Social business

Engagemang, inspiration och innovation – det bästa i långa loppet för både kunder och medarbetare

Share this post:

”Medarbetarna är vår viktigaste resurs”. Kanske gäller det vissa mer än andra?

”Medarbetarna är vår viktigaste resurs”. Kanske gäller det vissa mer än andra?

Jag började den här serien inlägg med att konstatera att när hjulen snurrar snabbare blir människan viktigare än någonsin. Då vill det till att människorna i fråga är mer engagerade än souvenirförsäljerskan på bilden. En person som bara utför sina ålagda arbetsuppgifter själlöst, utan engagemang, utan glädje och vars tankar är överallt annars än på arbetet och uppgiften, gör inte mycket skillnad. Och utan engagemang blir det inte mycket innovation.

Detta är sista blogginlägget av sex på ämnet om fördelar för företag och medarbetare av att kommunicera öppet och samarbeta online i stället för att särarbeta. Tidigare inlägg är:

These blogposts are also available in English at https://thesocialswede.wordpress.com/

Fundera över denna video om var bra idéer kommer ifrån av Steven Johnson (han blir säkert glad om ni beställer hans bok):

Är det inte just sådana miljöer vi behöver skapa och stödja i organisationerna? Miljöer där idéer och människor möts, både planerat och slumpvis och där man kan hitta både likasinnade att samarbeta med och oliksinnade att inspireras av. Sedan länge har framsynta arkitekter skapat kontorsmiljöer som skapar slumpvisa möten, men hur gör vi när medarbetarna sitter åtskilda över stora avstånd? Hur gör vi för att involvera både kunder, partners och leverantörer?
Mitt svar är givet: Med hjälp av samarbetsverktyg online och öppen företagskultur.

I onlinegrupper, diskussioner och genom att följa kollegers uppdateringar, kanske särskilt de som inte är allra närmast, ökar förståelsen för både företagets och kollegernas verksamhet, liksom för din egen betydelse för resultaten. Chanserna för slumpvisa möten med idéer, kunskap och intressanta personer mångdubblas. Jordmånen för både engagemang och innovation blir en helt annan.

Om du har specialintressen eller idéer du vill förverkliga, men saknar resurser eller nödvändig kunskap, blir det oändligt mycket lättare att hitta likasinnade att odla intressena med eller sätta samman ett virtuellt volontärteam med kompletterande kunskaper för att utveckla idéerna vidare. Ett paradis för intraprenörer.

Tänk bara på en så enkel sak som feedback. I vanliga fall är feedback något som medarbetare får sällan, oftast från chefer i utvecklingssamtalets regisserade trandans. Hur inspirerande blir det inte att plötsligt få en Like från någon avlägsen kollega som du kanske känner, men inte nödvändigtvis, på den där presentationen du nyss delade eller på ditt blogginlägg? Eller när du ser vem och hur många som laddat ner din Exelsnurra? Eller ett förbättringsförslag från någon med erfarenhet av vad du precis arbetar med? Hur mycket mer motiverande blir det inte att utveckla och sprida ditt kunnande?

De flesta företag som öppnar samarbetsplattformar online, gör det med effektivitet i sikte, som jag skrev om i mitt tidigare blogginlägg Effektivitet – lättare att hitta och dra nytta av experter och gjorda erfarenheter. Min övertygelse är att på sikt är boosten för innovation och medarbetarnas engagemang och inspiration långt viktigare.

Samarbete kring dokument i all ära. Samarbete och band mellan människor är oändligt mycket mer inspirerande.

Om du vill läsa mer om hur vi på IBM resonerar kring samarbetsverktyg och transparens, rekommenderar jag ”The only constant is change”. Och om du vill sätta dig in i hur man bäst går till väga för att införa sådana verktyg och förändra företagskulturen i öppnare inriktning bör du läsa  ”Best practices for establishing a new way to work”.

Hur ser du på värdet av medarbetarengagemang och innovation och vad företagen kan göra för att stödja det?

/Peter

Följ mig gärna på: Twitter logoTwitter @thesocialswede och LinkedIn logo LinkedIn

 

More stories

Valfrihetens förföriska fördärv?

Få säger nog emot när jag påstår att arbetslivet för de flesta av oss moderna kontorsarbetare innebär två, till synes, motsägelsefulla utmaningar. Å ena sidan drunknar vi i oönskad information om saker vi finner ointressanta och med tveksam nytta för oss. Å andra sidan kämpar vi i motvind för att hitta den information, de verktyg […]

Läs mer

Dagarna gör vi. Vi har dem inte bara.

Äkta språknördar, som jag, irriterar sig inte bara på sär skrivningar (avsiktligt särskrivet, så klart) eller när folk inte kan skilja på de och dem. Vi irriterar oss också på anglicismer, alltså när engelskan sipprar in och tar över vårt språk. Ibland kan det bli riktigt smärtsamt när man arbetar i USA-ägda bolag som IBM, […]

Läs mer

Amys presentation – en solskenshistoria

Amys kund hade utmanat henne. ”Gör en presentation som enkelt och tydligt förklarar de viktiga skillnaderna mellan IBM Connections (IBM:s marknadsledande plattform för samarbete inom organisationer) och Microsoft SharePoint, för användarna och för oss som företag”, hade han sagt. Amy, som arbetat länge med samarbetslösningar på IBM i Nederländerna, lever som hon lär. Hon arbetar […]

Läs mer