Smartare handel & commerce

Julhandeln har redan börjat och Betlehemsstjärnan lyser klart över E-handelsbutiken

Share this post:

Trots att den svenska detaljhandeln har upplevt ett 2011 vars bokslut pekar mot det sämsta året sedan 1995 visar E-handeln höga tillväxttal. Den senaste E-handelsbarometern från Posten visar hur tillväxten för den traditionella handeln under 3Q 2011 stannar på knappa 0,4 procent, medan E-handeln fortsätter att vinna nya konsumenter och öka sin omsättning med en tillväxt på hela 10,8 procent, jämfört med motsvarande period förra året, en prognos som ser ut att även hålla för helåret.

Även årets julhandel har börjat bättre på nätet än i butikshandeln, mycket tack vare en köpstark grupp konsumenter i åldern 50–64-år, som nu står för den största andelen handel på nätet. Det trodde du kanske inte?

Betydelsen av denna förändring är större än vad de flesta inom handeln idag förstår, och konsekvenserna under de närmsta åren kommer att vara större än vad vi tidigare trodde var möjligt. Det markerar också slutet för en nödvändig men kvävande period av fokusering på försörjningskedjor och logistik, som kommit att bli ett signum för svensk detaljhandel. Detta har dock också lett till att marknadsföring och innovation har fått stå tillbaka. IBMs nya studie kring marknadschefers prioriteringar, där fler än 1 500 CMO:er intervjuats, visar tydligt hur marknadsinnovation i Norden har fått stå tillbaka framför andra prioriteringar inom handeln. Detta kan förklara de ,tidigare i förhållande, låga omsättningstal för E-handeln som Sverige uppvisat, i jämförelse med andra länder med samma förutsättningar.

Den stuprörsstruktur som varit rådande inom handeln, med stadiga murar mellan butikshandeln, E-handeln och mobilhandeln har varit de hindrande faktorerna, och det är först nu som handeln har börjat förstå att kunden är en och samma, och förväntar sig en sammanhållen upplevelse och erbjudande oavsett vilken kanal som väljs.

Framgång idag handlar just om det här påståendet: Att kunden har världens alla erbjudanden tillgängliga oavsett var och när de handlar. Vi inom handeln måste därför hitta nya vägar till lojalitet och kundtillfredsställelse, då det idag är långt ifrån givet att kunderna kommer att bemöda sig om att besöka våra butiker för inspiration och handel – utan precis som 50-64 åringarna upptäckt – finna att allt de behöver finns att handla på nätet, ofta till bättre villkor och paketering.

E-handelns segertåg och marknadsavdelningarnas renässans kommer att vara ljuset som guidar de Vise Männen rätt under åren framöver och det är en utveckling som jag välkomnar lika varmt som en härlig jultid tillsammans med familj och goda vänner.

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer