Affärsanalys

Big Data tar dig på bar gärning. Med korvmackan i den ena handen och läsplattan i den andra.

Share this post:

Använde du Netflix senast du skulle se på film? Eller något av de andra alternativen som nu finns tillgängliga för att streama filmer och TV-serier på nätet?

Oavsett vilket, så är detta strålande exempel på när Big Data smyger sig på oss i vardagen, hemma i soffan, på bar gärning med korvmackan i den ena handen och läsplattan i den andra.

Du blir kartlagd in i minsta detalj

Under IBM Smarter Business 2013 pratade vi mycket om Big Data och just Netflix är ett lysande exempel på hur det kan se ut i vardagen. På kort tid har Netflix blivit den största leverantören inom sitt område med över 29 miljoner kunder i USA. Hemligheten bakom Netflix succé stavas ”smart analys”. Som en svamp suger de åt sig all data kopplat till vad du som användare tittar på, när du tittar, vart du befinner dig och vilken typ av ”device” du använder. De analyserar även när du spolar tillbaka eller framåt, när du pausar och när du slutar titta mitt i en pågående film eller tv-serie. På så vis kan de ge dig tips på filmer och maximera sina erbjudanden.

Flip eller flop?

Men det stannar inte där. Informationen om sina kunder använder de också för att förstå om nya TV-serier kommer funka eller floppa. Netflix vågade som enda mediekanal lansera Kevin Spacys ”House of Cards” utan att den först gick ut på pilot. De sparade därmed produktionsbolaget miljontals dollar och gav oss tittare en riktigt bra serie, långt tidigare än planerat.

Varan först!

När du tröttnat på dina filmer kanske du tar dig en titt på Blocket för att göra några fynd. I samband med betalningen dyker en annan lysande stjärna på Big Data himlen upp, nämligen Klarna. Deras idé är att erbjuda trygga betalningar på nätet där konsumenten får varan först och betalar i efterhand. De tar helt enkelt betalnings- och kreditrisken. Istället för att göra en traditionell kreditcheck så får du som kund fylla i födelsedata, namn och adress online. På sekunden kombinerar de sedan data från en mängd olika källor som värderar om du som kund är kreditvärdig eller ej. Att genomföra köp klockan tre på morgonen signalerar exempelvis risk medan ett köp från en mobiltelefon med ett privat abonnemang stärker dina odds. Allt körs genom uppdaterade algoritmer med målet att förstå vem du är som handlar och din kreditvärdighet.

Nämn en produkt och du får rabatt…

Amerikanska livsmedelskedjan Walmart ses av många som en pionjär när det gäller att analysera kunddata. Walmart når nu ut till kunder (t.o.m. deras kunders vänner) som har nämnt något om en produkt online och genererar sedan ut ett erbjudande på exakt den varan tillsammans med en rabatt och information om i vilken butik som varan finns på hyllan. För att lösa denna ekvation kombinerar de data från webben med ”social data” (facebook, Twitter m.m.) samt eventuell köphistorik och kontaktinformation. Visste du t.ex. att om du bloggar om filmen Salt (med Angelina Jolie), så vet Walmart om du bloggar om filmen eller kryddan?

Vi har bara sett början

Att Big Data stod i fokus på olika sätt på årets Smarter Business är helt naturligt. Enligt Gartner kommer organisationer världen över att under 2013 investera drygt 34 miljarder dollar för att år 2016 öka till 232 miljarder. Big Data är här för att stanna så passa på att dra nytta av fördelarna!

Läs mer om IBMs lösningar inom Smartare Analys

 

More stories

Förvänta dig det oväntade

”Om man fokuserar för mycket på nuet riskerar man att missa framtiden,” sa en gång John F Kennedy. Det är inte dumt. Och inom marknadsföring är detta ytterst aktuellt. Idag försöker vi på marknadssidan jonglera nya kanaler, en explosion av användbar data, sociala medier, nya användarbeteenden, tillgänglighet i mobilen och samtidigt allt högre krav på […]

Läs mer

Mindre företag kan utmana bjässarna med rätt analysverktyg

Att försöka se in i framtiden och därmed vara bättre förberedd för vad som kommer att hända imorgon är ett område med lång historik. När den danska fysikern Niels Bohr fick frågan om kvantfysikens roll i framtiden svarade han skämtsamt att ”det är svårt att förutsäga något som helst, speciellt om framtiden”. Påståendet är delvis […]

Läs mer

Tillverkningsindustri – Ni har bara ett steg till en ny affärsmodell!

Ni vet teorin om “Six degrees of separation”, att allt och alla på något sätt hänger ihop med maximalt sex stegs. När jag tänker på hur vi som individer och företag agerar idag börjar jag allt mer tycka att det är fel. Idag är mer eller mindre allt och alla sammankopplade med bara ett steg. […]

Läs mer