IBM Systems

En värld där du inte behöver vänta

Share this post:

Jan K Nielsen

Jan Kristian Nielsen,
Technical Advocate,
IBM Power System

Att vänta eller att inte vänta …

Det här är en parafras på ett citat från William Shakespeares Hamlet: ”Att vara eller inte vara”. Att vänta är en källa till irritation för många. Ibland även för mig.

Om man ser det ur ett företagsperspektiv är det viktigt att få information snabbt, att inte behöva vänta på nya data för att fatta beslut om befintliga data. För att företagsinformation ska vara värd något måste det gå att komma åt den utan att behöva vänta. Det ska ske nästan ögonblickligen.

Ibland kan det vara mer komplicerat att fatta ett beslut i dag än det varit i det förflutna. Det beror på att den mängd data vi fattar beslut om har ökat dramatiskt. Det finns mycket mer data, båda strukturerade data och ostrukturerade data. I många fall kan det ta tid eftersom du behöver analysera data för att kunna fatta beslut om rätta data.

I dag är Power8 utformat för att kunna hantera sådana datamängder mycket snabbt, hela vägen från skalmodell till företagsmodell. Power8 är konstruerad efter mottot ”den väntfria datorn”, vilket innebär att den kan hantera och analysera stora datamängder utan väntetid – det vi kallar ”väntfritt”. Men det är inte helt enkelt bara en ”väntfri dator”.

Det ligger mycket teknik bakom det här. Några av de saker som är unika i Power8 är processorn, som har åtta trådar så att CPU:n kan hantera fler instruktioner och därmed mer data. Detta kan jämföras med en motorväg med åtta filer i stället för två eller fyra. En sådan motorväg klarar förstås mycket mer trafik. Samma sak gäller minnet. Även det har flera filer så att data snabbt kan passera in i och ut ur systemet. När det gäller in- och utgående data är en av teknikerna Coherent Accelerator Processor Interface (CAPI). CAPI-gränssnittet på IBM POWER8-systemen gör att lösningskonstruktören kan förbättra prestandan på systemnivå. CAPI ansluter en anpassad accelerationsmotor till den likformiga strukturen i POWER8-chipet. Hybridlösningen har en enkel programmeringsparadigm samtidigt som den ger prestanda som är långt över dagens I/O-anslutna accelerationsmotorer. Det i sin tur gör att du kan flytta data extremt snabbt in i och ut ur systemet.

Det här är förstås maskinvara, men det är precis lika viktigt med mellanprogram och programvara för att snabbt komma ut på marknaden. Några av programmen kan till exempel vara IBM Cognos, BigInsights och DB2 BLU.

Open Source – Power Open Foundation, som har vuxit till mer än 110 företag, organisationer och enskilda medlemmar i 22 länder, bygger öppen serverarkitektur för datacentraler. POWER8-mikroprocessorn, som konstruerats från grunden för stordatabelastningar och analysbelastningar, är grunden för organisationens arbete.

Det innebär att POWER8-processorn ger 60 procent bättre prestanda per dollar som investeras i processorer jämfört med alternativa chip, och det finns en tillämpning för i princip alla behov.

Jag har arbetat med IBM Power System i många år. Det har en fantastisk utvecklingshistoria och förändrar systemdesignen till vad företagen behöver i dag. Om jag tittar i min kristallkula ser jag många nya spännande tekniker från Open Foundation och IBM.

Om du tycker att det låter intressant föreslår jag att du besöker följande webbplats för att få en kostnadsfri testperiod på 30 dagar eller kontaktar IBM om du vill veta hur du använder den väntfria datorn (http://www.ibm.com/systems/se/power/migratetoibm/ ).

More stories

Vad betyder egentligen IT-branschens snackisar?

IT-branschen är som vi alla vet en snabb och föränderlig bransch. Nya produkter lanseras nästan varje månad från försäljare inom programvara, hårdvara, tjänster, moln, med mera. Alla försäljare älskar att slänga ur sig trendord för att bygga upp nästa stora hype. Men vad handlar allt detta om egentligen? När jag började skriva den här bloggposten […]

Läs mer

För förändring utan driftstopp

Morgondagens vinnande biltillverkare blir inte den som tillverkar bästa bilen utan företaget med den bästa digitala plattformen. Liknande insikter finns på flera håll, bland annat inom detaljhandeln, vården och den finansiella sektorn. Många har börjat tänka i nya banor kring investeringar i kanaler som förbättrar kundupplevelse och lojalitet. Oavsett affärsområde pågår marknadsförändringar (eller störningar som […]

Läs mer

En värld där du inte behöver vänta

– Att vänta eller att inte vänta … Det här är en parafras på ett citat från William Shakespeares Hamlet: ”Att vara eller inte vara”. Att vänta är en källa till irritation för många. Ibland även för mig. Om man ser det ur ett företagsperspektiv är det viktigt att få information snabbt, att inte behöva […]

Läs mer