Innovation

Social Analytics: Twelve points, douze points

Share this post:

Malmö Arena, skådeplatsen för ESC-finalen 2013

Malmö Arena, skådeplatsen för ESC-finalen 2013

Nu är det dags igen för Eurovision Song Contest! Efter Loreens seger i fjol är Malmö nu i full Melodifestivalyra. Om en vecka vet vi vart evenemanget tar vägen 2014.

Till ESC brukar tidningarna svämma över av spekulationer om chanserna till vinst för de olika bidragen. Blir det Sverige igen, Irland, Kroatien eller kanske Danmark? Vissa ger sig till och med in i vadslagning.

Men det ska man nog akta sig för framöver, för reglerna har ändrats – av sociala medier och analytics i kombination. Vadslagning bygger ju på att alla vet ungefär lika lite och återspeglar snarare vad de tror om framtiden. I sporter och skicklighetstävlingar kan kunskap om dagsform och tidigare resultat spela in. Men i Eurovision Song Contest, där allmänheten i olika länder har avgörandet i sina händer, är läget ett annat.

Det är här social analytics kommer in i spelet. Om nu allmänheten avgör, tänk ifall man kunde få en känsla i förväg av vad allmänheten tycker? Hur lika blir då förutsättningarna för vadslagningen?

ESC 2012

Källa: plateautele.francetv.fr

Inför Eurovision Song Contest 2012, gjorde IBM och France Télévision gemensam sak i att analysera allmänhetens attityd till de olika bidragen, så som den kom till uttryck i öppna sociala nätverk och bloggar. Resultatet ser ni här intill och vi vet ju hur det gick. Verktyget som användes var Cognos Consumer Insight, vanligtvis använt för att studera attityder till varumärken och produkter.

Undrar just hur det går i år?

Och undrar just hur allmänhetens attityder fördelar sig i din bransch?

Läs mer om IBMs lösningar inom Social Business

 

More stories

Design Thinking är en process för att ta sig framåt

Ideér kommer inte från ingenstans. Design Thinking är en process för att ta sig framåt, oavsett om man har  – eller inte har  – idéer. Från inga idéer till många idéer, och från många idéer till den ”rätta” idén. ”Design Thinking” har fått mycket uppmärksamhet de senaste tio åren eller så, men det är inget […]

Läs mer

Det femte paradigmet

“Hittat tio tusen sätt som inte fungerar? Det håller inte idag, Thomas.”  Thomas Alva Edison tillskrivs ibland ett citat om att han inte misslyckats, bara provat tio tusen sätt som inte fungerar. Om han är korrekt citerad tycks osäkert, men en sak är säker: med miljoner, miljarder eller fler möjliga vägar att pröva går det […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer