CSR

Jag gillar inte vad-var-det-jag-sa-mentalitet och resignation. Kavla upp ärmarna och agera!

Share this post:

Hej! Med pirr i magen träder jag in på blogg-arenan….

Jag har en ganska enkel programförklaring: Jag vill blogga om sånt som berör mig och försöka hitta lösningar som leder framåt.

Något som gör mig riktigt illa berörd är när man inte tar ansvar för sina handlingar, vad-var-det-jag-sa mentalitet och resignation. Det är provocerande och leder ingen vart. Istället tror jag på att kavla upp ärmarna och agera. Lite Nike-anda.

Det som särskilt berör mig just nu är skolan, miljön och ungdomsarbetslösheten. Alla är lika viktiga, men idag tänkte jag uppehålla mig vid ungdomsarbetslösheten, en av våra största utmaningar i samhället.

Vad kan vi som företag göra för att adressera den utmaningen?

Mer än 10% av ungdomarna gör…ingenting.

I förra veckan kunde man läsa i SCBs nya rapport att 10,7% av alla ungdomar i Sverige i åldern 20 till 24 varken går i skolan, jobbar eller eller deltar i arbetsmarknadspolitiska program. De saknar sysselsättning. Det är skrämmande många. Inom EU är siffran högre – 18,2% för samma målgrupp.

Vad gör vi för att minska dessa siffror?

I många länder inför man system med betalda lärlingsplatser för att hjälpa ungdomarna in på arbetsmarknaden. Kan det vara något för Sverige? Är vi i näringslivet beredda att hjälpa till? Vi på IBM är i alla fall beredda att försöka.

IBM är först ut i ny samarbetsform med Försvarsmakten kring anställningar! 

Tekniksprånget har fungerat jättebra på IBM och vi är många som fascineras av ungdomarnas driv, målmedvetenhet och ambition. Nu inleder vi ett annat försök tillsammans med en av våra kunder – Försvarsmakten.

Värnpliktssystemet är avskaffat och en stor del av Sveriges soldater och sjömän kommer bara tidvis att tjänstgöra på Försvarsmakten. Vi erbjuder dessa GSS/T, som de kallas, en anställning på IBM som konsulter under övrig tid. Totalt får de då en heltidstjänst där Försvarsmakten står för ca 20% och vi på IBM står för 80% av anställningen.

Vi gör det här för att fördjupa våra relationer med Försvarsmakten, men också för att visa att att man visst kan rekrytera personal som kommer direkt från gymnasiet och som har ett intresse och en kompetens som är viktig för oss – kompetens om vår kund i det här fallet. Alternativet för den här målgruppen hade kunnat vara arbetslöshet. De unga konsulterna kan således bygga på sin arbetslivserfarenhet och utveckla kunskaper inom IT- och konsultområdet. Vi gör ett försök i form av en pilot under 1,5 år. Går det bra fortsätter vi. Det känns spännande och angeläget att vara med och delta i den här samhällsreformen.

Är det bara betygssystemets  fel?

Det svenska utbildningsväsendet är en av bovarna bakom den ökande ungdomsarbetslösheten, säger professor Anders Forslund (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering) i en artikel i DN. Han menar att 90-talets nya betygssystem ledde till att fler blev underkända, och att beslutet att omvandla de tvååriga yrkesprogrammen på gymnasiet till treåriga resulterade i fler avhopp. Dessa två faktorer förklarar en stor del av den ökande ungdomsarbetslösheten idag, menar han. Jag tror det finns fler faktorer och jag tror vi även här kan hjälpas åt att få skolan lite bättre. Återkommer med mer tankar om det i ett inlägg inom kort.

Vad tycker du skulle kunna göras för att minska ungdomsarbetslösheten? Hör gärna av dig!

//Susanna Salwén, CSR-expert på IBM i Norden

Läs mer om IBMs samhällsansvar (CSR).

More stories

Vi fortsätter bidra till att barn och unga är säkrare på nätet

Det var drygt ett år sedan jag senast skrev om CSR-initiativet ”Är du säker?” #290Cybersecurity. Då, i mars 2020, var vi precis i början av coronapandemin. Vi kunde väl aldrig tro att den skulle bli så långdragen som det blivit men vi förstod ändå att de föreläsningar vi gjorde ute på skolorna skulle behöva ta […]

Läs mer

Tillsammans skapar vi en framtid inom IT – och stärker branschen!

”Just Do It!”, ”You Can Do It!”,  “I Can Do It!”. Det finns gott om peppande tillrop som syftar till att skapa motivation och kraft. Behövs det verkligen ett till? Vi tycker det och har valt namnet ”We Can Do IT!” för vårt senaste CSR-projekt här på IBM. ”We” för att det är mycket roligare […]

Läs mer

Tillsammans för att nå FN:s hållbarhetsmål

I vår familj avslutar vi varje år med att fundera på vad vi önskar oss av kommande år. Man får välja ett själviskt mål (jag vill äta mer på restaurang med mina vänner, min son vill ha fler dinosaurer) och ett som handlar om världens utveckling. Det är här FN:s hållbarhetssmål kommer in. 17 mål […]

Läs mer