IBM i Sverige

Oväntad samverkan gav toppresultat

Share this post:

Vad får du om du under en heldag sammanför CMO:er, CIO:er och IBM:are med 50 designers, utvecklare, artister och teknikgurus? Svaret är en fruktbar krock, där mötet mellan marknadsföring och teknik gav spännande och konkreta resultat. På köpet vann vi utmärkelsen Gyllene Hjulet för Årets event B2B med motiveringen ”… mötet utgjorde en ny kreativ arena för kommunikation och innovation med personligt anslag”.

Ett annorlunda format som bröt med den förväntade bilden av hur ett executive-event ska se ut – ja, det var grundtanken bakom satsningen ”Prototyping the future”. Upplägget tog i avstamp i IBMs vilja att se bortom traditionella roller och ansvarsområden för att möjliggöra verklig innovation.

Den nytänkande workshopen blev till genom ett samarbete mellan IBM, INGO och organisationen Protothon, och gick av stapeln 8 november 2012. Under dagen skapades en gränsöverskridande mötesplats, där marknads- och IT chefer från sju viktiga IBM-kunder i Sverige möttes och interagerade med IBM-konsulter och deltagare från Protothons spännande nätverk (studenter och unga entreprenörer inom informationsteknik, arkitektur, konstruktion, ekonomi, gränssnittdesign och marknadskommunikation). Allt kryddades dessutom med inspirerade talare i världsklass.

Deltagarna delades upp i tvärdisciplinära grupper, som under tolv timmar gnuggade geniknölarna för att tillsammans lösa verkliga utmaningar, definierade av de medverkande kunderna. Det handlade om olika affärsproblem inom bankvärlden, handel, energi och underhållning.  Resultatet blev en prototyp per kund, som sedan presenterades för samtliga medverkande.

Själv gick jag därifrån med en viktig insikt: sann innovation handlar om att kasta fördomar och förutfattade meningar överbord, och att istället omfamna öppenhet, mod och att prova nya, icke-beprövade vägar. Jag lärde mig också att det faktiskt går att organisera sig till kreativa och givande brytpunkter mellan kommunikation och IT – det är ”Prototyping the future” ett bevis på!

Tack till alla deltagare som gjorde denna dag meningsfull och framgångsrik!

 

 

Läs mer om Prototyping the future i mina tidigare inlägg

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer