IBM i Sverige

Vårtid är nu!

Share this post:

Solen lyser och gör mig påmind om dess storhet. Världens investerare, ser inte ni det också? Grunden för framtiden värmer dig på ryggen när du arbetar i trädgårdslandet, retar dig när du förgäves försöker lägga presenningen tillrätta över båten eller helt enkelt bara visar att du borde damma av dina möbler oftare men hellre går ut på verandan med din kaffekopp och kisar mot himlen.

Framtiden kan verka oviss men minns hur de som vågade satsa på bilindustrin lyckades. Detta trots alla som hävdade att häst och vagn eller möjligen järnvägen var det enda som behövdes. Minns hur till och med IBMs tidiga medarbetare herr Thomas J Watson också hävdade att världen inte behöver fler stordatorer än möjligen fem. Inom en tioårsperiod har vi superdatorn Watson i var mans ficka om man får tro forskare på IBMs forskningscenter världen över. Tur för herr Watson och hans kollegor att det fanns en samlad kompetens hos medarbetarna som vägrade tro på det eller i alla fall inte behandlade det som en absolut sanning. Den absoluta sanningen ligger bara i tron på det som är möjligt!

Framtiden? Jo självklart menar jag satsningen på smarta energilösningar. Det är god tillgång på billig energi som möjliggjort den enorma framfart som mänskligheten i stora delar av världen har lyckats med. Vad händer då om vi fortsätter med den typen av nyttjande av energi som vi har tillgång till? Fossila bränslen finns i begränsad upplaga (lite som att hästar fanns i begränsad upplaga för att tillgodose ett exploderande transportbehov). Solen är den källa till energi som synes i alla fall i mer än överskådlig framtid att vara obegränsad och det måste vi investera i för att kunna nyttja. Forskning och utveckling i ämnet av solenergi har mångdubblats de senaste åren och IBM är med!  Varför då? Jo för vi ska ju skapa en Smartare Planet har vi sagt och för det krävs Smartare energilösningar.

Hur ser då ”smarta” energilösningar ut egentligen? Energi är som vi ju alla vet något som i princip fungerar som en färskvara. Används det inte relativt omgående så ”försvinner” det. Utveckling av förbättrade solpaneler och effektivare lagring i batterier är några av områdena där IBM är verksamt. Men Smart då? Jo, tänk dig en applikation som kan förutsäga vädret såpass långt i förväg så att vattenmagasinen för vattenkraften kan nyttjas bättre. Då blir balansen mel an flera olika fönybara energikällor enklare att fördela. Tänk dig en möjlighet att optimera hur vindkraftverken placeras och vrids för bästa vindupptag.Då nyttjar vi vinden på bästa sätt vid varje tillfälle. Tänk dig att din elbil själv letar upp närmaste laddstation för billigaste el vid varje givet tillfälle. Då kan du tänka ut nya smarta energi lösningar. Känner du dig smart?

Utöver satsningen inom Smartare städer och smartare lösningar för hälsa och sjukvård så satsar alltså IBM just inom energibranschen, vi lämnar hästarna till det de är bra för och satsar på nya smarta lösningar, gör du?

– Katarina Lindholm, Kundansvarig för energisektorn på IBM

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer