Molntjänster

Cloud och Service Management – som ler och långhalm

Share this post:

”Kostymen som hans kropp hade stoppat in sig i såg ut som om den  hade som sin enda funktion att demonstrera hur svårt det är att stoppa in en kropp av det här slaget i en kostym”

(Citat:Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams)

Service Management och Cloud, kan det vara något? Det finns bara ett svar: Absolut, det är jätteviktigt! Cloud sätter Service Management i fokus mer än någonsin, både inne i själva Cloud-lösningen samt självklart utanför och runt omkring för att kunna leverera Cloud-tjänster.

Cloud levererar mer eller mindre helautomatiserade och standardiserade tjänster där förändringarna av konfigurationen är blixtsnabba från behov till levererad tjänst. Det går oftast på några minuter, vilket kräver en oerhörd ordning och reda kombinerat med automatiserade processer och handgrepp.

Förutom den helautomatiserade ”förändringsmotorn” bygger det också på att tjänstekatalogen finns och fungerar, både begriplig för kunden och översatt i teknik. En annan superviktig funktion är rapporteringen av förbrukad kapacitet, i de flesta fall är den kopplad till en Charge Back-modell och automatiserad. Det här är grundläggande molnfunktioner och faktiskt lika grundläggande som en stor del av Service Management är.

Runt Cloudlösningen behövs som vanligt kontroll i form av incidenthantering, ändringshantering, problemhantering, kapacitetshantering, etc. Med andra ord egentligen samma funktioner (eller processer) som alltid har behövts. Skillnaden är att Cloud ställer höga krav på IT-organisationen att kunna leverera detta som en helhet – det vill säga att gå från en  silo-orienterad leverans till ett diagonalt tjänstefokus.

Det här är faktiskt en mycket större förändring för IT-avdelningen än vad många hade kunnat tänka sig, oavsett vilken modell man har valt för Cloud.

Jag tror vi kommer att få se allt fler IT-transformationsprojekt framöver, som kommer att ha som målsättning att på allvar transformera IT-avdelningen till att bli kapabel att leverera och agera som en renodlad tjänsteleverantör. Det kommer att innebära tydliga och väldefinierade tjänster, köpta av externa aktörer eller levererade av den egna IT-avdelningen, eller som en kombination av de båda. Tydliga roller och ansvar för att leverera tjänsterna end to end, med ett processbaserat arbetssätt, samt verktyg och teknologier som stödjer arbetssättet.

Listan kan göras mycket längre men är inte speciellt ny, eller hur? Det som är nytt är att det här nu faktiskt måste göras! Om man ska kunna dra nytta av molnet är det här näst intill hygienfaktorer, eller vad tror du?

– Hälsningar från Molnica

Cloud Advisor

More stories

Framtidens energisamhälle är redan här!

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer

Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?

Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]

Läs mer