Analytics

Transaktionsrevolutionen är här för att stanna

Share this post:

jontathan

Jonathan Stjernlöf, Nordic Executive, Server Solution Sales

Av Jonathan Stjernlöf

Vissa människor tror att mobilen har revolutionerat deras liv. Men, det är nog faktiskt ingenting jämfört med vad som händer bakom kulisserna … eller bakom skärmen. Tänk efter!

Allt eftersom mobilanvändandet ökar, genererar de mobila användarna mångdubbelt fler mobila transaktioner. Var och en av dessa transaktioner utlöser sedan en kaskad av relaterade händelser i en rad olika system, som jämförelser med tidigare inköp, krypteringar, bank till bank-förbindelser och slagningar i olika kundlojalitetsregister. En enda transaktion kan utlösa 100 ytterligare systeminteraktioner.

2004 skapades mindre än 1 transaktion per dag och kund. Idag, tio år senare, har dessa siffror vuxit till minst 37 transaktioner per dag per person globalt. År 2017 förväntas varje mobilkonsument generera så många som 50 transaktioner per dag och person, vilket motsvarar i runda slängar 5000 systeminteraktioner varje dag. Till 2025 förväntas de mobila transaktionerna öka med 400 %, vilket kan ge fler än 1,6 biljoner mobilsystemsinteraktioner per dag. Puh!

Om detta inte var nog, så förväntar sig de mobila användarna att dessa transaktioner ska fungera både snabbt och smidigt – oavsett vilken mobil betalningslösning, butik eller finansiell organisation de har kontakt med.

Samtidigt blir företag allt mer intresserade av att kunna skapa värde och få nya insikter ur varje transaktion och använda analys för att anpassa den mobila upplevelsen i realtid. OCH, allt detta måste hanteras på ett säkert sätt som förhindrar såväl brott som driftsstopp. Konsumenterna förväntar sig samma säkerhetsnivå för de mobila transaktionerna som de förväntar sig av sina banker. Samtidigt som data och transaktioner är under ständigt hot från olika attacker och intrång. Kan denna ekvation verkligen gå ihop?

Tja, för mig är svaret ganska enkelt och stavas mainframe. Du kanske tror att stordatorn är på väg att dö ut. Men tro mig, idag går nästan 70 % av världens produktions-workloads på stordatorer och mainframe är hetare än någonsin. Vi får hela tiden nya kunder. Ett intressant exempel är First National Bank i Sydafrika som inte bara har aktiverat mobilbanken i Afrika utan också möjliggjort ytterligare mobilitet.

Det är också därför jag är väldigt entusiastisk över vår nya lansering av nästa generations stordator, IBM z System, IBM z13. Det nya systemet är utvecklat för att kunna hantera den nya generationens mobila tjänster, den nya appekonomin och behovet av att kunna använda data och utvinna nya insikter ur varje transaktion. IBM z13 är också utformad för att öka säkerheten och minska driftstopp samt leverera den lägsta kostnaden för IT per företag, per virtuell maskin, per sökning och per workload samt den lägsta kostnaden för inkrementell tillväxt.

För mer information om IBM z13 rekommenderar jag ett besök på mainframeinsights.com.

Ha en bra 2015 & njut av IBM z13!

Nordic Executive – Server Solution Sales

More stories

Hundra år av Vasaloppsdata, del två

Stavningsrättning av OCR-texten På min YouTube-kanal finns en kort video där jag tränar OCH tänker på det här projektet, samtidigt: Efter att jag tagit mig till etappsegern “Hundra år av Vasaloppsdata: Vad skrevs om loppet 1922?” i jakten på insikter från tidningsartiklar från när Vasaloppet var ungt, ville jag se om kvaliteten på texten som […]

Läs mer

Hundra år av Vasaloppsdata: Vad skrevs om loppet 1922?

På ett möte tillsammans med Vasaloppets ledningsgrupp tog en idé form i huvudet på mig: Skulle man kunna använda AI för att vaska fram intressant kuriosa om hundraåringen Vasaloppet? Ur gamla källor, som varit glömda och gömda under många år? Kan det finnas fakta från dessa år som inte ens de mest pålästa känner till […]

Läs mer

Årets julklapp: att förstå hur man kan lura ett AI-system

Då var det snart jul igen och julen varar ända fram till…nyår? När jag ser tillbaka på år 2020 blir det tydligt att det finns en sak som jag lagt betydligt mer tid på i år än tidigare år, nämligen att streama serier, dokumentärer och filmer. Under årets otaliga virtuella luncher, middagar, after work:er och […]

Läs mer