Smartare handel & commerce

Reflektioner från Fashion Talks 2012 – modebranschen i förändring

Share this post:

I onsdags hade jag en väldigt spännande morgon. Jag hade äran att bli anlitad som talare vid det numera väletablerade seminariet ”Fashion Talks” i Mercedes-Benz paviljongen i Kungsträdgården i Stockholm.

Fashion Talks, som drivs av Antonia Ax:son Johnsson Foundation for Sustainable Development och branschorganisationen för svensk modeindustri, ASFB, utmanade i år modebranschen att under modeveckans första dagar utforska den förändring som de nya och smartare konsumenterna drivit fram. Nya tekniker och affärsmodeller samt förändrade livsstilar driver nya förväntningar på modeindustrin, så som nya upplevelser och ökad samverkan mellan kunder och handeln.

Det var många insiktsfulla talare som delade scen med mig under förmiddagen. Några av dem är Sofia Ulver-Sneisrup, konsumtionsforskare, Sofia Hedström, modejournalist och Elin Larsson, CSR-ansvarig på Filippa K. Tillsammans lyckades vi nog lägga ihop våra respektive insikter och måla upp en klar bild av de nya möjligheter men även utmaningar som modebranschen står inför.

Min del av morgonen handlade om hur sociala medier och digitala tekniker har förändrat detaljhandeln. Jag är övertygad om att många varumärken och butikskedjor år 2011 nådde en vändpunkt. Innovation inom digitala medier fick fotfäste och en helt ny strategisk roll bildades, som stödjer en allt mer decentraliserad handel och realtidskritisk efterfrågan på designade varor.
Många modemärken som tidigare var hånade för sin oförmåga att driva försäljning och lojalitet på nätet anammar nu sociala medier tillsammans med handel fullt ut. Genom onlinemarknadsföring tjänar innovativa modemärken stora pengar och exklusiva varumärken har även de insett värdet av sociala tekniker och börjat vårda sina kundrelationer samt skapa nya intäktskanaler med hjälp av sociala verktyg.  En utveckling som jag vet kommer fortsätta växa.

Mycket intressant var Pär Lagers föredrag om ”Gamification” som är en av de stora drivkrafterna bakom innovation och engagemang i år och som utmanade modeindustrin att inte halka efter. Gamification beskrivs enklast som speldesigntekniker som ska öka konsumenters engagemang och uppmuntra till handling. Exempel är spelet ”Farmville” där nya spelare får en tom gård och ett bestämt antal poäng tilldelade som de sedan ska använda för att växa samt underhålla sin gård. Spelare kan sedan på olika sätt tjäna poäng, lägga till andra spelare som sina gårdsgrannar, hjälpa och skicka gåvor till varandra . Gamification har tagit sociala medier med storm och med modeföretagens satsningar på engagemang och erbjudanden via sociala medier passar idén klockrent för branschen.

Som alltid fokuserar även Fashion Talks på hållbar utveckling. I år belystes den kraftiga tillväxten av LOHAS-konsumenter (Lifestyle Of Health And Sustainability). New York Times beskriver konsumentgruppen som ”Den största marknaden du har aldrig hört talas om, som omfattar varor och tjänster inom allt från ekologisk mat, energieffektiva apparater och solpaneler till alternativ medicin, band yoga och ekoturism.”

Om du aldrig tidigare har hört begreppet LOHAS bör du googla det. Vad hittar du? Lite förvånande visst?

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer