna på vilka observationer han kommer delge under öppningen på NRF Big Show om en dryg vecka.

Vad beträffar vilka nyheter och innovationer som kommer avhandlas i New York den 15-17 januari är det fortsatt svårt att tränga igenom materialet på nätet, man behöver helt enkelt vara på plats för att ta tillvara på det. Det jag dock vet är att vi på IBM kommer att visa, och framförallt demonstrera, vad Watson gör och kommer att göra med utvecklingstakten i branschen. Bland annat kommer vi att visa hur man med kognitiv teknik kan utveckla och revolutionera sin kundservice, värdekedja, produktdesign och marknadsföring.

Avslutningsvis skulle jag vilja dela en bra översikt från Venturescanner över små men snabbväxande bolag inom Retail Tech . Många av dessa bolag kommer också att finnas på plats i New York på NRF Big Show. Jag vet inte vilka avsikter just du har inför 2017 men möjligen kan de avgörande idéerna för dina prioriterade satsningar komma ur möten med någon av dessa utmanare.

retail_venturescanner

Om vi inte ses under NRF Big Show så kanske vi ses åter här i bloggen efter eventet? Jag återkommer med mina nyvunna tankar senare under månaden! Tills dess: ha det fint!

/Bengt Eliasson

Commerce expert

More stories

Framtiden ter sig inte som den brukade göra

Absolut, visst är det så…men verkligen? Mellan 7000 – 9000 stängda butiker på ett år – bara i USA – det är en förfärlig massa butiker tänker jag för mig själv när morgonkaffet intas med min amerikanska vän och kollega under öppningsdagen på NRF Big Show 2018. ” Yeahh – men då skall du se […]

Läs mer

NRF Big Show 2018 – kan ej beskrivas på ett rättvist sätt…

…behöver upplevas och för de som upplevt det en gång behövs ingen förklaring. Att närma sig ännu ett NRF Big Show  är som att närma sig en fin bröllopstårta – man vet inte riktigt var man skall börja. Nära 35 000 deltagare från 3500 retailföretag och med 95 olika nationaliteter skall under tre dagar fyllas på […]

Läs mer

Leda eller ligga efter, vinna eller förlora

Kundens förväntningar på sin shoppingupplevelse överträffar det varumärket levererar Kundupplevelsen kommer att bli viktigare än pris och produkt i konkurrensen mellan olika varumärken. För att maximera kundnöjdheten behöver företagen anstränga sig allt mer och förutse kommande förväntningar från sina kunder. Dessutom tar konsumenterna allt mer plats i diskussionerna som påverkar varumärke. Makten har flyttats från […]

Läs mer