Molntjänster

Hit och dit och överallt!

Share this post:

”Det är ingen tillfällighet att inget känt språk har myntat uttrycket ”Lika vacker som en flygplats!” (Citat:Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.)

Våren innebär ofta många olika event och jag har hunnit med både ett och annat under de senaste veckorna. Under ett av dem var jag ombedd att föreläsa om Storage och Cloud, ett ganska intressant ämne då datavolymerna ökar i rasande takt och det ställs mer och mer krav på säkerhet och åtkomst. Molnet är en självklar lösning på det här antingen genom att man bygger själv eller lagrar i molnet, eller varför inte en kombination av bägge?

Jag deltog också på itSMFs vårkonferens, vilken samlar deltagare från hela landet där Service Management står helt i fokus. Hjärtat och blodomloppet i Cloud är Service Management, jag tror jag har nämnt det ganska ofta förut men det tål att nämnas om och om igen. Jag är inte helt säker på att medvetandet är helt 100-procentigt ännu men det känns som att IT-Sverige åtminstone har kommit en bit på väg. Takten och medvetandet behöver dock öka om vi ska kunna fortsätta bygga och konsumera konkurrenskraftiga Cloud-tjänster tycker jag! Vad är din erfarenhet? Jag skulle gärna vilja skapa en debatt omkring det här.

Nästa stora evenemang var Atea Boot camp nere i Tylösand. Ett mycket välarrangerat och jättekul event att vara med på. Där var mitt uppdrag att tala om hur man som CIO kan nå fram till sin affärsledning och få fram sina idéer och förslag. Föredraget baserades på IBMs senaste CEO Study och CIO Study. De här studierna visar bland annat att CIO och CEO faktiskt har samma topprioriteringar vilket i sig är en mycket bra grund för den gemensamma agendan. CIO-studien visar också att det fortsatt finns ett mycket stort intresse för Cloud, vilken himla tur!

Så i förra veckan var jag i Oslo och talade inför ett hundratal systemintegratörer, ämnet var förstås hur de kan använda sig av IBM SmartCloud Enterprise när de jobbar med utveckling och test. Vi har allt fler systemintegratörer som använder sig av våra Cloudtjänster för att snabbt få tillgång till miljöer för test och utveckling. Motiven för detta är i huvudsak snabb, prisvärd, och säker tillgång till miljöer vilket väsentligt kortar ned ledtiderna för deras projekt, säkerställer ett konkurrenskraftigt pris samt säkrar kvaliteten på leveranserna. Vem kan motstå det?

Ha en underbar helg!

– Monica

Cloud Advisor

More stories

Framtidens energisamhälle är redan här!

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer

Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?

Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]

Läs mer