Molntjänster

Moln, en viktig del för transformation – och jag ska göra det!

Share this post:

”Många blev alltmer övertygade om att dom hade begått sitt första stora misstag redan den gången när dom klättrade ner ur träden. Och andra sade att även detta med träden hade varit en dålig idé; dom skulle ha stannat i havet hela bunten.”

Citat: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams

Jag har nyligen fått nytt jobb. Det är verkligen superspännande. Jag jobbar nu inom IBMs managementkonsultorganisation. Men, jag kommer inte vara managementkonsult – Jag kommer att fortsätta arbeta med moln. Och det är verkligen viktigt! Anledningen är att cloud har blivit ett allt viktigare strategiskt verktyg och en avgörande del i företagstransformationer.

Låt mig förklara. Vid en transformation effektiviseras och optimeras företag för att frigöra kapital så att de kan göra nödvändiga investeringar i ny teknik, innovation och nya marknadsmöjligheter. De effektivitetsförbättringar som genomförs finansierar de nödvändiga investeringarna. En transformerad organisation får en inbyggd förmåga att ständigt effektivisera, utvärdera och förändra för att alltid maximera sin konkurrensförmåga och lönsamhet. En transformation behöver inte vara kostsam. IBM har flera exempel på helt kostnadsneutrala transformationer.

Mitt eget företag, IBM i sig är ett exempel på ett företag som genomgått, och hela tiden bedriver, en transformation, här tycker jag det viktigt att påpeka att IBM till stor del är ett tillverkningsföretag. IBMs förvandling tog företaget från att vara ruskigt nära ruinens brant i mitten av 90- talet till att bli ett av världens mest framgångsrika företag idag. Att kunna transformera sig blir en allt mer central fråga för många företag då de måste kunna möta den ökande konkurrensen, kunna bemöta och hantera globaliseringen och att kunna utveckla nya affärsmöjligheter och marknader.

Hastighet, ”time-to-market”, flexibilitet och skalbarhet är egenskaper som blir allt viktigare i dagens affärsklimat – och det är här jag kommer in (och med mig, molnet!). För att kunna klara att snabbt hitta effektiviseringar, besparingar och anpassa kostymen efter behoven är moln en helt avgörande faktor. Men moln är också nyckeln till att snabbt kunna gå in i nya marknader, utveckla nya produkter och lösningar samt att integrera förvärvade verksamheter på ett effektivt sätt. Jag, tillsammans med min kunskap och brinnande engagemang för moln, kommer att stödja företag i deras väg att bli mer konkurrenskraftiga, att kunna utforska nya möjligheter på marknaden och bli mer relevant för deras kunder – sånt som vi jobbar med här på konsultavdelningen.

Jag är väldigt entusiastisk och tycker det ska bli väldigt roligt att med molnets hjälp bidra till att företag kan utnyttja sin rätta potential, inte minst viktigt för andra tillverkningsföretag, som verkligen behöver frigöra innovation på ett säkert och skalbart sätt.

 

Här kan du läsa mer om IBMs smarta molnlösningar

Cloud Advisor

More stories

Framtidens energisamhälle är redan här!

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer

Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?

Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]

Läs mer