Detaljhandel

På NRF Big Show sprängs gränsen för det möjliga

Share this post:

Den årliga NRF Big Show i New York  – ett av de största eventen inom ”Retail Tech & Retail Transformation” – ligger återigen i startblocken. Mellan den 15 och 17 januari skall stora delar av en global bransch mötas för att förstå vilka strategiska och tekniska beslut som tagits, borde ha tagits eller behöver tas inom en inte alltför avlägsen framtid.

Under de fem år jag själv medverkat på NRF Big Show har jag på nära håll kunnat märka en gradvis förändring i budskap och publik. För varje år flyttas gränsen för ”det möjliga” allt längre fram och för varje år ökar avstånden mellan de aktörer som tenderar att navigera rätt och de som avvaktar för länge alternativt gör satsningar på fel områden.

Under december månad delade jag på LinkedIn en intressant bild som visar vilka förändringar som skett gällande värderingen av varumärket hos ett antal välkända amerikanska återförsäljare mellan 2006 och 2016 (se nedan). Bilden fick många ”views” – fler än något annat material jag delat tidigare – och merparten kan enligt min LinkedIn-analys härledas till personer med ledande befattningar i Norden och i Storbritannien. Den här bilden startade uppenbarligen en hel del funderingar och visar på en tydlig och till och med dramatisk utveckling under en relativt kort tid.

brick-mortar-2006-vs-today

Budskapet i den här bilden fick mig att vilja försöka illustrera hur situationen ser ut i Norden och Europa. Utmaningen är att flera europeiska återförsäljare inte har publika värderingar, eftersom inte alla är börsnoterade. En snabb titt på H&Ms eller ICA s utveckling på aktiemarknaden 2016 kan eventuellt ge en fingervisning (16% minus respektive 10 % minus).

big-nrf-show2017Innehållet på kommande NRF Big Show är som alltid högintressant och ambitiöst. Intressant är att årets ”dragplåster” inte är en känd politiker eller f.d. militär och inte heller en branschkändis. Sir Richard Branson är en absolut favorit på min önskelista för personer att någon gång få äta lunch eller ta en kopp te med. I väntan på denna önskan ska uppfyllas kommer jag nöja mig med att lyssna på vilka observationer han kommer delge under öppningen på NRF Big Show om en dryg vecka.

Vad beträffar vilka nyheter och innovationer som kommer avhandlas i New York den 15-17 januari är det fortsatt svårt att tränga igenom materialet på nätet, man behöver helt enkelt vara på plats för att ta tillvara på det. Det jag dock vet är att vi på IBM kommer att visa, och framförallt demonstrera, vad Watson gör och kommer att göra med utvecklingstakten i branschen. Bland annat kommer vi att visa hur man med kognitiv teknik kan utveckla och revolutionera sin kundservice, värdekedja, produktdesign och marknadsföring.

Avslutningsvis skulle jag vilja dela en bra översikt från Venturescanner över små men snabbväxande bolag inom Retail Tech . Många av dessa bolag kommer också att finnas på plats i New York på NRF Big Show. Jag vet inte vilka avsikter just du har inför 2017 men möjligen kan de avgörande idéerna för dina prioriterade satsningar komma ur möten med någon av dessa utmanare.

retail_venturescanner

Om vi inte ses under NRF Big Show så kanske vi ses åter här i bloggen efter eventet? Jag återkommer med mina nyvunna tankar senare under månaden! Tills dess: ha det fint!

/Bengt

Lägg till kommentar
Inga kommentarer

Kommentera

Your email address will not be published.Obligatoriska fält är markerade med *

Mer Detaljhandel Berättelser

”Det enda som är helt klart är att sitter man still kommer man förlora…”

Jag läser kvartalsbokslutet från ett av Sveriges största handelsbolag och fastnar vid VD-kommentarens avslutande mening (se rubriken ovan). För mig utvecklas denna stund till något jag lägger på minnet. Efter ett antal års mer eller mindre avvaktande ”business as usual”, diskuterande och testande verkar det nu som att kraven på omställning är mer uttalade. Dessutom […]

Läs mer

Den uppkopplade butiken – så tar vi detaljhandeln till nästa nivå

I takt med e-handelns framfart får många fysiska butiker utstå prispress, urholkade marginaler och en minskad kundtillströmning när allt fler väljer att handla online. De fysiska butikerna kommer att överleva även denna utveckling, men behöver anpassa sig och bli ”uppkopplade”. Endast då kan det fysiska och personliga mötet även bli digitalt och erbjuda en ny […]

Läs mer

Vem bryr sig när jeansen börjar kosta skjortan?

I dagens pågående omställning av den nordiska handeln verkar det vara framförallt tre frågor som rör sig och som alltmer frekvent tas upp på lednings- och styrelsemötena jag deltar i. Det rör sig om dessa: Är vår strategi tillräckligt ambitiös? Är vårt genomförande tillräckligt snabbt och agilt? Hur kan vi bäst transformera vår organisation och […]

Läs mer