Smartare handel & commerce

På spaning efter ”Retail Innovation”

Share this post:

En gammal idé blev plötsligt verklighet. Jag är konsument i den amerikanska handeln – på riktigt. Ej endast ett svep in i de mer lustfyllda butikerna på väg hem med något i bagaget till de nära och kära i Sverige.

Jag köper och byter och klagar och berömmer. Jag hanterar allt från avfallskvarnar till bilvårdsprodukter. Jag suger i mig allt som kommer i min väg med målet att verkligen förstå om och hur en den amerikanska konsumenten har det bättre än den svenska.

Min utgångspunkt är Californien där familjen valt att bosätta sig under ett drygt år. En region som bubblar av energi och innovation – samtidigt som de sociala klyftorna är tydliga och delar av samhället mer konservativt än vad jag förväntade mig.

Det är trots allt här som det uppfinns, testas och produceras innovationer såsom elbilar, självgående bilarnytänkande googles, innovativa pendlarmaskiner med mera.

Det som för mig tidigare endast var ett spännande klipp på Youtube möter mig på gatan och inne i kaffehörnan och det skapar en intressant energi i vardagen.

Hur är det då med de aktörer som bedriver handel i regionen – är de lika innovativa som entreprenörerna i Silicon Valley? Vilka skillnader är mest uppenbara? Vem fångar potentialen när den amerikanska konsumenten äntligen vädrar bättre tider? Frågan är givetvis svår att svara på utan att jag blir partisk eller generaliserar.

En kort sammanfattning efter några intensiva veckors ”heavy consumption” är följande:

  • Utbudet, eller känslan av utbudet, av produkter är större och det hänger i logikens tecken ihop med att befolkningsunderlaget och köpkraften varierar mer. Det finns mer prylar helt enkelt. Det är lätt att gå på bort sig på exempelvis Sears som tillhandahåller nästan ”allt du behöver”.
  • E-handeln är en naturlig del av köp processen och antalet lediga butikslokaler är stort samt ökar kvartal för kvartal (går att följa utvecklingen på www.deadmalls.com).
  • Mötet i kassan blir ej sällan ett riktigt ”möte” och den personal jag träffat är ofta stolta och nyfikna på mig som kund. Detta gäller även om kassan är ”on-line” – wow!
  • Kontakter med kundtjänst är ofta riktigt bra när man väl tagit sig igenom alla sifferval. Det finns en intressant glöd för att hjälpa konsumenten hela vägen fram till full kundnöjdhet. Något jag ibland saknar i Sverige.
  • Det finns ofta en prisnivå som passar mitt behov. ”High – Low Pricing” tillämpas av många, dvs det känns alltid som om jag kan göra en bra affär även om så ej är fallet alla gånger.

Det som gör mig stolt och ödmjuk är när jag under min resa bland retailers ”consumer experience” upptäcker att de svenska flaggskeppen som IKEA och H&M står sig väl i denna region. Lokalanpassade och utvecklade känns det riktigt spännande att på IKEAs parkering stå och lägga in några bokhyllor i bilen och samtidigt höra hur grannen förtjust meddelar sina vänner via sociala medier om hur bra det varit idag. En tanke som ofta tränger sig på är om det inte borde finnas utrymme för fler Nordiska retailers i denna marknad?

Min konklusion är att innovation inom Retail inte enbart handlar om storslagna butiker eller färgstarka hemsidor. Utvecklingen ligger i de små och många detaljerna som i sin helhet gör en stor skillnad.

Några som gör det bra är följande 3 aktörer som blivit något av nya familjemedlemmar:

Trader Joe

The Container Store

Pet Food Express

I många ”grenar” har den amerikanska handeln kommit en bit längre än den svenska men det finns områden där motsatsen råder. Det spännande är när flaggskepp som IKEA och H&M tar med sig det bästa av dessa världar och skapar något nytt för mig som konsument. Det borde fler ta efter!

Jag kommer under året fortsätta att göra och dokumentera mina enkla observationer på Twitter  – kanske ses vi där?

//Bengt Eliasson @Modernhandel

 

Läs mer om IBMs lösningar inom Smartare Handel

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer