IBM Sverige

Hur tar vi första steget mot effektivare utbildning?

Share this post:

Under en lång tid har utvecklingen gått mot längre och längre utbildning. Förskola, nioårig grundskola, tre år på gymnasiet och därefter ofta ett antal år på universitet eller högskola.

Det är ett stort system som håller samhället under armarna. Det skapar förutsättningar för människor att utvecklas och försörja sig och förser landet med arbetskraft. Tyvärr dras systemet med stora ineffektivitetsproblem, samtidigt som intensiva debatter om kvaliteten i skolan pågår.

Siffror som IBM har tagit fram visar att det här i Sverige finns en 30-procentig effektiviseringspotential inom utbildningssystemet, vilket motsvarar omkring 22 miljarder kronor. Den här summan skulle kunna täcka lönen för 37 000 nya lärare – eller varför inte höja lönen rejält för de lärare som redan är anställda? Vill vi skapa högre kvalitet i utbildningen så är detta rätt väg att gå. Kan vi effektivisera utbildningssystemet kan vi erbjuda utbildning med högre kvalitet till samma kostnad.

Siffrorna utgår från OECD:s siffror från 2009 och metoden bygger på modeller som IBM Institute for Business Value har tagit fram. Arbetet presenteras bland annat i rapporten The world’s 4 trillion dollar challenge och förklarar hur man genom att se samhället som ett ”system av system” kan börja närma sig och komma åt den ineffektivitet som finns överallt i vårt samhälle på alla nivåer. Rapporten är helt klart rekommenderad läsning för den som liksom vi tror att det finns ett sätt att skapa en värld som är lite smartare.

Utbildningsområdet är bara ett system bland många i vårt samhälle, men ett av de områden som dras med mest ineffektivitet. Så ser det ut på de flesta håll i världen och det är något vi absolut inte har råd med. Vi måste bygga om våra system med eftertanke och vi måste börja snart. IBM är beredd att starta arbetet nu!!

More stories

Tack för en fin dag – IBM Partner Ecosystem Day

Det har gått knappt ett år sen vi sågs på Färgfabriken i strålande sol för IBM  BP Summit 2018. I en tid med snabba förändringar, nya aktörer, nya ekosystem och nya typer partnerskap tyckte vi att det passade att byta namn på årets event till IBM Partner Ecosystem Day. För att kunna sticka ut i […]

Läs mer

Tjejer + teknik = sant!

Andelen kvinnor som antas till ingenjörsprogrammen ligger mellan 25 och 30 procent. Som jämförelse är andelen kvinnor 51 procent på utbildningarna till civilekonom, 54 procent till läkare och 57 till jurist. Hur kommer det sig egentligen att färre tjejer än killar väljer tekniska program både på gymnasiet och högskolan? Den här frågan diskuterade jag med […]

Läs mer

Dina digitala superkrafter behövs – för att hjälpa medmänniskor efter katastrofer

Vaknar upp kall och stel. Bädden är inte mycket mer än en filt på marken och den svala morgonluften kyler. Kroppen är stel och huvudet snurrar. Strupen svider av torrhet och magen knyter sig av hunger. Vart är jag? Vad gör jag nu? Allt som en gång fanns är nu förlorat och kvar finns inget […]

Läs mer