Smartare handel & commerce

Detaljhandeln i snålblåst – räkna med turbulens under hösten 2011

Share this post:

Tillbaka till verkligheten, efter några välbehövliga sommarveckor i skärgården, vaknar jag snabbt upp till S&P:s nedgradering av den amerikanska kreditvärdigheten. De senaste årens kreditfrossa har nu även satt tänderna i världens största ekonomi och konsekvenserna ser ut att bli utdragna – men ändå är jag är övertygad om att det som sker är långsiktigt positivt och nödvändigt för världsekonomin.

Men trots några konjunkturscyklers erfarenhet och eget intresse av att förstå marknadsfaktorer är det mycket som jag varje dag får lära på nytt. Trots en svensk konjunktur på högvarv med en stark start på året, optimistiska hushåll och minskande arbetslöshet går tillväxten långsamt i svensk detaljhandel. Årets prognos pekar på blygsamma 2,5 % för helåret. Sätter man det i perspektiv till kostnadsökningar runt 3 % och en BNP-tillväxt uppskattad närmare 5,5 %, så förstår alla att handeln inte har lyckats kapitalisera på de senaste årens positiva utveckling.

Det främsta problemet är kostnadsökningar i en allt mer konkurrensutsatt marknad. Den allt mer medvetne kunden plockar russinen ur en globalt växande kaka där erbjudanden och priser är ögonblickligen tillgängliga för jämförelse. Dessutom kräver producenterna bättre betalt efter flera år av kräftgång under handelns prispress. För att krama någon vinst ur försäljningen är kostnaderna fokuserade och optimerade försörjningskedjor leder till vertikalintegration och fortsatt producentpress med krav på många mindre order till samma pris.

Det är dags för svensk handel, främst den butiksdrivande, att fokusera på det som kan skapa störst fördelar – att förstå att e-handeln är lika självklar som butiken och att vi konsumenter inte gör någon skillnad på dessa två (Läs gärna Dagens Handels ledare från v.23 kring sociala kontakter).

Vinsterna kan bli enorma för de kedjor som förstår att alltid ge kunden ”russinen i kakan”. Det är enda vägen till långsiktig lojalitet – och att använda kraften från integrerade marknads- och ordermanagementverktyg för att skapa den kostnadsoptimering som är nödvändig för att ha råd att servera russinkaka utan att riskera vinsten – kort sagt ”En Smartare Handel”.

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer