Smartare handel & commerce

Hur gör du e-handeln till en naturlig del av dina affärer?

Share this post:

Alla som sysslar med någon form av försäljning idag har en hemsida där man presenterar sitt utbud och sina  tjänster och i de flesta fall kan du också beställa dessa på sajten. Men kommer du ihåg hur de flesta webbsidor såg ut för 10 -12 år sedan? Med dagens mått mätt skulle ingen nå upp till dagens standard. Visst, mycket har hänt sedan dess – vår infrastruktur är idag mycket bättre, smartphones, surfplattor och sociala medier gör att kunder idag kan få information när, var och hur dom vill.

Den här utvecklingen har fört med sig att företag idag har börjat integrera e-handel som en mer naturlig del av hur man gör affärer, där det inte är något isolerat sidospår. Att köpa på nätet och sedan hämta varan i butik är redan vanligt, liksom att få hemleverans och att kunna returnera i butik. Även företagens kundcenter har blivit allt viktigare, där kunden kan göra kompletteringar och ändringar på beställningar som är gjorda på webben. Det här gäller inte enbart B2C, utan även B2B.

När jag träffar flera olika företag i samma bransch så är min reflektion ofta att de gör många saker lika bra, men är bättre än sina konkurrenter på en ”grej”, som i bästa fall är en tydlig USP (Unique Selling Proposition).  Det är detta som skapar deras plats på marknaden. Samma sak gäller även när det kommer till e-handel: exempelvis att någon är bra på produktinformation, medan andra är bra på att anpassa innehållet efter besökaren eller att  snabbt ge leveransinformation. Att hitta och ta sin egen plats på marknaden, och sedan integrera handeln i digitala kanaler med din övergripande affär, är det första steget för att komma till det som vi på IBM kallar Smarter Commerce.

Hur står det till på ditt företag? Vad är din grej, eller USP? Det kan vara en mängd olika saker – faktorer som du själv kanske inte tror är så viktiga, men som är avgörande för ett köpbeslut för kunden, som t ex:

– är lagersaldon kopplade till näthandeln och kundcenter?
– kan kunden få ett leveransbesked inom 90 minuter?
– kan kunden få ett erbjudande om kunden gillat er på Facebook?
– är sajten där köpet görs anpassad för smartphones?
– finns det bra beskrivningar på produkter och tjänster?
– är det enkelt att söka på produkter och kategorier ?

Kanske kan du svara ja på några och tänker att det är en utopi på andra frågor. En sak vet jag: dina konkurrenter funderar på samma saker och kanske löser dom några av utopierna.

Den 10:e oktober arrangerar IBM den stora årliga konferensen Smarter Business på Waterfront i Stockholm. Viktiga fokusområden för årets konferens är just Smartare Handel och Smarter Commerce, där frågorna ovan kommer att diskuteras. Det är inte för sent att anmäla sig, så ta chansen och kom och lyssna och träffa en massa spännande folk som finns på plats!

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer