Molntjänster

Utmaningar föder utmaningar som föder utmaningar i Cloudet!

Share this post:

Jag är nyss hemkommen från Vasaloppets vintervecka.

Jag kunde på plats i Sälen/Mora bevittna en häftig domino-effekt av olika utmaningar.

Vädrets makter orsakade Utmaning 1 – Det milda vädret gjorde att snön smälte och att enorma mängder vatten trängde upp från myrar och förstörde den så annars fina vita 90 kilometersarenan mellan Sälen och Mora.

Då skapades Utmaning 2 – Vasaloppets fantastiska organisation fick slåss mot vårväder och vattenflöden och stundtals var läget mycket kritiskt, så kritiskt så att man funderade på att ställa in Vasaloppet (något som bara skett 3 gånger på 90 år).

Som en konsekvens av denna osäkerhet uppstod Utmaning 3 – Alla som skulle åka något av de sista loppen under vinterveckan rusade till webben för att få den senaste informationen från Vasaloppets hemsida för att kunna avgöra om de vågade resa iväg mot Sälen eller ej.

Detta skapade ett enormt tryck mot IBMs Cloud-tjänster som handhar www.vasaloppet.se med upp till 85 000 förfrågningar per minut.

Just då kände jag mig väldigt nöjd att vi på IBM inför årets event hade migrerat Vasaloppet till IBMs nya Cloud-lösning SoftLayer. Här fick verkligen Cloud-tekniken visa sig från sin bästa sida när den helt sömlöst (seemless) kunde skala upp och ge lösningen mer kapacitet och bandbredd – helt automatiskt.

Vasaloppet statistics
Enligt vår sammanställning av trafiken under Vasaloppsveckan hade vasaloppet.se under vasaloppssöndagen 1 187 955 besök som genomfördes av 661 790 unika besökare. Dessa besök genererade 9 560 481 sidvisningar! Det är väldigt mycket data som skall hanteras på kort tid.

Men, jag behövde ej oroa mig utan kunde bara njuta att få vara med om ett av de häftigaste sport-eventen som vi har i Sverige.

Här kan du läsa mer om IBMs smarta molnlösningar

Innovatör och Vasaloppsambassadör

More stories

Framtidens energisamhälle är redan här!

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer

Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?

Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]

Läs mer