CSR

IBMs jättechatt för ungdomar, ett Smartare Sverige – nu i flera politikers händer

Share this post:

Nyamko Sabuni tar emot rapporten Ett smartare Sverige för unga och framtiden av Lars Wiigh och Sandra Adlén på  IBM.

I går, på IBMs hundraårsdag, överlämnade vi rapporten, som är resultatet av vår jättechatt för ungdomar 3-5 maj, till politiker och beslutsfattare. Förutom jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som fick ta emot rapporten, lämnade vi den också till bland annat Stockholms finansborgarråd, Sten Nordin, och till Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm. Både Sten och Lotta har också bloggat om rapporten.

Ungdomar är framtidens användare, kunder, entreprenörer, ledare och beslutsfattare, men ungdomar är också bärare av framtidens idéer och värderingar. Att ta del av ungdomars synpunkter och förslag är därför ett sätt att förstå framtiden. Vi är mycket stolta och glada över att ha erbjudit ett forum för ungdomars idéer som en brygga mellan ungdomar och beslutsfattare.

I vår rapport framkommer bland annat att utbildning var det område som genererade flest inlägg och kommentarer – totalt närmare 40 % av materialet, följt av Demokrati och påverkan.

Som en röd tråd genom hela jammen löper ungdomarnas tilltro till individens egen förmåga och rätt till självbestämmande. Rådande strukturer och normer ifrågasätts, och respekten för befintliga traditioner är begränsad.

Miljö hade ingen egen kategori, men ungdomars stora engagemang för miljö och hållbar framtid framkommer i flera av de övriga kategorierna. Att använda skattepolitik för att påverka beteenden är en idé som också återkommer i flera olika sammanhang, exempelvis gällande lärarlöner, kollektivtrafik, samhällsbyggnad och arbetsmarknadsåtgärder.

Ungdomar efterlyser också fler seriösa forum i stil med chatten, där deras åsikter och idéer tas på allvar. En deltagare föreslår också att vår chatt ska finnas på riksdagen.se. Det tar vi som ett bevis för att initiativet fyller en plats och att det finns ett behov av denna typ av forum.

Vi hoppas att vårt initiativ med detta forum kommer att leva vidare på något sätt, och kanske bli en återkommande aktivitet.

Du kan ladda ner rapporten med ungdomarnas idéer och åsikter.

Jag kommer också att ta med mig rapporten och erfarenheterna från chatten till Almedalen. Kanske ses vi där!

Trevlig sommar !

More stories

Vi fortsätter bidra till att barn och unga är säkrare på nätet

Det var drygt ett år sedan jag senast skrev om CSR-initiativet ”Är du säker?” #290Cybersecurity. Då, i mars 2020, var vi precis i början av coronapandemin. Vi kunde väl aldrig tro att den skulle bli så långdragen som det blivit men vi förstod ändå att de föreläsningar vi gjorde ute på skolorna skulle behöva ta […]

Läs mer

Tillsammans skapar vi en framtid inom IT – och stärker branschen!

”Just Do It!”, ”You Can Do It!”,  “I Can Do It!”. Det finns gott om peppande tillrop som syftar till att skapa motivation och kraft. Behövs det verkligen ett till? Vi tycker det och har valt namnet ”We Can Do IT!” för vårt senaste CSR-projekt här på IBM. ”We” för att det är mycket roligare […]

Läs mer

Tillsammans för att nå FN:s hållbarhetsmål

I vår familj avslutar vi varje år med att fundera på vad vi önskar oss av kommande år. Man får välja ett själviskt mål (jag vill äta mer på restaurang med mina vänner, min son vill ha fler dinosaurer) och ett som handlar om världens utveckling. Det är här FN:s hållbarhetssmål kommer in. 17 mål […]

Läs mer