Smartare handel & commerce

Framtidens handel skapas av den Smartare Kunden

Share this post:

Jag tror det var för ungefär åtta år sedan, då i min roll som affärspartner, som jag blev inbjuden till WebSphere Commerce Summit i Nice. Om jag kommer ihåg rätt så var vi ca 50 personer totalt från hela Europa, inklusive IBM, som deltog. I förra veckan på IBM Smarter Commerce Summit i Madrid var vi nästan 1 800 deltagare. Det var faktiskt fler deltagare i Madrid än i San Diego i september.  En helt fantastisk utveckling. De kunder jag pratade med var väldigt nöjda med både innehåll och kvalitén på själva evenemanget.

Du som läst mina tidigare inlägg vet att Smarter Commerce handlar om att möta den Smartare Kunden både inom B2C och B2B. I Madrid fick jag höra ett namn på den Smarter Kunden – Generation Communication. Min tolkning av Genereration Communication är att den inte har en ålder kopplad till sig utan att det är vi som uppkopplade på olika sätt och som letar och delar information.

Generation Communicaton förväntar sig också idag att få en en annan servicenivå än tidigare och att den servicenivån ska stå i paritet med vad varumärket står för, det kunde flera av våra kunder berätta om. Marknadsföringen ska upplevas som en tjänst och en bra tjänst och/eller produkt är bra marknadsföring.  Självklart, tänker du – men alla är inte där ännu.

I år var det extra roligt att komma från Norden då butikskedjan Hong Kong från Finland fick en Smarter Commerce-utmärkelse för sin e-Handelssatsning på fiskeutrustning, ”happy angler”. Idén är att vi alla ska lyckas bättre med att fånga fisk. Idag så fångar 5% av de som fiskar 95% av fisken. Du kanske tillhör dessa 5%, om inte så vet du nu resultatet – det blev inget. Det som gör Hong Kongs satsning unik är att man redan från början tagit hjälp av de 5% som fått recensera produkter men också ge fisketips. Man har med andra ord skapat en community från start och det för att de 95% (som jag tillhör) ska lyckas bättre samt få oss att tycka att fiska är kul. Och är det kul så kompletterar man säkert sin utrustining tänker Hong Kong.

Smarter Commerce Summit avslutades med att framtidsforskaren Magnus Lindkvist pratade om framtidens handel. Magnus menar att det finns två vägar framåt:, konkurrera genom att bli effektivare eller genom att skapa något nytt. Som en avslutning så citerade Magnus ett ordspråk som eskimåerna har: ”Om du inte är ledarhunden så förändras aldrig din horisont”.

Slutligen ett tips: Om du skulle ha missat Smarter Commerce Summit i Madrid den här gången så kommer Smarter Commerce Summit till Orlando i september – hoppas vi ses då!

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer