IBM & Vasaloppet

Molnet startar i Vasaloppet

Share this post:

”Utan hopp, och utan att ha någon riktig plan längre, försökte Arthur och Fenchurch tränga sig fram genom folkmassan, men eftersom hela folkmassan försökte tränga sig fram genom folkmassan, så kom de ingen vart.” (Citat: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.)

Jag är så himla stolt över att känna någon i Vasaloppets startgrupp ett! Han har startnummer 1037, heter Anders Böhlmark och tävlar för IFK Mora. Jag ska följa honom under hela loppet liksom tusentals andra anhöriga och vänner tänker göra och gör för sina åkare.

Att kunna följa 65 000 anmälda åkare under Vasaloppsveckan är en möjlighet som gör att kapacitetskraven på IT-lösningen ökar drastiskt. Tidigare har Vasaloppet själva härbärgerat servrar och utrustning. Den extra kapacitet som har behövts under själva Vasaloppsveckan har fått transporteras på långtradare i god tid innan, så installation och anpassningar har kunnat utföras av tekniker på plats. Men gissa hur kapaciteten levereras idag?

–       Javisst, i Molnet så klart!

Vasaloppet är ett av de bästa exempel jag vet när det gäller vad Molnet kan göra för en verksamhetskritisk funktion. Man har ett kapacitetsbehov som växer mångdubbelt under en vecka för att sedan inte alls behövas i samma omfattning under resten av året. Att få betala bara för det man förbrukar, att kunna hämta kapacitet från Tyskland, i det här fallet, men helt utan tunga transporter och utsläppsrättigheter (Vasaloppet goes green, typ!)

Tack vare Molnet är det här helt möjligt och verkligt för Vasaloppet.

Jag är fortfarande fascinerad över enkelheten men att vi bara är i början av en långt mycket större transformation.  Många är på god väg mot nyttjande och byggande av molntjänster, med eller utan en plan. Själv vill jag ju helst att man ska ha en målbild och en plan, det brukar vara enklast så. En plan som innehåller stegen man behöver ta och ser till att vägen framåt faktiskt levererar de värden man förväntar sig.

Min fråga är om du har en plan som gör att din verksamhet, likt Vasaloppet, kan dra nytta av Molnets fördelar och i så fall, hur ser den ut? Jag är jättenyfiken och vill gärna hålla ihop en dialog kring bra och mindre bra initiativ samt förstå hur långt vi har nått i Sverige kring vår transformation.

Nu är det dock Vasaloppsvecka, förutom startnummer 1037 ska jag förstås också följa ett antal kollegors framfart i spåret. På mitt företag precis som på många andras, har vi flera åkare som åker i de olika arrangemangen. Det som i år gör all rapportering extra rolig är ju som sagt att Vasaloppet numera körs i Molnet!

Vi ses!

Monica

Här kan du beräkna din sluttid för Vasaloppet 2013!

Läs mer om IBMs molntjänster

Cloud Advisor

More IBM & Vasaloppet stories

Johan tränar: Nya mål satta!

  Träningspodden jag lyssnar på för råd för löpträning ger rådet att “mängdpassen” ska ligga ca 30 sekunder per kilometer långsammare den måltid man har för de “snabba” passen. Min egen träningskalender för “vanliga” veckan ser ut så här nu: Ett eller flera B, antingen D eller E, antingen A eller C. Plus min trogna […]

Läs mer

Johan tränar: Tomheten infann sig – vad göra?

Mot slutet av den första sjumånadersperioden med träningsmål, där alla målen var uppnådda, började en tomhet infinna sig. Vad nu då? Är jag klar, vad ska nästa steg vara? Hur förbättrar jag mig efter den första tidens ganska branta förbättringskurva och jag känner att jag planat ut? Mer poddar och artiklar fick bli källan till […]

Läs mer

Johan tränar: Börja mäta!

Hemmavasan blev ändå startpunkten för mig att börja mäta mer i träningen. Dagen efter mitt lopp laddade jag ner en gratis träningsapp, som hade funktioner för att följa pass både med tid och sträcka m m. Mitt första delmål för att slå tiden som jag såg att en kollega till mig gått i mål på […]

Läs mer