Smartare marknadschef

Släpp bloggarna loss det är vår!

Share this post:

Är social media något som hela ditt företag jobbar med, eller finns en avdelning som har i uppgift att sköta företagets närvaro på Twitter/Facebook/LinkedIn osv? Kanske är  svaret en mix av en kontrollerad yttre front och en rad hobbybloggare och twittrare som på sin fritid med en lång rad disclamers underhåller sina privata intressen?

Vi tror att den senare approachen är ett stort misstag och en potentiell väldigt dyrbar restriktion. Varför? Jo, för att varumärken inte längre byggs med hjälp av dyra reklamkampanjer. Varumärken byggs verkligen på en dag – och då menar jag varje dag – genom individer. Personer som du och jag, och våra kunder.

När vi på IBM anställer medarbetare är vi noga med att välja de absolut bästa! Det är ju en stor investering från båda håll och när vi har satsat både tid och pengar på att jobba in våra visioner och vår speciella IBM-karaktär blir vi så stolta över våra medarbetare att vi vill att de skall ut till varje styrelserum i hela landet och visa prov på vilka kompetenta personer de är. ALLA våra anställda är nämligen experter – på sina områden! Jag skulle till och med vilja gå så långt som att säga att de är de bästa som finns att hitta i hela Sverige! Varför skulle jag vilja begränsa hur IBM låter till ett fåtal rapporterande till mig på marknads- och kommunikationsavdelningen, när jag har flera tusen experter på vår lönelista? Flera tusen experter som vi är så stolta över så att vi spricker? Är inte det lite dumt? SJÄLVKLART vill jag att ALLA våra fantastiska medarbetare skall blogga – twittra – diskutera – socialisera – planera – och delta i samhällsdebatten – både on- och offline!

När de rör sig i det digitala samhället är de lika professionella som när de rör sig i analoga samanhang, inga övriga konstigheter behövs egentligen (ja förutom en dator då möjligtvis).

Glöm inte att bilden av ett företag blir mer autentisk om den är personlig och kommer direkt från experterna, Så min uppmaning för dagen är: Släpp på kontrollen! Lita på er personal – de litar ju på dig!

Om ni är intresserade av att läsa mer om detta så behandlade jag det här ämnet även i min tidigare bloggpost om den nya modellen för marknadsföring och kommunikation.

More stories

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

Förvänta dig det oväntade

”Om man fokuserar för mycket på nuet riskerar man att missa framtiden,” sa en gång John F Kennedy. Det är inte dumt. Och inom marknadsföring är detta ytterst aktuellt. Idag försöker vi på marknadssidan jonglera nya kanaler, en explosion av användbar data, sociala medier, nya användarbeteenden, tillgänglighet i mobilen och samtidigt allt högre krav på […]

Läs mer

Curiousity marketing – det är mitt tips!

Jag har jobbat med marknadsföring i snart 10 år. Det har varit en helt fantastisk resa. Det är svårt att se, när man är mitt i det, hur mycket som verkligen hänt och förändrats under den här tiden – ja, inom många områden, så klart, men verkligen inom marknadsområdet. Hela utvecklingen med det mobila, hur […]

Läs mer