Affärsanalys

Affärsmöjligheter med smartare analys – IBM Performance 2012

Share this post:

Den 29 maj gick IBM Performance 2012 av stapeln – en heldag om affärsmöjligheterna med att ta kontroll över informationen i de växande datamängderna, använda den, skapa värde och i slutändan nå bättre resultat. På Berns i Stockholm samlades nära 300 personer för att dela sina erfarenheter och lära sig mer om hur data kan omvandlas till ett redskap för att åstadkomma ökad omsättning, minskade kostnader och minimerade risker. Fantastiskt roligt att möta så många där! Jag vill passa på att rikta ett särskilt tack till de personer och företag, som genom lärorika presentationer och diskussioner, delade med sig till övriga deltagare om sina erfarenheter av affärsanalys.

Per Österman från Accenture höll en inspirerande föreläsning om vikten av rätt kompetens på rätt plats i organisationen för att kunna fatta rätt beslut och styra verksamheten med utgångspunkt i de växande datamängderna. Vad tror ni, kanske blir Chief Analytic Officer snart ett självklart tillskott i de företagsledningar som vill skapa konkurrensfördelar?

En av dem som delade med sig om sin resa med programvaran IBM Cognos och hur förändringarna förbättrat företagets verksamhetsstyrning, var Oscar Arnesson från Mölnlycke Health Care. Han berättade bland annat om de val som gjorts längs vägen och företagets erfarenheter av hur de implementerat och använder IBMs lösning för rapportering och analys, budget och prognos och koncernkonsolidering.

Även Jesper Karlberg från konsultföretaget Cybercom var på plats och delade med sig av deras erfarenheter. Cybercom behövde en heltäckande lösning för verksamhetsstyrning inom hela koncernen med tanke på Cybercoms tillväxt och de lönsamhetskrav som ställs på börsnoterade företag. Prognosarbetet behövde effektiviseras och de ville även minimera riskerna för fel samt förenkla processen vid felsökningar. Sedan införandet av IBM Cognos har prognosarbetet underlättats betydligt och väsentligt mer tid har frigjorts, som i stället kan läggas på analys- och effektiviseringsarbete.

Dessa tre presentationer var bara några av dagens mycket intressanta inslag. Det var härligt att se ett så stort engagemang bland er alla som kom och jag hoppas att det innebär att ni också fick med er nya kunskaper och idéer för ännu smartare verksamhetsstyrning.

Mathias Sognefors,
Försäljningschef BA, IBM Svenska AB

More stories

Förvänta dig det oväntade

”Om man fokuserar för mycket på nuet riskerar man att missa framtiden,” sa en gång John F Kennedy. Det är inte dumt. Och inom marknadsföring är detta ytterst aktuellt. Idag försöker vi på marknadssidan jonglera nya kanaler, en explosion av användbar data, sociala medier, nya användarbeteenden, tillgänglighet i mobilen och samtidigt allt högre krav på […]

Läs mer

Mindre företag kan utmana bjässarna med rätt analysverktyg

Att försöka se in i framtiden och därmed vara bättre förberedd för vad som kommer att hända imorgon är ett område med lång historik. När den danska fysikern Niels Bohr fick frågan om kvantfysikens roll i framtiden svarade han skämtsamt att ”det är svårt att förutsäga något som helst, speciellt om framtiden”. Påståendet är delvis […]

Läs mer

Tillverkningsindustri – Ni har bara ett steg till en ny affärsmodell!

Ni vet teorin om “Six degrees of separation”, att allt och alla på något sätt hänger ihop med maximalt sex stegs. När jag tänker på hur vi som individer och företag agerar idag börjar jag allt mer tycka att det är fel. Idag är mer eller mindre allt och alla sammankopplade med bara ett steg. […]

Läs mer