Smartare handel & commerce

Smartare Handel börjar med starkare datakvalitet

Share this post:

Allteftersom de mörka oktoberdagarna blir allt kortare så närmar vi oss handelns stora högtid – julen. Det är inför julen som många handelsföretag planerar hela hösten för att komma med smarta och välplanerade kampanjer och erbjudanden.

Möjligen kan det vara min personliga referensram som är påverkad av situationen och eventuellt är jag färgad av min bakgrund? Dock är mina iakttagelser att det nu sker många både små och stora steg mot en smartare handel.

E-handeln ser äntligen ut att ha förutsättningar att bli en drivande faktor för tillväxt, tillväxttal på dubbelsiffriga procenttal är inte ovanligt. Tidigare hinder verkar vara avlägsnade och saker som betalning, fraktfritt och fri returrätt är sedan en tid lösta och börjar nu kommuniceras på bred front mot marknaden. Erbjudanden som faktiskt känns relevanta börjar nå mig via alla möjliga kanaler och när de dessutom kommer från vänner jag litar på är det enklare att våga öppna plånboken – trots bistra tidningsrubriker om framtidens ekonomi.

Det finns dock ett område där svenska handelsföretag generellt kan bli bättre – och det är dataanalys, framförallt kunskap om kvaliteten på den egna datan och vilken kvalitet som behövs för att skapa mer relevanta erbjudanden till kunderna.

En person jag har respekt för förklarade för mig att ”Data är den nya oljan” – den kan både smörja din verksamhet och göra dig rik på samma gång.

Ett bra exempel som jag nyligen stötte på var den amerikanska varuhuskedjan Macy’s, som har utvecklat det här med kundkommunikation till imponerande nivåer. Jag antar att ni är bekanta med de vecko- eller månadsbrev man kan få från varuhus eller matvaruaffärer. Macy’s har utvecklat hela 40 000 (!) unika sådana kundbrev – de genereras automatiskt och baseras på en analys av kundernas agerande i både fysiska och digitala kanaler. Det kallar jag Smart Handel!

Jag vill gärna driva diskussionerna vidare om hur svenska verksamheter kan bli bättre på att skapa mer relevanta och personligt anpassade erbjudanden till sina kunder.

Den 10:e oktober arrangerar IBM Smarter Business 2012 – och i år är Smartare Handel ett av fokusområdena. Keynote är IBMs globala marknads- och kommunikationschef Jon Iwata, och senare på dagen kommer IBM-kunden Beijer Bygg att berätta om hur de arbetar med att kombinera digitala och fysiska kanaler, och slutligen berättar Centrumutveckling om shoppinggalleriornas framtida roll i en tid då e-handel och fysisk handel samsas om kunderna.

Det finns fortfarande tid att anmäla sig – ses vi där?

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer