IBM Sverige

Hur tar vi första steget mot effektivare utbildning?

Share this post:

Under en lång tid har utvecklingen gått mot längre och längre utbildning. Förskola, nioårig grundskola, tre år på gymnasiet och därefter ofta ett antal år på universitet eller högskola.

Det är ett stort system som håller samhället under armarna. Det skapar förutsättningar för människor att utvecklas och försörja sig och förser landet med arbetskraft. Tyvärr dras systemet med stora ineffektivitetsproblem, samtidigt som intensiva debatter om kvaliteten i skolan pågår.

Siffror som IBM har tagit fram visar att det här i Sverige finns en 30-procentig effektiviseringspotential inom utbildningssystemet, vilket motsvarar omkring 22 miljarder kronor. Den här summan skulle kunna täcka lönen för 37 000 nya lärare – eller varför inte höja lönen rejält för de lärare som redan är anställda? Vill vi skapa högre kvalitet i utbildningen så är detta rätt väg att gå. Kan vi effektivisera utbildningssystemet kan vi erbjuda utbildning med högre kvalitet till samma kostnad.

Siffrorna utgår från OECD:s siffror från 2009 och metoden bygger på modeller som IBM Institute for Business Value har tagit fram. Arbetet presenteras bland annat i rapporten The world’s 4 trillion dollar challenge och förklarar hur man genom att se samhället som ett ”system av system” kan börja närma sig och komma åt den ineffektivitet som finns överallt i vårt samhälle på alla nivåer. Rapporten är helt klart rekommenderad läsning för den som liksom vi tror att det finns ett sätt att skapa en värld som är lite smartare.

Utbildningsområdet är bara ett system bland många i vårt samhälle, men ett av de områden som dras med mest ineffektivitet. Så ser det ut på de flesta håll i världen och det är något vi absolut inte har råd med. Vi måste bygga om våra system med eftertanke och vi måste börja snart. IBM är beredd att starta arbetet nu!!

More stories

IBM på Almedalen 2019

Vi är övertygade om att möten och samtal under #Almedalen kommer att leda till nya sätt att ta tillvara på de möjligheter som digitaliseringen öppnar för oss – exempelvis att vi på nationell nivå kan använda och dela värdefulla resurser som patientrapporterade data, hälsodata i befolkningsregister, kvalitetsregister och biobanker. Det här skulle kunna hjälpa oss […]

Läs mer

Att få något gjort

Vad innebär det att få något gjort? Det finns väldigt många tänkbara svar på detta, oavsett om det är en privatperson, en förening, ett företag eller en offentlig organsation som ställer sig frågan. Svaret påverkas såklart också av om vederbörande har en stor och näraliggande utmaning att ta tag i eller inte. En bra början […]

Läs mer

Barnens metod vinner

Kopplingen mellan ditt ego, marshmallows, förändring och innovation För några veckor sedan var jag på en utbildning om bransch- och affärstrender. Vi studerade, diskuterade och analyserade stora sociala, politiska och teknikdrivna trender de senaste 10 till 20 åren och som påverkat många företags existens. Vi pratade om vinnarna och förlorarna i relation till trenderna. De […]

Läs mer