IBM i Sverige

NRF Big Show blickar in i framtidens handel

Share this post:

NRF Big Show 2011 och Karen Pryor’s bok om hundar (vi har ingen hund)

Årets främsta Retail konferens, NRF Big Show i New York, blev en fantastisk succé för ett event som för varje år har lockat fler och fler besökare ifrån hela världen för att samla idéer och kraft för året framöver. NRF lockar beslutsfattare som ingen annan konferens gör någonstans i världen. Av konferensen ca 18 000 deltagare från mer än 80 länder, är nära 45% C-level Executives (CEO,CFO,CIO etc) eller högre, vilket gör eventet till det mest influerade under året.

Tillsammans med IBM for 115 personer ifrån många olika Nordiska detaljhandelkedjor till NRF och fick ta del av ett fantastiskt program med sessioner, utbildningar och utställningar i en konferensanläggning som blev full till brädden med besökare.

NRF firade i år 100 år som organisation – liksom IBM firar 100 år i år – och en klok kollega till mig satte insiktsfullt huvudet på spiken när hon sa att ”man blir nog bara 100 år gammal om man hela tiden längtar framåt”.

Vid sidan av IBM (och NRF) längtar även jag framåt emot min egen 20 åriga bröllopsdag som infaller nu till sommaren. I tjugo år har vi levt tillsammans, och trots barnår och arbeten upplever jag det själv som om vi aldrig stått varandra närmare än vi gör nu – och det är häftigt. Skälet är inte en osedvanligt bra passform mellan oss två utan snarare en växande förståelse för vad som skapar, och avväpnar, situationer som dyker upp. Tills för nyligen har jag trott att det grundar sig i att jag är snäll och min fru har ett gott tålamod men en bok på fruns sängbord av författaren Karen Pryor om hundfostran har gett mina nya insikter.

Vi har ingen hund och kommer nog inte att få någon heller, men varför läste då min fru denna bok? Det visade sig att den handlar om användandet av positiv förstärkning för att uppmuntra ett beteende – tydligen lika lätt applicerbart på en labrador som på en make – hon läser mig som en bok! Den vardag som jag så uppskattar och gärna förespeglar mig att jag är styrande i, visar sig i verkligenheten vara dirigerad av min fru där jag följer varje steg hon önskar med en klapp på huvudet!

Årets NRF fick mig att förstå likheterna mellan vår relation och samspelet mellan handeln och dess kunder. Vi reagerar båda instinktivt på positiv uppmuntran och går så gärna med på promenaden genom butiken om du bara förstår mig? Ett av de tydligaste fokusområdena för framtidens handel ligger inom en bättre förståelse av kunden och dess preferenser, och tiden är här när vi kan använda oss av all den information som finns i våra affärssystem och yttre källor som t ex sociala medier för att börja förstå våra kunder på ett helt nytt sätt, att hitta de samband och önskemål som får relationen mellan två parter att både vara stark och långvarig.  Helt enkelt att läsa dom som en bok…

Jag återkommer på bloggen i ett par artiklar om årets NRF event och vad som kommer karakterisera handeln de närmsta åren.

Under tiden, om det är något du funderar över, så är du alltid välkommen att kontakta mig.

Allt gott,
// Hansa

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer