Smartare transport

Sent ska syndaren vakna

Share this post:

Likt Ikaros i den grekiska mytologin har bilindustrin gudabenådats och omhuldats av politiker och samhällsbyggare. Dock får vi inte glömma att vaxet i Ikaros fjädervingar smälte då han flög för nära solen och det slutade med att han störtade i Egeiska havet.

Nu har bilindustrin tagit en djupare titt på sina egna prognoser och konstaterat att framtidsutsikterna inte är så ljusa. Vaxet som håller samman deras vingar och som burit dem i hundra år håller på att smälta. Bilindustrins planerade volymer av nya bilar får helt enkelt inte plats i våra samhällen och industrin börjar förstå att framtiden kommer att se annorlunda ut än planerat. Den skyddade fordonsindustrin kommer troligen i sin nuvarande form att störta.

Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company, närvarar just nu vid Mobil World Congress i Barcelona och i sin presentation av visionen för framtidens transportlandskap igår konstaterade han att även om det har gått bra för Ford de senaste 100 åren måste det göras något åt problemen med den växande trafiken.

Bill Ford har enligt mig insett vad många tidigare insett.  Att den framtida välfärden inte kommer att skapas med plåtlådor som rullar med gummihjul på asfalt. Det krävs mer sammansatta och intelligenta lösningar och perspektiv för att lösa trafik- och transportproblemen.

I kapacitetsutredningen som släpptes nu i februari framgår det tydligt att det finns trängsel i de svenska storstäderna. Vidare konstateras det även hur knepigt det är att hantera konsekvenserna av trängseln. Frågan är när det svenska transportfokuserade samhället ska komma till insikt och börja göra något åt det?

Min slutsats är att jag har mycket spännande läsning att se fram emot om bara några få år då det troligen kommer en ny kapacitetsutredning. Vad tror ni?

//Gunnar Johansson

More stories

Mer politik, nej tack!

Såhär i eftervalstider är väl var och en lite lagom avmätt inför mer politiska budskap och tankar, tänk er då att ständigt ha varit under ett politisk hällregn under 30 år, där järnvägen befunnit sig. Järnvägen lider av att vara ett teknisk system som skapar oerhört stor samhällsnytta, en samhällsnytta som attraherar politiker och beslutsfattare […]

Läs mer

Smartare bussar och andra insikter för bättre planering

Varje år, sent på hösten eller tidigt på vintern vet vi att det händer. Det blir trafikkaos. Varje år höjs röster som med ett alldeles självklart tonläge raljerar över fenomenet att vi blir tagna på sängen i år igen trots att vi nog kände till att det fanns en vinter i antågande. Varje år. Jag […]

Läs mer

Peak car – är kollektivtrafiken redo?

Häromveckan fanns det en spännande artikel i svd om fenomenet Peak car. Även om trenden inte är statistiskt säkerställd så dyker fenomenet upp i så många former och så många namn att det är svårt att bortse ifrån. Peak car innbär i korthet att vi håller på att ändra vårt resmönster så radikalt, inte minst […]

Läs mer